Леле, леле работят по втори албум


Леле, леле работят по втори албум

3569

Мултинационалният проект Леле, леле (Lele Lele) работи по своя следващ албум, научи MySound.bg от Михаил Динчев.

Българинът, който свири на тамбура и пее, е основен идеен двигател на формацията. И в новите пиеси тя продължава да експериментира със саунд, миксващ български фолклор, индийска класическа музика и джаз. Родните фенове, които бяха на фестивала в Банско през август 2004, познават състава, тогава носещ името Леле, мале, как сме се оплеле.

"Твърде дълго звучеше, затова и го "кръцнахме", обясни Мишо

Съспенсът в звученето на Леле, леле идва от необичайната комбинация на инструментите - българска тамбура, индийски ситар и табла, кларинет, туба, китара и глас. Дебютният албум на групата, който се появи през 2009, съдържа авторски композиции, както и аранжименти на български фолклорни мелодии, но "видяни" през интригуващи импровизации. Леле, леле цели да създаде и утвърди оригинален стил, резултат от смесването на различни музикални влияния, по думите на Динчев.

Групата е сформирана в Стокхолм през 2003 от видинчанина Михаил Динчев. Останалите музиканти са от Швеция и Норвегия. Проектът е в състав: Михаил Динчев - тамбура и вокал, Йозеф Даниелсон - вокал и китара, Бьорн Далберг - кларинет и саксофон, Стиан Гримстад - ситар и туба и Моа Даниелсон - табла.

През годините те се изявяват на многобройни концерти в Скандинавия и Европа, сред които фолклорния фестивал в Копривщица и международния фолклорен фестивал в Раднево. Съставът обикаля България за втори път - участва в Международния младежки фестивал в Албена, където печели отличие в категорията за етно-музика през 2006, и изнася шоу със специален гост Теодосий Спасов.

Леле, леле с удоволствие канят и гостуващи артисти - работили са с всевъзможни световни инструменталисти и дори фламенко танцьори.

След упешно турне във Финландия, където бандата свири по фестивали и клубове това лято, сега се стяга за редица участия в Швеция, представяйки част от новите си пиеси.

Те ще влязат във втория албум, чиято поява на музикалния пазар ще бъде догодина. "Една от идеите в него е да използваме по специфичен начин тембрите на духовите инструменти - кавал, тромпет и кларинет", поясни Динчев.

Турне в България през 2011 също е част от плана на Леле, леле.

Дебютният проект на групата е откриваем у нас в:

София
"Дюкян Меломан"
ул. "6-и септември" 7а
www.meloman-bg.com

Пловдив

Мюзикшоп "Койчев"
площад. Централен №1
www.veselinkoychev.com/

Виж Леле, леле на:
 
http://www.youtube.com/watch?v=Xw8rsuMeTbw
http://www.youtube.com/watch?v=g9eNu42vYME

Още на:

www.lele-lele.se
www.myspace.com/lele_lele

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички