Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Три поколения люляха на Рок Коледа 2010


Три поколения люляха на Рок Коледа 2010

8784

От снощи към дефиницията за "дежа вю" в "Уикипедия" задължително трябва да се добави, че това явление се случва точно на 13 месеца и то в столичната зала "Универсиада".

Цели 17 родни рок групи и изпълнители, врътнаха такъв як (почти 6-часов) рок-маратон, че буквално смляха публиката. Идеята беше да се повтори мегасъбитието от ноември 2009, когато по подобен начин Милена Славова отбеляза своя четвърт век на сцена.

Сигурно дълго ще се коментира въпроса дали точно 25 декември беше най-подходящата дата за този мащабен спектакъл заради залата, пълна малко над половината в сравнение с предния път. Както и да се погледне обаче, поне един милион души липсваха в столицата на Коледа, залашкани в превозни средства към "бащината къща" по градчета и села. Като извадим и другите две "рискови групи" на БИАДоподобните чакаракейци и ДЖИНДЪРоподобните снобари, накрая решението на задачата излезе на около +2000 истински рокаджии от градски тип. Това е!

Самата "Рок Коледа" 2010 беше реализирана съвместно от компанията на Милена СлавоваMr.Rock, плюс Столична Община и всичко си беше на топ рок ниво. Една суперидея успя да запази динамиката на това голямо шоу, след като в иначе досадните паузи между изпълнителите в такива рок маратони на сцената се качваше водещият Рок Дядо Коледа, като с помощта на своята Снежанка (Милена) отваряше едно сандъче и в духа на доброто старо дядомразово време, теглеха легендарната коледна томбола или направо мятаха подаръци от червения чувал сред разгорещената публика. Така смяната на инструменти и мониторни боксове изобщо, ама изобщо не се усещаше.

Маратона откри Нов симфоничен оркестър, наричан вече гальовно от българския рок елит Нов симпатичен оркестър. Към него първи се включи Валди Тотев и успя да поразпее публиката с "Вдигни очи". След него сред  хората с цигулки се извърши кратък сблъсък на рок поколенията. Актуалните Од Крю (Odd Crew) и рок ветераните от възкръсналата група Турбо последователно се тестваха с Нов симфоничен оркестър. Същото за 3-4 минути направи и култовият Васо Гюров с вечните Ревю. После дойде мащабният сет на Екс-Атлас с нова беквокалистка, с Ивайло Крайчовски в състава и подкрепата на самата Милена на сцената. Воевата "Кукла" се получи повече от величествено със симфоничен щрайх, а публиката си отпя с кеф.

Дойде ред на лек коледен евъргрийн преход с две парчета на Пламен, а след него Васко Кръпката се размаза от удоволствие, представяйки два от емблематичните си хитове с класически музиканти за първи път в своята кариера. Изумително е как три поколения почитатели обожават Кръпката и от година на година той става все по-обичан. Респект!

Последен в първата (рок симфонична) част на "Рок Коледа" 2010 на сцената излезе щурецът Кирил Маричков. Личното ми мнение е, че само "ХХ-ти век" от трите парчета на рок великана не пасна в симфоничен вариант, но Маричков е толкова ГОЛЯМ, че може само да си седи на сцената без нищо да прави и пак ще е спомен за цял живот на тези пред него.

От тук нататък започна експлозивен рок до дупка, полуголо пого и бяс на ента. Веднага след като музикантите от Нов симфоничен (симпатичен) оркестър се изнесоха, а Милена и Дядо Коледа раздадоха петдесетина подаръка, на сцената като ураган влетяха Обратен ефект.

За втора поредна година не мога да си обясня феномена на тази група!?!? Уж тотално занемарени от медиите, уж без нова продукция, уж заровени в някакъв зловещ нашенски ъндърграунд, Обратен ефект буквално влудяват всичко живо около себе си. Шашавата им смесица от комичен пънк, побългарено калипсо и дори рок ориенталщина тотално кара всички да подскачат до тавана. "Универсиада" се преобърна с краката нагоре и дивя на "Марче" и "Моля ви, мадам".

Последва повторение на сблъсъка на рок поколенията от симфоничната част на "Рок Коледа", като този път Од Крю и Турбо пуснаха мощните резачки. Определено и този дуел беше спечелен категорично от първите. Не знам защо, но личното ми усещане е, че в този „ренесанс” на Турбо нещо куца. Само гост басистът  им - самият Фънки, звучи съвременно. Останало е май само името, има-няма половин оригинален член и някаква фрапиращо американска рок линия.

Подобно е и положението с тоталния рок любимец от ново поколение Тома. Той заби три песни от дебютния си албум, записан по договор към риалити формат и изкомпозиран от хора, нямащи нищо общо с чара на Тома и вродения му стил на пеене. Сигурен съм, че един кавър на Алис Купър (Alice Cooper) или Уайт Снейк (White Snake) би свършил далеч по-добра работа снощи. Но!

Контрастът след Тома беше чудовищен, защото Кръпка Блус бенд наистина смля залата с цели три парчета от брилянтния диск "Емигранти". Твърдото ми мнение е, че това е албум N 1 за 2010 в България. Логично чалгизираната ни преса му отдели едва няколко микрона внимание. "Буги-вуги цяла нощ", "Блус за Фолксваген бус" и "Аз отлитам" са ИСТИНСКА музика и 2000 души се драха и скачаха като за последно на тези парчета!

След Васко Кръпката на сцената за втори път излезе една от най-емблематичните музикални личности на БългарияВасо Гюров. Фронтменът на култовите Ревю е извънземно същество! Доскоро мислех, че е спрял времето, но се оказа, че е започнал и да го връща назад. Васо е нещо като Брад Пит в оня филм - "Странният случай на Бенджамин Бътън", и се подмладява тялом и духом сезон след сезон. Някакво митичен образ, който аз (а и много други) бихме избрали на момента за президент (поне)!

Освен от новата си вокалистка, Ревю бяха подкрепени и от оригиналната -  самата Милена Славова. Жената-рицар на българската рок история. Моторът на спектакъла и дамата, която е вече крайно време да бъде изучавана в учебниците по пеене и музика поне до 4 клас. Приказно е, че я има и продължава да заразява с оптимизма си!

Ревю и Милена нажежиха "Рок Коледа" 2010 до "електрик блу", ако се придържам към осемдесетарската стилистика, но това далеч не беше всичко, защото Уикеда влетяха с такъв хъс, че теренът за части от секундата се превърна във водовъртежно езеро от полуголи тела на весели купонджии. И за Ерол всичко е ясно! Това е още един от истинските народни любимци. Скромен, слънчев и готин, той си следва своята весела ска мисия и нищо не е в състояние да го спре.

За сета на Уикеда долетя и Кольо Гилъна, демонстрирайки един от най-изчистените вокали на вечерта (наред с Кръпката и Обратен ефект). Тук публиката се скъса от дране до припадък. Така става, когато за кратка активна музикална кариера създадеш няколко вечни хитове.

Две бързи рок-ен-рол парчета заби и Пецко, като второто - "Обичам те", е тотален радио хит, ако някой се интересува все още от мелодична българска музика за ефира. После удариха Черно фередже. Цирковата им коледна програма в идиотски одежди не предизвика очаквания взривен ефект, а монотонната джипси пънк линия накрая леко писна. Иначе Фънки с перука от гирлянди, нощница с меченца и домашни пантофи с Рудолф си беше атракция. Поне ако не си го виждал вече така, де!

Почти 6 часа кротко на биричка чака своя ред и Буги Барабата. Ако има титла за най-търпелив коледен рокаджия, на него трябва да му я дадат. Финалът беше за Бараби Блус бенд. Буги попя, посвири и поразвя емблематичните си бакенбарди малко след полунощ. Накрая сборна (оцеляла) формация увековечи "Jingle Bells" в пънк-вариант и ... толкова!

"Рок Коледа" 2010 завърши с усмивка.

И роди една нова българска поговорка: рокаджиите се броят на Коледа!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички