Пролетни настроения с Acid Folk Five


Пролетни настроения с Acid Folk Five

8220

Една от най-интригуващите родни формации от модерната сцена - Acid Folk Five (AFF), поема на турне из страната от 14 до 18 март.

Музикантите описват стила си като ейсид фолк фюжън - комбинация от народна музика, поп, фънк и, разбира се, 2% ейсид джаз.

В миналото те са се определяли и като ейсид фолк фикшън, намеквайки за фикционалното съществуване на подобен стил. В интерес на истината, в основа за звученето на групата се превръщат богатите на фолк и етно елементи експерименти на Иво и Катя със семпли и луупове. Развитието, което тези експерименти претърпяват, разграничава Acid Folk Collective от етно джаз групите и сватбените оркестри, типични за региона, и ги превръща в едни от най-оригиналните съвременни носители на балканската фолклорна традиция. 

Изключително важна част от състава на AFF е Вихрен Паунов - басист, композитор, вокалист и дългогодишен творчески партньор на Иво. Неговият голям композиторски талант и безпогрешният му усет като аранжор личат във всяко изпълнение на групата. Ключова роля в оформянето на характерния й зву има и пианистът Георги Петров. С класическо образование, той буквално насища с живот и обогатява всяка нота от партитурите на Паунов. Барабанистът Филип Ернстинг е последният елемент, който със своят опит от различни дръм-ен-бейс и експериментални проекти катализира сложната музикална реакция между народно пеене, джаз, фънк и електроника. И постепенно ейсид фолк фикцията се превръща в реалност.

Иво Паунов, саксофон, флейта, кавал

Виртуозен изпълнител и талантлив композитор с уникален стил, комбинация от похвати от привидно несъвместими жанрове. Завършва "Джаз инструментално изкуство" в York University през 2001 и преподава в Arcadia Academy Оf Music, Beaches Conservatory и Dixon Hall. Успоредно с работата си като преподавател свири в Afrodisiac заедно с Вихрен Паунов, Антон Апостолов, Дарек Кобиларз, Яцек Карловски и Корнелиус Есанау. Множеството им изяви на живо включват: Montreal Jazz Festival; изпълнения в Harbourfront Center, Jeff Healey’s и The Big Bop (всички в Торонто), както и в Sofia Live Club. През 2007 основава Acid Folk Collective и фънк фюжън проекта VIA, в който са гостували Теодосий Спасов, Христо Йоцов, Михаил Йосифов и други. Композира музиката за филмите "Георги и пеперудите" (награда Silver Wolf от International Documentary Film Festival Amsterdam), Lightchasers (късометражен, представен на LA Shorts Film Fest), "Проблемът с комарите и други истории" (представен на филмовия фестивал в Кан), "Среща при Айфеловата кула" (в програмата на International Documentary Film Festival Amsterdam, награда на публиката от филмовия фестивал в Триест). Автор е и на саундтраците за компютърните игри Two Worlds II, Sorcery Quest и War Оf Ninja.

Вихрен Паунов, бас

Басист, композитор и продуцент с богат опит в различни стилове – рок, блус, фънк, реге, джаз. Свири с няколко блус и рок групи на турнета в Онтарио, както и с келтската певица Мери-Джейн Ламонд. Пише музика за театрални постановки, сред които наградената на Hart House Theatre Festival An Eye и Jehova, представената в рамките на The Fringe. Съавтор и ко-продуцент на музиката за документалния филм "Георги и пеперудите" (награда Silver Wolf от International Documentary Film Festival Amsterdam).

Филип Ернстинг, барабани

Възпитаник на Codarts Rotterdam, Филип има изключително оригинален подход към свиренето на барабани и непрекъснато експериментира. От 2004 досега участва в 12 групи и проекти, като стиловете варират от етно и джаз до пауърпоп и експлозивен дръм-ен-бейс. Автор е на музика за театрални постановки, мюзикъли и танцови пърформанси, представени в Ротердам, Амстердам, Делфт и Ню Йорк. Има издаден албум с групата си Doktor Schnitt.

Георги Петров, пиано

Талантлив млад пианист, завършил с отличие НМА "Проф. Панчо Владигеров". Два пъти - през 1998 и през 2002, взема участие в престижния международен конкурс за джаз пианисти "Марсиал Солал" в Париж. Свири на Международния джаз фестивал в Банско със Симеон Щерев квартет, на Sofia Jazz Peak с Heart Beat Quartet и на Куманово Джаз Фест. Избран е да се включи във водения от маестро Милчо Левиев майсторски клас по джаз импровизации през 2007.  

Екатерина Ангелова, вокал

Наследница на поколения народни певци, Екатерина започва певческата си кариера като възпитаничка на основания от Борис Карадимчев хор Пим-пам. Продължава да развива впечатляващите си вокални умения в Пендара и в международно признатия хор Големите български гласове, с който обикаля Русия, Франция, Германия и Швейцария и участва в проект на известния швейцарски пианист Patrick Muller.

Като хоров изпълнител взема участие и в maProject, реализиран във Вилнюс като част от специалната програма "Вилнюс – европейска столица на културата" 2009.

Мартенският афиш на Acid Folk Five:

14 март – клуб "Петното", Пловдив, начало: 21 часа

15 март – Българско национално радио, Студио 1, начало: 19 часа

17 март – клуб "Студио 5" (НДК), начало: 21 часа (специален гост Венци Благоев - тромпет)

(Билети – на касата на "Студио 5" и онлайн - www.eventim.bg, www.ticketsbg.com, www.ticketstream.bg, www.ticketpro.bg)

18 март – Библиотека "Захарий Княжески", Стара Загора, начало: 18.30 часа (специален гост Венци Благоев - тромпет)

http://vimeo.com/19867521

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички