Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени тръгват на лятно турне "!Удивителни Въпросителни?"

Грандът на китарата Пат Матини ще свири за първи път в България


Грандът на китарата Пат Матини ще свири за първи път в България

2615

Пат Матини (Pat Metheny) ще свири за първи път в България като част от афиша на фестивала Music Jam 2011.

Гениалният китарист ще се представи в зала 1 на НДК от 20 часа на 23 октомври.

София Мюзик Ентърпрайсис осигурява музикалния празник за родните меломани.  

Билетите за него на цени от 40 до 90 лв. могат да бъдат закупени от Билетен център, НДК, онлайн на адрес www.ticketpro, както и в касите на неговите партньори от 28 март, понеделник.


Пат Брус Матини е роден в семейство на музиканти в Канзас Сити на 12 август 1954. Започва да свири на тромпет на 8-годишна възраст, а на 12 сменя тромпета с китара. На 15 вече редовно се изязява с най-добрите джаз музиканти в родния си град, което му донася голям сценичен опит на необичайно ранна възраст. Първото появяване на Матини на световната джаз сцена е през 1974. Тригодишната школовка редом до вибрафониста Гари Бъртън развива специфичното звучене на Пат, което се отличава със свободна и гъвкава артикулация, съчетана с ритмична и хармонична чувствителност – стил на свирене и импровизация, който е модерен като концепция, но се корени далеч назад в джаз традициите на суинга и блуса.

Първият му албум "Bright Size Life" (1975) преоткрива традиционната джаз китара за цяло ново поколение музиканти. През дългогодишната си кариера виртуозът продължава да внася нови дефиниции в жанра, използвайки новаторска техника и развивайки импровизационния и звуков потенциал на китарата.

Музикалното многообразие на Матини е без аналог. През годините Пат свири с редица изтъкнати композитори и музиканти като Стив Райх, Орнет Коулман, Хърби Хенкок, Джим Хол, Милтън Насименто, Дейвид Бауи. Работи в тандем с кийбордиста и композитор Лайл Мейс повече от 20 години. Тяхното изключително успешно творческо сътрудничество често се сравнява с това на Джон Ленън и Пол Макартни или Били Стрейхорн и Дюк Елингтън (Duke Ellington). Експериментите на Пат Матини обхващат обширен спектър от стилове - от модерния джаз, през рока до класическата музика.

Последният му проект е "Orchestrion" (2010)

Освен че достига изключително ниво като изпълнител, Пат Матини взима участие и в академичната сфера като преподавател. На 19-годишна възраст той е най-младият учител в университета на Маями, както и в музикалния колеж на Баркли, където двадесетина години по-късно получава и почетна докторска степен.

Матини, който е един от пионерите в областта на електронната музика, организира множество уъркшопи в цял свят.

Музикантът става любимец не само на публиката. Той е изключително високо ценен от колегите си и от критиката. Има многобройни номинации за най-добър китарист през годините, голяма част от които печели. Сред тях са 17 награди "Грами" (Grammy) в най-разнородни категории. Групата му The Pat Metheny Group печели безпрецедентно седем последователни статуетки за седем поредни албума. От 1974 насам Матини прекарва по-голямата част от времето си на турнета, което прави средно между 120 и 240 концерта на година. 

Фестивалът Misic Jam – символ на доказано най-висока артистична класа и престиж - продължава традицията да посреща големите имена в света на музиката и шоубизнеса и тази година. Настоящето му издание ще срещне българската публика и с легендарната формация Манхатън Трансфър (Manhattan Transfer) на 5 ноември, която ще се представи повод 30-годишнината от създаването на НДК. Над четири десетилетия след своето основаване през 1969, прочутата вокална формация е все още на върха. 

Хедлайнърите на XVІ-о издание на събитието са предшествани от други световни звезди, гостували на фестивала през годините: Хърби Хенкок, Джон Лорд, Йелоу Джакетс, Лени Уайт, Мецофорте, Таня Мария, Завинул Синдикейт, Джон Маклафлин, Пако де Лусия, Били Кобъм, Бил Бръфърд, Джон Патитучи, Анди Съмърс, Планет Екс, Виктор Бейли Груп, Ибрахим Ферер, Ал ди Меола, Дюран Дюран, Чик Къриа и Бела Флек, Дейвид Санборн, SMW, Силви Вартан (Sylvie Vartan) и други.

Допълнително ще ви уведомим за другите участници във фестивала, както и за съпорт групите от българска страна, обещаха организаторите.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички