Roxette скъсаха от хитове София


Roxette скъсаха от хитове София

11295

Моя приятелка замина с родителите си на екскурзия в Гърция в началото на 1989.

Когато се върна след няколко дни, ми каза: "Знаеш ли, там са полудели по едно суперново парче на някакви шведи Роксет (Roxette), въртят го нон-стоп по радиото! Намери си го да го пускаш в дискотеките, готов хит е!".

Само два дни по-късно свалих песента "The Look" от култовото предаване "Диско Сусрет" на белградското радио "202" (влизаше като ново предложение в чарта им и то в макси-версия). И като се почна една ... та, до ден-днешен!

Така се влюбих в Роксет!

Не знам точно коя празнина запълниха в сърцето ми Пер и Мари, но това дуо от Халмщад, Швеция, ще остане синоним на стила "поп-рок" в душата ми. Завинаги.

90-е години на ХХ-и век бяха в краката им!

Радиостанции, MTV, претъпкани зали и стадиони, дискотечни дансинги и клубове ... целият свят танцуваше с Роксет. Те бяха докопали някаква вълшебна формула да бъдат харесвани от абсолютно всички. Сещате ли се за друга подобна група, която е обожавана от траш металисти, рапъри и дискари едновременно? Ами ... просто няма такава!

На върха на славата, след 10-12 години бесен световен joyride, през 2001, Роксет шокираха милионите си фенове, като неофициално се пенсионираха. Цели 10 години, в които Пер Гесле и Мари Фредериксон си гостуваха взаимно в редките солови албуми и изглеждаше, че бляскавото дуо вече наистина е история. За капак, певицата се разболя тежко. И всичко съвсем се скапа.

И изведнъж преди няколко месеца – "Краш! Буум! Бенг!" Чудото възкръсна! Нов сингъл, нов албум, ново турне и Роксет в топформа!

Дойде време да се пренесем на мястото на събитието:

"Добър вечер, уважаеми интернет зрители!"

Намираме се на столичния стадион "Герена" (aka "Георги Аспарухов"), откъдето ще проследим концерта на годината, от Шампионската концертна лига. Отдавна сините трибуни не помнят такъв зрителски интерес, а цените на билетите никак не са от тънките.

Преди гостуващият шведски тим да се появи на терена, трибуните ще бъдат забавлявани от Нора. Защо точно госпожица Караиванова, а не "победителката в неофициалния конкурс за двойничка на Мери" – Поли Генова, остава загадка? Ааааа, Фънки беше рефер в "Мюзик Айдъл" 2! Как ли не се досетихме...

А сега сериозно!

Нора е поредният талантлив "мюзик айдъл", осакатен безобразно от безумни композитори. Същото като с Тома! Дране на блудкав, амелодичен алтърнатив, това е личното ми мнение за стила на Нора. Съжалявам, но, ако това е бъдещето на българската рок музика... Амин!

Около 15 000 души на "Герена" я разкриха още в първата минута. Караиванова не подгря за Роксет. Тя вледени! Адски неподходящ артист за интрото на спектакъл от такъв калибър. Последвалите фонови парчета на австралиеца Рик Спрингфийлд и класическата рок група Форинър (Foreigner) подгряха в пъти по-добре от Нора. Аплодисментите са само за страхотния бенд на певицата, който наистина свири качествено. Юрий Божинов (бас китара), ти си моят човек!(Калин Тонев на кийбордите - ти пък си нашият, б.р.)

И докато си губехме времето с Нора, Господ взе, че реши и той да ни доказва, че тази музика хич не го кефи. Десетина минути преди да изгреят на сцената Роксет, над "Подуене" заблъска леден дъжд на капки, тип "вълча порода". Пълен ад! Кошмарът от преди две години от концерта на Уайт Снейк (Whitesnake) и Деф Лепърд (Def Leppard) оживя с целия си мрак.

Хайде познайте как бяха посрещнати Пер и Мари? С бели пластмасови столове от по 14 лева върху главите на зрителите във ВИП-зоната пред сцената! Аз лично такова чудо не бях виждал досега.

Еуфорията от появата на шведските мегазвезди обаче си каза думата и ударното им начало препарира почитателите им. Три бързи изстрела от упор в лицето -  "Dressed For Success", "Sleeping In My Car" и "The Big L." успяха дори мен да заблудят и постоплят. Но на четвъртата и петата песен ("Wish I Could Fly" и "Only When I Dream") прозрях болезнената истина!

Битката с рака буквално е смляла крехката Мари. Тя е просто един важен фигурант в това възкръсване на Роксет. Горчива реалност! Не пеене, а маркиране. Никакви високи тонове, само тих размазан вокал, сведен до минимум участие. Към това и обрани максимално движения по сцената, като на тежко болен човек. Нито помен от онази боса вокалистка в  началото на 90-е, която препускаше по сцените. Мари е сянка, бореща се за нов живот! По дяволите, докосващо е.

Човекът-концерт в този спектакъл (а предполагам и в целия тур) беше блестящия Пер Гесле. Луда динамика, кристални вокали, смазваща усмивка ... просто, машина! С няколко "междинни" парчета (то при Роксет май няма такива), Пер позакрепи репертоара. Едно от тях беше актуалният топхит "She’s Got Nothing On (But The Radio)" – N 5 по ротация в света за месец април.

"It Must Have Been Love" беше изпълнението, което взриви окончателно българските фенове на шведското дуо. "Герена" запя, дъждът спря, а Мари се опита да пусне дори няколко усмивки, зъзнеща в безумно красивото си кожено яке.

Големият купон настана - най-изненадващо, на две от не толкова известните песни на тандема: "Opportunity Nox" и "7Twenty7". После малко по-кротко – "Fading Like A Flower" и "Silver Blue" и пак избухване с "How Do You Do!" и "Dangerous". Просто нямаше кой да спре Пер в дъждовната неделна вечер. Еталон за шоумен, композитор, музикант и певец.

Тук е мястото да се каже някоя дума за музикантите, придружаващи дуото. Определено странна банда. Бас китаристът приличаше зверски на Богдан Томов, соло китаристът - на Иван Лечев, а кийбордистът - на Митко Щерев (така беше и облечен). Като прибавим и някаква съмнителна къдрава бек вокалистка, мязаща досущ на младата Татяна Лолова, ситуацията става леко веселяшка.

Доказа го и представянето на бенда, което последва. Тогава този, дето му викам Лечев, заби на китара (ама без майтап) – "Хубава си моя горо!". И тънката струна отиде за публиката. Тарикатски номер от страна на Роксет, който на концертите в Русия е бил "Калинка"!

Цялото това гъделичкане завърши с планетарния хит "Joyride" и изпълнителите (уж) си тръгнаха. До мен един човечец се дереше: "Listen To Your Heart". Обясних му кротко, че има още цели 6 песни и неговата ще е пета поред. Ама се оказа, че леко го метнах.

Просто при втория бис Роксет спестиха на мръзнещата публика в София най-новия си сингъл "Way Out". Затова пък "Watercolours In The Rain", "Spending My Time" и онази, моята (от сръбското радио) - "The Look", доведоха почти до екстаз феновете.


После пак малко игра на криеница и бис втори – финален.

Е, тук се случи чудото! Мари събра незнайна откъде сили и закова баладата "Listen To Your Heart" като в най-добрите си времена. Пак беше статична, отново гледаше уплашено, но пя като хала в това парче. Боже, каква тръпка!

Всички музиканти се подредиха в редичка отпред и кротко изпяха сладурското "Church Of Your Heart" накрая. Пер метна няколко перца (един от охраната продаде после на фен едно от тях за цели 40 лева и то след пазарене!?!?! Безобразие!) пред сцената и концертът на Роксет в България приключи!

Иначе организацията беше безупречна, звукът доста приличен, а "синият" стадион не е никак зле за подобни събития.

Дано има и следващ път, стига Мари да е здрава. Ще ми се всичко за Роксет да предстои, защото те са поп-рок епоха! И всяка капка леден дъжд върху дрехите си струваше.

Концерти като снощния са за цял живот!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички