SNAP в София! Силата все още е с тях!


SNAP в София! Силата все още е с тях!

4957

За повечето хора в България световният хит, станал символ на промените след 10 ноември 1989, е рок баладата на Скорпиънс (Scorpions) – "Wind Of Change".

Ако попитате обаче някой действащ диджей от онези бурни години, със сигурност отговорът ще е "The Power" на СНАП (SNAP).

В обърканото лято на 1990 бях на студентски лагер на морето. Точно половин година след падането на Бай Тошо и култовата реплика на Бай Пешо – "По-добре да дойдат танковете". В дните, в които цените започнаха да се джиткат като психясала кардиограма, купонясвахме мощно на една плажна дискотека в Равда под звуците на Linear и Ню Кидс Он Дъ Блок (New Kids On The Block).

Тогава нямаше мобилни телефони, но от пощата се бях свързал с един приятел диджей и му казах къде се намирам, а той ми заби: "Нося от София албума на една страхотна нова група SNAP! Направо ще разбие дискотеките!".

Чак настръхвам и до днес, като си спомня какво се случи след като местният дисководещ (така ни викаха) пусна касетата на моя човек на следващата вечер. Режещият вокал на певицата Пени Форд с фразата "I’ve Got The Power" стана тотален хит буквално от половин слушане. И после пак, и пак, и пак. А след това и целият касетъчен албум - песен след песен. Нищо не можеше да спре "силата" на СНАП!

"World Power" е една от най-важните и емблематични плочи в историята на денс музиката, а проектът СНАП тотално преобърна танцувалните представи през 90-е години на ХХ-ти век. Дали това е хаус, хип-хаус или обикновен денс, няма абсолютно никакво значение.

СНАП са типичен представител на поредицата от така наречени "невидими формации". Проекти, зад които стоят (най-често) дуо продуценти, в случая - немците от ФранкфуртМайкъл Мюнзинг и Лука Ензилоти. Те ангажират непознати изпълнители, за да визуализират музиката им, подобно на Франк Фариан (Boney M, Milli Vanilli, No Mercy), Кливиълс и Коул (C & C Music Factory), Жан Пол де Костър и Фил Уайлд (Ту Ънлимитед) (2 Unlimited) и много, много други.

Така че съвсем в реда на нещата е проект като СНАП да гастролира едновременно в няколко различни точки на света в напълно различни свои формации. Ако си истински фен, номерът дори е да събереш пълна колекция. И след като Турбо Би вече посети страната ни няколко пъти, в събота вечер в сайбъроподобния клуб "Спейсър" (Spacer) в столицата, легендарните СНАП се появиха с най-първата си и успешна вокалистка – Пени Форд, изпяла прекрасните песни в дебюта "World Power", и рапърa от най-ново поколение в състава – Бенджамин Лоу.

Клубът в подлезовите лабиринти на НДК е типичен соц - с всички предимства и недостатъци на дискотеките от 80-е години. Запазил визията на времената, когато почти всички български дискотеки бяха луднали на тема "космос". Повече от приличен звук и леко никакво осветление (от 16-е тела, цели 5 не работеха). Най-хубавото на това място обаче е, че има истински дансинг, без поникнали маси по него, както на всички други (уж) диско клубове в столицата.

Около 200 души бяха дошли в нощта на събота срещу неделя да чуят СНАП на живо. Малко преди полунощ започна здравото подгряване от страна на ретро диджей N 1 в страната – Марти Джи. Перфектен избор за съпорт от страна на организаторите, защото Марти е машина! Този човек може да смеси с безгрижна лекота наглед тотално несмесващи се парчета.

В продължение на два часа Марти изблъска сет, обхващащ главно периода 1985-1995, поне на 90%. Бетонна селекция само от топхитове, почти до един свързани с най-силните години на СНАП. Тъжната констатация: последните две поколения абсолютно не умеят да танцуват на дискотечни ретро хитове. Някакви епизодични нелепи разкършвания тук-там и това е! И защо, по дяволите, всички девойки, родени след 1990, танцуват като Шакира?

Толкова с музикалния увод! Пристигнаха СНАП. Точно два часа след полунощ (доста късничко дори и за клубно парти).

На момента се изясниха няколко факта:

Легендарната Пени Форд е видимо поостаряла (20 години са си 20 години) и има леко отегчен вид. Дубльорът на Турбо БиБенджамин Лоу, обаче е един много як пич и в буквален, и в преносен смисъл. Нахъсан и адски добър рап изпълнител, който грам не отстъпва на култовия Турбо.

Като бонус в това (всичко на всичко) 35-минутно участие на СНАП, се оказа, че Пени Форд има и рожден ден по същото време. Та, някъде между песните "Cult Of Snap" и "Oooops Up", двамата изпълнители удариха по една чаша шампанско, а малко по-късно Марти Джи подари на рожденичката красива сребърна гривна от името на организаторите и феновете. Адски мил момент, в който родният диджей целуна ръка на легендарната певица, признавайки, че я обича.

Иначе шоуто на СНАП мина буквално на един дъх. Пени го стартира сама с къса версия на "Do You See Тhe Light (Looking For)" - песен от периода на певицата Ники Харис в СНАП. После на тясната сцена се метна и огромният Бенджамин, а култовият ритъм на "The Power" вдигна адреналина максимално. Последваха сингъл след сингъл в хронологичен ред от плочата-история "World Power", като най-много овации събра "Mary Had A Little Boy". След това кратка акапела и избухване с "Rhythm Is А Dancer" от 1992. Хитът на СНАП с най-много първи места в европейските класации, повече дори и от "The Power", изпят от певицата Теа Остин по онова време.

И това беше! Бързо и ударно, само "десетки". Без излишни кавъри и спорни хитове. Типично клубно участие на стойностни денс звезди, които заслужаваха поне двойно повече публика, но в претоварения от концерти месец юни, участието все пак се получи.

Радващо е, че двадесет години по-късно СНАП още са активни.

Може би защото притежават Силата!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички