Пускаха от часовник на DJ Retro Fest-Завръщането на старата школа


Пускаха от часовник на DJ Retro Fest-Завръщането на старата школа

4700

Има часове и дни, които не ти се иска да свършват никога!

Особено когато знаеш, че ще се повторят, но чак след една година. Нещо, като празнуването на Нова година примерно.

Подобно е положението с вече традиционния за Видин DJ Retro Fest – "Завръщането на старата школа". Чакан 12 месеца с огромно нетърпение, той отлетя на един дъх в продължение на четири наистина незабравими вечери. Второто му издание ще се запомни с много неща, част от които ще останат вечни спомени...

Първата вечер - сряда (24 август), надмина всички очаквания. Над 2 000 души се събраха за началото на легендарното място. Бившият летен дансинг "Ален мак", открит в древната 1956, буквално се задръсти с народ. При 38 градуса жега, най-хладната точка на Видин закипя изцяло.

Вече култовата "Каравана на Джони" тотално блокира от опашката, мъчеща да се докопа до ледена бира или други студени напитки. В минутите преди началото на диско събитието на годината за град Видин екип на БНТ "ловуваше" емблематични гости, участници и организатори. Всичко си беше като на голям фестивал – баджове, охрана, сцена, техника, специални ефекти и една чудовищна еуфория.

Най-изненадващо в тълпата беше разпознат телевизионният водещ Иван (без Андрей), който с нескрит интерес гледаше първите сетове. Британският диджей Джим Хоукинс се появи с цели три видеокамери и, асистиран от семейството си, за минути ги подреди, за да заснеме и четирите вечери за специално DVD и дори любезно питаше участниците има ли проблем, ако менюто му е на английски.

Точно в 20 часа домакинът на DJ Retro Fest 2011 – "Завръщането на старата школа", MC ВаГро (VaGro) (Васко Громков) (с бялата фланелка на снимката) откри проявата под звуците на култовия "Попкорн" на Хот Бътър. "Година втора" на фестивала стартира със сет на човека, който закри миналогодишния – djsupermax (Ники Русиновски). Той беше подготвил интересна програма, за да отбележи своите 30 години на сцена с ретроспекция на всичките си периоди като диджей във Видин, София и Кипър. Пиковият момент бе когато на видеостената Ники заби част от винилов сет на легендата - покойния Боби Ай.

Подир Русиновски се появи диджей Марти (Мартин Божинов) с изцяло 90-арски денс сет. След първите няколко трака изуми всички, тъй като се оказа, че си е поканил хем човек, който да му миксира парчетата (DJ Tuto), хем друг, който да ги обявява (DJ Олег). Така той само седеше и кротко се усмихваше по средата. Определено авангардно, хитро и мързеливо решение.

Трети за първата вечер беше един бивш диджей с възможно най-странната професия в момента. Митко Славчев, или DJ Гута, се занимава с отглеждане на канарчета. Този човек буквално разцепи. Цели 17 години не беше заставал зад пулта. Дето се вика, не беше се докосвал и до съвременните техники в диджейството, но от първата минута на сета си просто взриви всички. Убийствен подбор, перфектно чувство за ритъм и градация, плюс адско настроение. Ледено спокоен, DJ Гута обра овациите и изуми и публиката, и колегите. Това е човек, пускал песен на живо за последно в далечното лято на 1994! Респект!

Първата фестивална нощ бе закрига от Пепи Димчев (още един от четиримата, отбелязващи 30 години на сцена този сезон). DJ Пепи за втора поредна година озвучава проявата по доста солиден начин. Той имаше и специален гост в сета си – неговия стар приятел от Стара Загора, тамошният ветеран и знаменитост в бранша Никола Чернев (DJ Niko Dance). Нико домъкна от 400 километра една дузина лазери и помощна техника и след 20-а минута в сета на Пепи влетя като тайфун с перфектното си миксиране и бесен адреналин. В края почти насила беше свален от сцената.

Вторият ден започна с отказа на DJ Иво Иванов от участие поради семейни причини. Това е човекът, помагал в продължение на месеци за организацията на проявата, който единствен искаше да работи с касети. Емсито VaGro покри времето за появата на Иво, подгрявайки за втория диджей за вечерта – Краси Емилов. Професионалист, започнал в средата на 80-е и впоследствие концентрирал се само в озвучаване на сватбени тържества. Със сигурност поне половината присъстващи бяха "оженени" от него. DJ Краси рутинно заби вечни парчета в доста приличен сет, стартирал с малки звукови проблеми с конзолата му.

DJ Боби (Боян Владимиров) продължи линията на Краси, като разтанцува още повече народа с легендарни диско и рок парчета. Отделно от диджейството, Боби е председател на видинския пейнтбол клуб, а има опити и в политиката. Той беше и първият диджей на феста, изкарал бакшиш по време на участието си :)

Последен за втория ден с малко по-дълъг сет се изяви DJ Емо Ай (Емил Костов), известен с това, че в рамките на една минута може да смеси поне 10-15 парчета. Той работи активно вече четвърт век, но трудно стига до припева в песните от сетовете си. Защо е така, остава загадка, но Емо го прави майсторски и качествено. Изключително опитен, той може да миксва тотално несходни тракове с лекота. Накрая по идея на VaGro, Емо Ай успя да задържи дансинга с близо 30- минутен сет само от вечни балади. Все пак е ретро фест, нали?

Третият ден стартира с единствения винилов сет на фестивала. DJ Ико (Илия Грозданов) беше ходил чак до Германия за специална ретро колекция, за да я пусне на видинска земя. Логично звукът беше смазващ, а сегашният софийски адвокат, завършил Оксфорд, доказа, че и след 10-годишна пауза неговият микс е перфектен.

След това настъпи моментът на неофициалното кандидатстване на диджей за "Книгата на рекорди Гинес", защото MC Fill (Филип Филипов) откри сета си с парче на групата Shai, пуснато директно от... часовник. Последва го един час елегантен ретро фънк, смесен перфектно от някаква странна машина (лично производство), сглобявана от стари компютърни "мишки"!?

Следващ в третата вечер бе опитният Jeffy (Тодор Живков по паспорт). За 31 минути той успя да смеси 40 днес парчета от възможно най-любимите на всички, а присъстващите буквално се размазаха от удоволствие и танци. Диджеят стартира с ефектна мултимедия, включваща кадри от историята на света. Вторият половин час от програмата Джефи подари на своя специален гост - Джим Хоукинс от Великобритания.

Това беше момент за историята, защото за първи път в "стори"-то на Видин британски професионален диджей завъртя пред местна публика. Джим е от град Хъл, на 63 години е и работи основно с електронна музика, но в духа на DJ Retro Fest 2011 – "Завръщането на старата школа", беше решил да вдигне всички във въздуха само и единствено с вечни рок парчета. От Queen - до Thin Lizzy и от Ролинг Стоунс (The Rolling Stones) до AC/DC. Мистър Хоукинс си беше довел и солидна агитка от англичани, заселници във видинския край. Той пускаше от някакво странно пособие с телевизор и гигантски джойстици!? През цялото време не спря да подскача и да се раздава по сцената. Абсолютен пич!

DJ Сави (Станислав Станев) закри вечерта, като повтори това, което направи на миналогодишния фест. Отказа да слезе доброволно от сцената, 90 минути след полунощ. Та пак се наложи част от колегите му да го изнасят - с дърпане. Сави буквално се зомбира на пулта и не го даде на никой, качил се веднъж зад него. Точно заради това беше сложен и последен най-вероятно! Иначе – здрави хитове, остроумни коментари и солидно самочувствие.

Големият финал на проявата в събота срещу неделя събра още повече хора. Част от тях примамени и от хубавите награди за най-добри танцьори – почивки на Боровец и Чифлика за двама души и една вечеря в елитен хотел в града.

Четвъртия ден откри DJ Сими (Владимир Ангелов), любимецът на "черномузикален" Видин. Той заложи за хиляден път само и единствено на "черно" ретро. Това е диджеят с най-вярна и сериозна агитка в града. И то агитка от всички възрастови групи. Сими пусна само здрави и ритмични фънк и хип-хоп тупалки, а в края на сета си покани на сцената своя специален гост – рапъра Джимс (Jims). Той вдигна всичко живо на крака с местните ъндърграунд хитове "Видин град" и "Glig City". За финал на това "живо" участие Джимс призова на сцената и домакина на проявата - Васко Громков, за да изпълнят за първи път на живо след 19 години легендарния ъндърграунд хит "Песен за казармата".

Веднага след този сет MC VaGro представи един много специален гост – 73-годишния Рангел Димитров. Това е първият управител на "Телеграф капия", открил култовото заведение на 20 октомври 1962. Бай Рангел поздрави присъстващите, изтупан в елегантен костюм и подари на водещия първата си оригинална значка с надпис "управител" отпреди 49 години. Всички го аплодираха на крака!

Последва изявата на MC Ivan (Иван Иванов). Очаквана - изцяло в итало-диско звучене с най-обичаните шлагери в жанра, основно от 80-е години. Перфектен танцувален подбор и пълен дансинг. Иван раздаде и награди под формата на бутилки, а сетът му наистина беше майсторски селектиран и миксиран.

Предпоследен в тазгодишното издание на DJ Retro Fest 2011 – "Завръщането на старата школа" (представен от Джефи), беше основният водещ и инициатор на проявата за втора поредна година – Васко Громков (MC VaGro). Той пусна първо мултимедийно приветствие към участниците и публиката от своя приятел DJ Марти Джи (DJ Marti G), а след това заби специални парчета само и единствено от двете си най-силни години в "Телеграф капия" – 1985 и 1988. Вървяха кадри от зловещата съдба на заведението-култ към днешна дата и черно-бели ретро фотоси на участници в проявата от периода на 80-е. После за около десетина минути гост на VaGro беше неговият учител в професията, видинската легенда Краси Русинов, буквално изчезнал в Америка преди 10-а години. Краси присъстваше в сета само като съхранен глас от негова изява през далечната 1983.

VaGro покани колегите си на сцената и в края на програмата заедно определиха победителите в танцовата надпревара през четирите дни на феста. Всички награди бяха спечелени от жени.

Както беше обявено предварително, DJ Retro Fest 2011 – "Завръщането на старата школа", беше закрит със сета на диджей Серго, пристигнал специално за събитието за втора поредна година от Базел, Швейцария. Серго вкара в леко удължената си програма странна част – трибют на покойния Курт Хауенщайн от Супермакс (Supermax). Доста фенове останаха до самия край, около 100 минути след полунощ.

Всичко приключи без официално закриване, както беше обещал VaGro, защото този фестивал вече е традиционен и не се налага да бъде закриван. Просто догодина ще започне от там, където е спрял, по възможност дори със същата песен и същия диджей.

Четиридневният специален празник за Видин надмина в пъти успеха на миналогодишния. Пристигнаха хора от всички краища на земното кълбо - от Австралия до Америка. Снимки, целувки и сълзи от радост бяха най-често срещаната гледка.

А когато всичко свърши, никой не искаше да повярва, че цяла една година ще се точи до следващия видински DJ Retro Fest 2011 – "Завръщането на старата школа".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички