Новият бийтбокс шампион на България е Искрен Тончев-Искрата


Новият бийтбокс шампион на България е Искрен Тончев-Искрата

5522

Не съм сигурен кой точно поред елемент е бийтбоксът за музиката изобщо.

Още повече пък в България като страна, сравнително отдалечена от Америка. Но петите финала на Националния бийтбокс шампионат в София навръх 9 септември - и то баш пред Паметника на Съветската армия, убедиха окончателно, че устното музициране вече е тотална мания в тази част на Балканите.

Шоуто The Official Nescafe 3in1 Beatbox Battle 2011 предложи наистина "зверско" зрелище за близо 10 000 души в 15 рунда с участието на 16 селектирани кандидати за слава. Осминафинал, четвъртфинал, полуфинал и финал бяха четирите кръга на състезанието. Наградите също бяха мотивиращи. Победителят, освен титлата "Най-добър бийтбоксър на България", закова и 1 500 лв., плюс професионален микрофон AKG. Класиралите се на второ и трето място си тръгнаха съответно със 700 лв. - 500 лв. и професионален микрофон.

Всъщност – микрофонът. Това беше единственият инструмент за извличане на музика цели четири часа в деветосептемврийската вечер. Е да, имаше лек съпорт от миксовете на DJ Мартен (DJ Marten) в началото и един бекинг трак в изявата на суперзвездата Кени Мухамад, но всичко останало бяха чудовищно майсторски гласни звуци и фина микрофонна техника. Озвучаването – идеално.

Като добавим просторната сцена (във формата на боксов ринг), големия видео екран и направо размазващо добрия водещ DJ Мартен, шоуто се случи съвсем логично. Дори в пъти по-добре от половината концерти на различни световни светила в София.

Никога досега не бях слушал DJ Мартен като емси на живо. Това с подбирането и смесването на парчета почти всеки го може при съвременната техника, но един от най-популярните родни диджеи в ролята на "конферансие" е плашещо добър. Такова свежо и волно водене на шоу не се среща често по нашите ширини. Ясно защо от bTV прилапаха този талантлив пич за "Гласът на България".

Ожесточената битка за бийтбокс шампион на България 2011 започна в 18 и нещо часа. Осминафиналите и четвъртфиналите включваха по 90 секунди (45 + 45) за изява на участник в батъл, а на полуфиналите и финала по 180 секунди (90 + 90). Преди старта на батълите, Мартен покани участниците на сцената и шоуто форсира с мощна изява на миналогодишния шампион Busto. Той се развихри солидно, а тийновете пощуряха под все още заслепяващото слънце над София.

Веднага след осминафиналите, микрофона докопа тоталния български бийтбокс любимец, симпатягата Александър ДеяновСкилър (Skiller) (член и на журито). Световният шампион за пореден път направо омагьоса народа с елегантния си стил и смазваща техника. Писъците на девойчетата бяха пронизващи. Цели четири пъти Скилър беше викан на някакво подобие на бис, а DJ Мартен откровено му завиждаше с коментари по микрофона.

След четвъртфинала обаче се случи нещо хем комично, хем несправедливо. Токът просто спря. Може би системата искаше да размаха пръст на дерящите се тийнейджъри, че точно пред Паметника на Съветската армия не бива да се бийтбоксира навръх култовия 9 септември. Скандиранията "Пуснете ни тока!" и "Криза!", разсмяха хилядите вече развеселени млади хора и върнаха в едни по-стари времена по-възрастните.

След 7-8 минути ситуацията беше овладяна, а нещата пое RoxorLoops – член на журито, световен вицешампион и шампион на Белгия. Той е и първият бийтбоксър, участвал в надпреварата за "Евровизия" тази година. Брилянтен стил, благо излъчване, модерни белгийски хаус елементи и ледено спокойствие. В минутите на RoxorLoops тълпата просто си потанцува като в огромна дискотека на открито. Изящен бийтбокс от суперкласа!

Последваха два ожесточени полуфинала. В единия дори се наложи и пускане на допълнителни 30 секунди за участниците, за да се помогне при решението на журито, в чийто редици беше и "пионерът" на бийтбокса у нас Александър ДолапчиевRedOne.

Веднага след втория полуфинал, на "ринга" от журиращата маса се изправи поредният гост на The Official Nescafe 3in1 Beatbox Battle 2011, ReepsOne - шампион на Великобритания за 2009 и 2010. Агресивният му и надъхващ стил буквално подлуди публиката. Все едно че си на концерт на Rammstein и Продиджи (The Prodigy) едновременно. Много, ама много добър бийтбоксър!

До финалната битка достигнаха Искрен ТончевИскрата и единствената жена сред финалистите - Адриана Николова (Pe4enkata). Имаше поне още трима от кандидатите, които заслужаваха да са на този финал, но схемата ги срещна твърде рано с най-класните. Твърдият стил на Искрата срещу забавния и артистичен бийтбокс на дамата. Голям и оспорван финал се получи наистина, а агитката на Искрата не спря да се дере.

И докато селекционната комисия умуваше кой да е новият шампион на България, една легенда се изправи с микрофон в ръка в центъра на София. Кени Мухамад (Kenny Muhammad) (на снимката), известен още като The Human Orchestra (Човека-оркестър). Създател на една от най-известните техники в бийтбокса – wind technique, и работил с изпълнители от ранга на Стиви Уондър и Пъблик Енеми (Public Enemy).

За близо 50 минути този "майстор" изнесе реална лекция по бийтбокс, разделена на части, с няколко урока по стилове, бекинг трак в началото и надъхани коментари с най-често използваните в направлението думи - "човешко тяло" и "революция". Прекали единствено с непрекъснатите призиви да му се вдигне нивото на микрофона, което накрая доведе до лек брум и премодулиране. Но това не попречи на публиката да се докосне до уникалните му умения. Кени е световна звезда отвсякъде. Респект!

А новият шампион на България по бийтбокс е ... Искрен ТончевИскрата. Той ще представя страната ни на Световното първенство, което ще се проведе в Берлин в края на март 2012. То се случва на две години, а настоящето е негово трето издание. За първи път България ще бъде представена и при жените от финалистката Адриана НиколоваPe4enkata от Плевен, първата българка получила wild card-покана лично от организаторите на турнира. Тя ще бъде и един от основните претенденти за титлата тази година.

Няма спор, че заминават най-добрите.

И нека силата на микрофона бъде с тях!

Снимки на Мартин Цанков - Martiness  - в секцията "Галерии".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички