Рут Колева в Студио 5: Музика, стил и класа в изобилие


Рут Колева в Студио 5: Музика, стил и класа в изобилие

4028

Запознах се с Рут Колева по един леко комичен и малко нелеп начин преди около половин година.

На площад "Света Неделя" течеше арт-фест и с част от екипа на детското шоу Бон-бон "ловувахме" улични музиканти за интервюта.

Преди това многократно бях гледал "българската Шаде" по телевизията и интернет, кефех се на парчетата ѝ и изобщо не допуснах, че сред уличните музиканти ще е точно пък тя. Затова и най-искрено я попитах: "А вие каква сте точно?". След като ми отговори, че е певица, аз продължих с тъпите въпроси, като "Ама някаква известна певица ли сте? Какво точно пеете? И как се казвате?". Когато девойчето със съмнително позната татуировка ми каза смутено, че се казва Рут Колева, реакцията ми мисловно беше от сорта "Да, бе! А аз съм Роби Уилямс!".

След това в продължение на седмици ми беше хипергузно, че не разпознах една от най-различните и симпатични млади български певици.

Та, това беше първата ми среща на живо с Рут. После някъде около шест месеца пътищата ни постоянно се разминаваха, независимо, че тя концертираше повече от целия БГ поп, взет накуп. Просто напук на кризата и срива в музикалния ни бизнес, тази изпълнителка твърдо е решила "певица къща да храни": не се спира от участия.

И ето че в "най-опасния ден на годината" – 8 март, с Рут се нацелихме в атмосферно перфектния клуб Студио 5. А там точно в тази вечер всеки мъж се чувстваше като "Али Баба и 100-те разбойнички". Жени, жени и пак жени. И всичките така излъскани, че ти иде да завиеш срещу луната чак.

50 минути след 22.00 часа, под осемдесетарския неон на клуба излезе бендът на певицата в състав: Филип Александров (Фи) - кийборд, Теодор Иванов - барабани, Елена Ангелова - перкусии, Стоян Джаферов – китара, Симеон Петрунов – бас, Божидар Василев – тромбон и беквокалистите РалицаНиколова и Волен Милчев.

Самата Рут Колева беше в прекрасен зелен тоалет с гол татуиран гръб. Жива ню джаз елфа от ново поколение!

Последваха 90 шеметни минути, подчинени на вълшебен вокал и достатъчно класни музиканти. Колева закова всички песни от дебютния си албум "Within Whispers", плюс няколко нови пиеси, включващи и новото парче "Нищо друго", заедно с групата Southwick.

Впечатли ме публиката, която се радва на песните на Рут, без сред нея да са   роднини и познати на изпълнителите, както е при 90 % от родните ни звезди. Просто става дума за творец с крайно личен и разпознаваем стил на музициране. Без залитания и комерс. Тотална класа!

"Sunshine", "Fever", "You’re My", "See Me Win", "Baby", "Близо", "Защо" и поне още толкова брилянтни попадения направиха женския празник двойно по-приказен.

Бавните парчета на Рут Колева ми въздействат, както дуото Double от средата на 80-те години. (Имаше такава джаз-рок формация от Швейцария, само с два  (ама затова пък какви!!! - б.р.) албума и един голям хит, наречен "The Captain ОfHer Heart"). При по-темповите композиции солата на тромбона на Божидар са суперефектни, а цялостното звучене прелива от добри вибрации.

Силният концерт на вокалистката и нейната група в Студио 5 в столицата е трети концерт от националното турне на певицата. Представяте ли си? Национално турне с цели 10 дати във възможно най-неблагодарните дни на годината за шоу бизнес и всичко останало.

Защо харесвам Рут Колева?

Защото ми напомня за новата вълна на фънка, соула и джаза. За величествената стойка на Шаде (Sade) на оня легендарен Live Aid на "Уембли" през 1985. Напомня ми на истинската, качествена и красива музика, независимо от стиловата й насоченост.

Минути след концерта на Колева, популярната ТВ водеща Силвия Драгоева остроумно сподели: "Чудя се какво прави Рут в Студио 5 в София, а не е в Studio 54 в Ню Йорк?". Дето се вика, Силвето ми взе думите от устата. Цяла вечер, докато гледах и слушах Рут с паднало чене, си мислех същото. И това с колко много е над българските представи за добра музика.

Следващата концертна изява на Колева е в Благоевград на 16 март. Да се стягат Свищов, Шумен, Варна, Велико Търново, Пловдив и пак София.

А после пак отначало!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички