Rare Breed – рядка хеви метъл порода с първи официален сингъл


Rare Breed – рядка хеви метъл порода с първи официален сингъл

3372

Отчаяни от тоталния батак на българската музикална индустрия в момента, все повече млади групи и изпълнители започнаха да се самопродуцират.

Титанична битка, която ни връща в древните времена на "Балкантон", когато шансът за реализиране на музикален продукт от дебютиращ изпълнител беше почти същия. Разбирай – около 1 %.

И докато в поп музиката (онази на Графа и... Графа), първо се минава през малкото робство на някоя музикална компания или риалити формат за таланти, то при рок групите нещата са в пъти по-трудни.

В една страна, в която властва бруталното явление "чака-рака", да свириш класически хеви метъл си е почти героизъм от висша степен. Или поне трябва да си от "рядка порода". Може би точно затова така са се кръстили момчетата от група Rare Breed.

Много пъти съм слушал брилянтния вокал на Стан (Станислав Драганов), но точно на промоцията на сингъла "The End" в столичния клуб DNA снощи си мислех конкретно, че, ако в момента се намирахме средата на 80-те години на миналия век, тази банда би подгрявала Айрън Мейдън (Iron Maiden) (примерно) и Брус Дикинсън би се обесил от срам, че съпортът му пее в пъти по-добре от него.

Това са рок фантазии наистина, но колкото и класическият метъл да е отживял времето си, Rare Breed са адски класна група. Не казвам това, защото с барабаниста сме седели на един чин в гимназията, а с китариста и певеца им се познаваме от времето, когато бяха ученици.

Всъщност ¾ от Rare Breed са от Видин, а двама души от тази формация бяха двигателите на все още актуалните Фолън Ейнджълс (Fallen Angels).

Около стотина души уважиха концерта-промоция на рокаджиите. За втори път се убеждавам, че това място е огромно за клубни участия. Още докато се наричаше Spacer, СНАП (SNAP) събраха едва около 80 човека на площ за над 1 000-1 200.

Сред верните фенове на Rare Breed се оказаха Звезди от Ахат, Дидо от D2 и култовия рок поет (без китара) Тони Кирката. Там бяха членовете на новата формация на Фолън Ейнджълс и всички, взели участие в дебютното видео. Оказа се, че самият клип все още не е готов и на премиерата се въртяха кадри от мейкинга.

По време на концерта Стан обеща съвсем скоро клипа и песента да бъдат качени за свободно теглене на фейсбук страницата на групата. Иначе, както беше заявено предварително, всички гости бяха посрещнати с питие и безплатно CD на сингъла "The End".

Самият лайв премина в две части, в които Rare Breed изпълниха почти всичките си авторски парчета и няколко кавъра. Звучаха "Scary Dreams", "Gift For You", "Box Of Souls", "The End", "In The Flesh", "Old Time Heroes" и добри версии на Black Sabbath, Steppenwolf и Пинк Флойд (Pink Floyd).

За рок кавър по култовото "Personal Jesus" на Депеш Мод (Depeche Mode) на сцената се включи и младият бийтбоксър Марин "Джуниър", а за едно от парчетата китаристът Явор Деспотов покани за участие своя 10-годишен ученик по китара Дидо, за когото това беше първо явяване пред публика. Хлапето логично обра овациите.

Самият Явор в близките дни заминава за Белград, където ще се включи в специален майсторски клас за китаристи и ще получи уроци от самия Влатко Стефановски.

Във втората част на концерта звукът стана доста по-добър, а на сцената в един момент се събраха цели две групи, защото и Фолън Ейнджълс подкрепиха бившите си колеги в няколко парчета и най-вече в големия им хит "Queen Of The Night". Така за около 10-15 минути имаше рок батъл между двама вокалисти - Станислав Драганов и Филип Бръшков, които определено се забавляваха на дуета си.

Финалът на промоцията беше атрактивният сет на барабаниста Росен Паскулов. Той се изяви на ретро тъпан, с който Rare Breed забиват балкански фолклорни песни в рок вариант.

Проявата се оказа доста дългичка за сингъл промоция, ама на момчетата явно им се свири и то по много. (На последното си участие във Видин свириха над 3 часа.) Сега чакаме клипа в завършен вариант и се надяваме прекрасното парче "The End" да получи прилична ротация по радиостанциите.

Rare Breеd са: Станислав Драганов – вокали, Явор Деспотов – китара, Александър Спиридонов – бас и Росен "Смит" Паскулов - ударни.

 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички