Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Банско джаз фест 2012: букет от музикални емоции за 15-ти път


Банско джаз фест 2012: букет от музикални емоции за 15-ти път

7981

Юбилейното - 15-о издание, на международния Банско джаз фест ще излезе от традиоцинните времеви рамки (8-13 август), започвайки на 3 август (петък), като ще продължи цели 9 дни.

"Това е бонус в афиша на събитието заради юбилейното му издание. Всяка вечер е отредена за по една звезда", обясни доктор Емил Илиев, главен идеен двигател и организатор на изявата.    

Комбинацията от джаз, лято и ваканция в подножието на Пирин ще гарантира приятни емоции на почитателите си и тази година, а със сигурност ще привлече и нови фенове, убеден е д-р Илиев. Гостите ще могат да се насладят на екзотичния микс от самба и джаз на бразилеца Алесандре Куня, както и новаторския стил "киндер джаз"на чешката група Фанфан лалето. 27 групи и са в афиша на феста. Първи - по традиция, на сцената ще излязат музикантите от бигбенда на БНР с диригент Антони Дончев и Йълдъз Ибрахимова. Джаз примата официално открива събитието на следващия ден в компанията на Камелия Тодорова и Васил Петров.

Михаил Йосифов ще се представи с проекта си РомаНено (RomaNeno), обещавайки фюжън между ромска музика и джаз, която ще бъде включена в дебютния албум на формацията. С интерес се очаква появата на Сhampian Fulton (на снимката), която пристига с трио. Вокалистката, която се изявява и на пиано, е определена от критиката за една от най-талантливите американски джаз изпълнителки. Тя е имала концерти из целите Съединени американски щати, а през 2011 пее в Германия на първото си европейско турне. Концертът й у нас е нейното второ участие в Европа, припомни доктор Илиев. " С тоя тембър ала Ела Фицджералд, страст и талант, ще има  голямо бъдеще", похвали я докторът.  

Сред акцентите е участието на Ханс Дълфър, баща на вихрената саксофонистка Кенди Дълфър (Candy Dulfer), която вече изгря на сцената в Банско през 2009.

На джаз феста ще свирят тромпетистът и тромбонистът на Тина Търнър, които са част от бенда на американската блус легенда Биг Лени Ексон. Певецът е сред най-значимите представители на чикагския блус. Учил се от Стиви Уондър и Джеймс Браун (James Brown). В програмата има още една американка - Леа Клайн, която пристига в Банско със своя квинтет.

Ще участват също Севън Кингс – наследниците на легендарните Джипси Кингс. В бандата свирят двама от музикантите на Джипси Кингс, както и няколко от децата им. Сред звездите на феста е Мънго Джери (Mungo Jerry), която формация, воглаве с Рей Дорсет, се изяви в Банско миналото лято, вдигайки на крака и танци целия площад.

На тазгодишния фест ще гостуват цели три биг бенда, както и 17 мениджъри на други международни джаз форуми, включително и този в Дубай. Така Банско се превръща в пазар на джаз музика, от който ще могат да се възползват и много български музиканти, включени в програмата, подчерта д-р Илиев на специална пресконференция.

Неговото желание е да се даде възможност за изява не само на утвърдени певци и музиканти, но и на млади таланти. Така например в предстоящия фестивал ще участва Кристина Кирова, все още ученичка в софийското музикално училище, която ще бъде съпровождана от Old Gold Band.

Превърналият се в любимец на родните ценители буги-вуги пианист Аксел Цвингенбергер (Axel Zwingenberger) ще бъде съпроводен единствено от барабанист.   

Международният джаз фестивал в Банско е най-големият летен музикален форум в България, създаден през 1998. Събитието урежда за среща на емблематични личности от музикалното ни съвремие. По традиция в програмата присъстват стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра.

Концертите са безплатни. Вечер те събират многохилядна публика пред откритата сцена в центъра на Банско.

През цялата фестивална седмица джазът не спира - звучи и през деня, и през нощта. А когато концертите на площада са приключили, родният джаз елит се събира в различни клубове из курортния град.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички