The Subways в Mixtape 5! Един от най-добрите рок концерти в София


The Subways в Mixtape 5! Един от най-добрите рок концерти в София

5189

Може да прозвучи абсурдно, но гостуването на триото The Subways в София е далеч по-важно музикално събитие от предстоящия маскарад на Лейди Гага (Lady Gaga) например. (За новия женски Мики Маус Селена Гомез (Selena Gomez), ми е гадно и да споменавам дори).

Става дума за адски стойностна и престижна група от най-ново MTV поколение, а не за поп-чалга, облечена в пържоли и зарибяваща с мегаломания.

Лично за мен стиловите определения "алтернативен", "инди" и "пост-гръндж рок" като в случая с The Subways изобщо не вършат работа. Защото това си е една подобрена версия на страхотните Transvision Vamp (от края на 80-те) и Блър (Blur) от 90-те години.

Нахъсаните британци са идеална група за по време на световна криза. Само трима са на брой, не заемат място за грамадни сцени, едва ли консумират много храна, като ги гледа човек и нямат парче над 3 минути. (Готови са за "Евровизия"!, хе-хе). За капак, барабаните им са само с един чинел и се чекират за минути.

The Subways са истински и самосъздал се продукт. В началото те нямат пукната пара и за да могат да записват всяко свое демо, си купуват една домашна уредба от най-нисък клас. После чрез интернет - с тотална упоритост, успяват да лансират своята музика навсякъде (макар и като демо). Това ги води до сцената на култовия фестивал в Гластънбъри, осигурява им ефира на националните радиостанции, а накрая и място в Британския хит-парад. Без никакви връзки, подкупи, нагъл PR и тем подобни.

Ако се вярва на последния им (трети) официален албум "Money And Celebrity" (2011), те вече са богати и прочути. Поне според заглавието. Ако се вярва обаче на снощния им концерт в в столичния клуб "Микстейп 5" (Mixtape 5), The Subways са едни адски готини рокаджии, които пускат новите си сингли да се теглят безплатно от сайта им. Справка – най-новото парче "It’s A Party".

Може да се каже, че Шарлот, Били и Джош са част от новото музикално поколение, залагащо на мини (E.P.) албумите (имат цели 14 за около 6 години) и късите дискове от по 35-40 минути. Завръщане към 70-те и 80-те, което се забелязва все повече в новия век. Този път – да живее световната криза! Защото получаваме суперстегнати продукти, без слабо парче в тях.

Над 500 души, предимно на възраст 18-25 години, отсвириха силиконовия европейски футбол и се натъпкаха в "Микстейп" в събота вечер. Не че мачът "Челси" – "Байерн" не се показваше на два огромни екрана там. Но просто първичният рок този път буквално счупи тиквата на позиращите - като на модно ревю, футболисти и съдии във "великия" лиго-финал.

Организацията – желязна. Никакви закъснения от първоначално обявената програма. В 22.30 часа (веднага след първото полувреме), Бейбифейс Клан (Babyface Clan) се качиха за своя 45-минутен лайв и заблъскаха със смазващ звук. Насо Русков беше едновременно рутинен и различен. И друг път съм казвал, няма и няма да има подобен фронтмен никога в родината. Всъщност, този човек е мутирал в британец, ама в подобрена британска версия. Все повече започва да прилича на ранните Гари Нюман и Стив Стрейндж (Steve Strange) (Visage).

Между унищожително подскачане, лазене, пантомимни танци и събличане до тениска Jane’s Addiction, Насо каза и по нещо на български. От което се разбра, че три дена не е спал изобщо, "Тотнъм" няма да играе в Европа и някаква млада група ще свири след тях, ама той не ги знае коя е тя. Гледах изявата на Бейбифейс Клан в компанията на майката на Русков, която за финал ми каза: "Продължават да не го разбират!". Истината е, че този път агитката посрещна и изпрати доста възторжено "неразбрания" артист. И нито веднъж не му скочи на бой. Изключително подходящ български съпорт за The Subways. Поздравления!

Малко след 23. 30 часа, докато "сини" и "червени" чупеха стойки пред 1 000 камери на терена, все още никой в клуба не знаеше, че го чака може би най-жестокия концерт, правен някога в София.

Знаех, че гостите фенове у нас, но такава мощна реакция никога не съм очаквал. Още щом Били Лън, Шарлот Купър и Джош Морган стъпиха на сцената, над 1 000 вдигнати ръце и мощни крясъци ги приветстваха. И се почна с онези късите под 3 минути парчета, които се забиват като куршуми в черепната кутия. Зверска динамика и адреналин.

Магията на The Subways се крие определено в купонджийското държане на фронтмена Били. Този пич има чудовищно излъчване, държи се приятелски, не спира да се усмихва и хихика, а вилнеенето му помита всичко живо. Нито е велик певец, нито е велик китарист. Но за сметка на това е рок-ен-рол във всеки микрон от себе си.

Освен всичко друго, The Subways бяха научили половин речник на български и между песните си праскаха цели изречения, а по едно време дори ги вмъкнаха в песните си. И други са го правели, но тук ставаше дума за цели разговори на кирилица. Бях убеден, че англичаните са суперготини, още когато си ги "заплюх" за репортаж преди около 3 месеца.

Последваха 90 минути невиждан бяс. Телата буквално се лепяха по тавана на клуба. Подскоци, клякания, избухвания, пого след пого и една влудяваща рок веселба. Щеш не щеш, ставаш част от този зараза, зареден с възможно най-добрите вибрации. Ето това прави тази група, толкова световна! Представих си я на фестивал от ранга на "Рок енд Ринг" как смазват многохилядна тълпа и за пореден път се повайках, че не е сред хедлайнърите на някои от летните фестове в България.

А докато на Шампионската лига си млатеха безумни дузпи, Били Лън се гавреше с "Челси" и се кискаше неистово. Човекът призна, че е фен на "Арсенал" и грам не му пука за неговите сънародници от Челси. Накрая свали китарата и се метна в публиката, а стотици ръце го пренесоха през половината "бойна арена" и го върнаха обратно. Цял-целеничък.

The Subways се оказаха толкова земни и готини, че не се криха за бис. Били кротко обясни, че просто ще се обърнат с гръб към публиката, тя да им попляска малко и да си забият с кеф трите парчета за финал. Така и стана. Шокиращо е, че толкова народ знаеше наизуст всяка от 21 песни, изпълнени от британците. Дори най-новите, от последния албум. Пак подчертавам: страхотно попадение е докарването на това трио в България. Едно от най-важните за рок живота ни през 2012.

Ето и имената на парчетата, с които The Subways разтърсиха София:

Пълен сетлист:

Oh Yeah
Holiday
Obsession
Like I Love You
Alright
All Or Nothing
Mary
No Goodbyes
Kalifornia
We Don't Need Money To Have A Good Time
Rock & Roll Queen
Popdeath
Shake! Shake!
I Want To Hear What You Have Got To Say
Kiss Kiss Bang Bang
At 1 AM
With You
Turnaround


Бис:

Girls A Boys
Celebrity
It's A Party

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички