О.Н. с Изкривен стандарт. Болезнено необходимо


О.Н. с Изкривен стандарт. Болезнено необходимо

7505

Нека не звучи като агитация, но музиката на групи като Оу Ейч (О.Н.) е болезнено НЕОБХОДИМА за страната ни.

Знам, че средностатистическият музикален фен, заливан от ефирите с тонове лигав поп, няма да си пусне слухова салата от нео метъл и хардкор например. Но този екзотичен начин на музициране - точно в нашите чака-рака ширини, е лъч надежда, че различното и екстремното не е умряло, дори и в България.

Сама по себе си, датата 13 септември 2012 трябва да се запомни с няколко важни събития, свързани с промо-концерта на Оу Ейч (О.Н.) в столичния клуб "Порк Пай". Събраха се на едно три много яки банди от възможно най-твърдите и шумните. Песните от албума "Изкривен стандарт" са изцяло на български език, а това за рок сцената си е жива бяла лястовица в наши дни. За капак, този проект видя премиера и заради феновете, които преди точно 12 месеца - сред люта конкуренция, избраха Оу Ейч (О.Н.) за победители в конкурса "Четири шапки" и по този начин финансовата част на наградата създаде един адски качествен роден рок продукт.

Оу Ейч (О.Н.) е група, сформирана във Видин преди 11-12 години. Двамата й създатели (Бамби и Кики) са лидери на състава и до ден-днешен. Всеизвестен е фактът, че името на състава е измислено от неговия даскал по химия в 9-ти клас, обявил двамата музиканти за "групичката на попийващите си".

Питам Бамби още преди саундчека тази вечер ще има ли балади? Той много сериозно ми казва: "Разбира се, то всичките ни песни са балади!", после се ухилва и добавя "Абе, кви балади?". Аз пък му припомням за една от първите им изяви като Оу Ейч (О.Н.) във Видин, на един хепънинг на БСП, в който забиха смазващ хардкор пред другарите Станишев и Първанов (бъдещ президент), а възмутени пенсионери питаха какви са тези и защо тук не е Веселин Маринов.

И докато с Бамби връщаме лентата още по-назад в средата на 90-те и група Парализатор, над "Порк Пай" бързо се мръква, а мястото за норматив се пълни с близо 1 000 души, дошли да побеснеят на брутални звуци. Пак ще подчертая: на живо тази музика е разпускаща, задължителна и полезна. Някакси вади от душата ти Звяра, подтискан целодневно от началници, политици и досадници.

Точно в 20 часа забиват момчетата от група This Burning Day. 30 минути техни си - яки резачки в мелодичен метълкор, тествани на супердобрия саунд в бившия "Маймунарник". Чак изненадващо много хора им се кефят, а петорката ги подгрява солидно.

Събитието минава набързо във възходяща градация след като на сцената се качват вече утвърдените Urban Grey (Ърбън Грей). При тях прошка няма, още повече, че бандата е набор на Оу Ейч (О.Н.). Добата и Бебо буквално стрелят с вокални ревове, а агитката беснее пред сцената. Суперотчетливо са разделени китарите в двата канала и фронтално срещу сцената, ефектът е велик. Градусът е качен на Еверест. Около 40 минути за Urban Grey и... пристига картечницата.

Както винаги при Оу Ейч (О.Н.), всичко е пипнато до микрон. От задното пано (обложката на новия албум), до плакатите и сценичното облекло. От гостите в сета, до зверския синхрон в свиренето.

Бамби разцепва Борисовата като само с крака прави това, което Сафри Дуо (примерно) не могат да направят с два чифта ръце и един тон електроника. Машина е той, машинаааааааааа! Но този път голямата изненада са вокалите. При положение, че всички парчета от "Изкривен стандарт" (2012) са на български, смайващо е как буквално всяка дума на Жоро се разбира, а оттам стигаме и до повече от добрата и социално ангажирана лирика в албума.

Оу Ейч (О.Н.) на практика повтарят миналогодишното си шоу на същото място, но с напълно нови песни, при това на български. Парчетата са стегнати и толкова бързи, че се изнизват буквално за няколко вдъхвания.

Заковават ги в следния ред:

Интро
Изкривен стандарт
Вярна посока
Не забравяй кой си
За това в което вярвам
Силата в теб
Лицето на властта
Малкото, което знам
Нема значение

За финал - блестящият нов кавър по класиката на Judas Priest (Джудас Прийст) - "Breaking The Low", който, за съжаление, го няма в албума, но е на абсолютно световно ниво.

На ръба и този концерт да просрочи опасния "вечерен час" за "Порк Пай". Следва скоростен бис и с по нещо от стария диск.

"Изкривен стандарт" е представен от-до, а феновете ще получат и малък бонус с едно кратко клубно полунационално турненце в близките седмици.

Питам Бамби свирят ли по сватби тази музика? Той въодушевено ми отговаря: "Да, бе! Свирихме на една и беше жестоко!". Върви го разбери...

Страх ме е да си го представя дори. Ама звучи страхотно!

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички