Пловдивските ученици Downer Kill най-силни в Силата на рока 2012


Пловдивските ученици Downer Kill най-силни в Силата на рока 2012

6113

Какъв обрат, какво чудо?

Абсолютни дебютанти (на по 15-16 години), пътуващи всеки ден от Пловдив до София за участие, отвяха изненадващо, но безапелационно, дузина наистина страхотни рок групи и спечелиха Голямата награда на есенния Национален рок конкурс за авторска песен "Силата на рока". Дами и господа: Downer Kill.

Надпреварата бе столичния клуб Rock It между 26 и 28 септември.

Както вече MySound.bg информира, главни организатори на проявата бяха компанията Mr.Rock (Милена Славова) и домакините от клуба със съдействието на Министерство на културата. Общо 13 формации от млади (тук-там и по някой стар) музиканти, буквално се раздадоха и опровергаха скептиците, че млад рок в България вече почти няма.

Пред 6-членно жури, включващо популярни рок певци, промоутър и журналист, фестивалът беше открит от зареждащите софиянци Response и техния приятен поп-рок, напомнящ леко на No Doubt. Една от малкото групи на този фестивал, която се яви с парче на български език ("Тази, която"). Последваха ги: три челистки и един барабанист във формацията Ignorance с инструменталната композиция "Destiny", нещо като роден софт вариант на Apocalyptica (Апокалиптика).

Downer Kill бяха първата извънстолична група. Пловдивските ученици изглеждат убийствено, заимствали щедро от имиджа на Аврил Лавин, Tokio Hotel и още дузина други идоли на тийн-поколението. След тях на сцената за половин час се изявиха Attic Noise (София), които за няколко месеца от трио са станали квартет и вече правят половината си песни и на български (доста смел кавър на Rage Against Тhe Machine).

До края на първата конкурсна вечер рокът стана още по-гръмогласен заради с още три столични групи. Възродените наново олдскуул рокаджи Parallax (ефектно "Star Wars"-интро), брилянтните Full Circle (страхотен никълбекски вокал, непял досега в рок банда) и вече доста популярните маскирани "чудовища" от смазващите Crashbreak.

Именно те се класираха за финалната осмица, заедно с Downer Kill, Response и събралите максимален брой точки от журито Full Circle.

Вторият ден на "Силата на рока" стартира с две групи от провинцията. Учениците от Девин – Scream Of Desire (много добър китарист в отбора и аплодисменти за кмета на града, осигурил транспорта на момчетата), и класическите хард-ен-хеви рокери от Варна, наречени Headmaster (с първо участие извън морската столица). Софиянците Немо, освен конкурсното си парче "Brownie" (първо за тях на английски), за около 30 минути, поднесе може би най-качествения брит-рок, който съм слушал на български език. (Извинявам се на Остава!)

Рок партито продължи с една от най-активно концертиращите на клубно ниво софийски групи – Soundprophet. В типичния си експлозивен гръндж стил, те заковаха състезателната си песен "Without Words” и още няколко изцяло авторски композиции. Музикантите от Fanagoria (Фанагория) пък бяха единствените, които се осмелиха да експериментират с български фолклорен мотив в почти брутално тежкото си парче "Rise", а последни в конкурсната програма с много класа се включиха музикантите от Рядка порода (Rare Breed). Песента им "New World" включва минимум 5 различни рок направления и е истинско бижу. Тя заслужено ги прати на финал заедно с Немо, Soundprophet и Fanagoria.

В последния ден на надпреварата 8-те класирани групи трябваше да изпълнят само и единствено своята конкурсна песен. Състезателният ред бе леко хаотичен, съобразен със заетостта на част от музикантите в работния петък. Единствената извънстолична група Downer Kill беше оставена за последна, за да се добере за пореден път от Пловдив до София. Това може би се оказа и страхотният им шанс, защото по това време клубът се пукаше от народ, а учениците излязоха с такъв хъс, че буквално отвинтиха глави и преобърнаха класирането за някакви си 4 минути.

Журито единодушно им даде максимален брой точки и пловдивските тийнове спечелиха като насън Голямата награда"Запис на сингъл" в студио Loud-Fi. Но с това тяхната триумфална вечер не завърши, защото Downer Kill в един оспорван финал от крясъци надвиха Full Circle и отвоюваха наградата на публиката - ваучери за пазаруване от магазините "На тъмно".

Втора награда в конкурса "Силата на рока" 2012 повече от заслужено прибраха момчетата от Soundprophet. Те получиха 700 лева от "Джак Даниълс", за да си напазаруват нещо от магазините на "Динакорд". А третото място (само с една точка разлика) остана за Full Circle, които също се сдобиха с ваучери за "На тъмно".

За финал: Есенният Национален рок фестивал за авторска песен "Силата на рока" премина суперуспешно и много, ама много над очакванията, а Пловдив има млада СИЛА в рока и дано да я съхрани за дълго време!

Милена Славова лично обеща, че ще даде всичко от себе си, проявата да стане традиционна и да сме пак на линия догодина.

Дано!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички