Ритон – 35 години... не стигат!


Ритон – 35 години... не стигат!

6103

Те пеят страхотно. И изглеждат страхотно. И така вече 35 години. Дори ако погледнете обложката на първата им малка (балкантонска) плоча от далечната 1980 година, Катя и Здравко са поне 300 пъти по-готини визуално към днешна дата.

Сякаш за дует Ритон времето няма абсолютно никакво значение, а техният шлагерен поп оцелява декада след декада, радва народа и дарява усмивки. Те наистина са институция и не подлежи на съмнение, че след 35 години на сцена ще последват 45, 55, а защо не и 65!

Това колко са големи Ритон пролича и от жеста им да дадат възможност на феновете да изберат 15 от песните за техния юбилеен концерт. За целта на официалния сайт на дуета бяха предложени близо 70 заглавия на техни хитове от които всеки почитател можеше да посочи 15. Така се получи една наистина златна плейлиста за спектакъла, който Катя и Здавко изнесоха в зала 1 на НДК снощи.

Слушаш, слушаш и през 3 минути само си викаш наум "Божееееее, ама вярно, че и това парче беше на Ритон!". А пеенето – от най-майсторското. Няма фалшив тон, няма издънки. Убийствена микрофонна техника. Контакт, пози, пълнене на огромна сцена, харизма, удоволствие ... и още, и още.

За 35 години на сцена двамата са споили такъв чудовищен синхрон, че приличат на филия, намазана с мед и масло, които са се смесили в една безумно вкусна хомогенна смес.

В една от първите песни се оказа, че Здравко e объркал текста. Ама ако не го беше обявила Катя по микрофона, гаранция, че нито един от тези 4 000 души в залата не го е разбрал. Не че после Здравко не й го върна, когато във втората част на концерта тя се изтърси по дупе заради токовете си с размери на Айфеловата кула.

Юбилейният СПЕКТАКЪЛ (концерт би било бледо в случая) "Дует Ритон – 35 години на сцена" беше пипнат до микрони. Седемчленен бенд и три повече от добри (а и повече от хубави) беквокалистки. Шоуто бе гарнирано и с атрактивна хореография на ансамбъл Чинари и балет Веда Джуниър.

За визуализацията е ясно. Тя беше рекламирана предварително като нещо невиждано за роден изпълнител. Всъщност май само Шаде показа по-технологичен 3D Mapping (прожекция върху декора). Тук не става дума за някакви извънземни спиращи дъха ефекти, а за красиви анимации, правени за конкретни парчета на Ритон от така актуалния творчески тандем Марин Петков и Станислав Петков, аниматорите в MP Studio.

За два часа и половина семейство Ритонови само веднъж взе глътка въздух, когато три техни хита бяха изпълнени полуинструментално и полубеквокално от екипа им, и разиграни ефектно от танцьорите.

Още няколко факта, които е добре да знаете от юбилейния концерт на Ритон:

*** Трайчо в ролята на естрадно поп-роуди е нещо, което трябва да се види. Той дори влезе в ролята и на мажорет, когато минути преди началото подканяше препълнената зала да ръкопляска.

*** В саксофона е истината! Ритон бяха заложили на цели два броя и музиката стана двойно по-зашеметяваща. Върнете Мистър Саксофон в съвременната музика, бе хора!

*** Аз лично не знаех досега, че една от песните, с които Ритон са пробили в Русия, е онази веселушка от филма "Тримата мускетари" – "Пара-пара-парадуемся...". Е, вече го знам! Изпяха я специално за руските фенове в НДК.

*** Червените тоалети във втората част бяха ултравъздействащи. Много им отиват. Кецовете на Здравко и кърпата на лявата ръка на Катя ме върнаха в едни по-пъстри времена.

*** Дует Ритон са безумно храбри хора, защото в песента им "Джалма" се повтаря близо 30 пъти думата "циганин", а думата "ром" не се чува нито веднъж! :)

*** Ритон имат толкова латино песни, че като нищо могат да изнесат поне 90-минутен концерт само в тези ритми и да ударят в земята Лос Лобос (ако още ги има).

*** В близките дни не търсете цветя по сергиите за какъвто и да е повод. Сигурен съм, че всичко е изкупено до стрък. Толкова флора на едно място не бях виждал през живота си.

*** Драго Драганов за финал прочете поздравителен адрес от Бойко Борисов. Очаквах панделката на кошницата от него да е с осова линия на магистрала, ама не беше. Единствената липса на фантазия в спектакъла!

Останалото от този красив и зареждащ концерт бяха усмивки, силни аплодисменти, имена на десетки автори и композитори от най-силната ни школа, леки закачки на семейна основа между песните. И тонове обич.

А песните? Дъ Бест Ъф Дъ Бест. От ("Лято за двама", "Аз съм", "Близки и далечни", "Някога, но не сега", "Старо момче, "Сън ли си ти"), през ("Дон Кихот и Дулсинея", "Как си, амиго?", "Джалма", "Цяла нощ", "Послеслов", "Сто години"), до ("Елате ни на гости", "Лятото", "Музика и любов", "Накъдето ни видят очите"). И още десетки други.

Не съм питал лично изпълнителите как го правят да са все така вечно млади, но знам отговора. Никакво ставане рано с будилник и никакви началници в работата. Останалото е талант и интелект от най-реномирана марка.

Много са опитвали, но не са успявали. Ритон са все още на най-предна позиция и просто със стил и рутина, качиха Ниво N 35.

To Be Continued …

Снимки на Мартин Цанков - в секцията "Галерия".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички