Незабрава за Катя Филипова на черно-бялата ѝ дата 13 май


Незабрава за Катя Филипова на черно-бялата ѝ дата 13 май

4198

Знам, че голяма част от хората в България свързват страхотната българска певица Катя Филипова предимно с вечната ѝ песен "Незабрава".

Тези обаче, които като мен изгледаха документалния филм "Незабрава за Катя Филипова" в Sofia Live Club на 13 май, сигурно са се пляскали многократно по челото с репликата: "Еха-а-а-а-a, вярно, че и тази хубава песен беше на Катя! И тази! И тази! И тази ...”

Признавам, че най-читавият български клуб за жива музика беше пълен с хора с побелели коси. Ама беше пълен! Точно една година след смъртта на Катя и точно на рождения ѝ ден, "БГ Мюзик Къмпъни" и упоритостта на Владимир Славов, доведоха мисията си докрай, за да се поклоним на една обичана и емблематична българска изпълнителка, властвала по сцените у нас и по света пиково през 80-те години на 20-ти век.

Между песните на едни от най-големите родни естрадни звезди, филмът за Катя поднесе на части много интимни моменти чрез разказите на нейни близки, приятели и колеги. Видяхме и десетки суперредки или изобщо непоказвани архивни кадри.

Концертната част на този двучасов спектакъл откри стилната Росица Ганева с песента "Не е за вярване". Последваха я с по едно изпълнение ветеранът Панайот Панайотов с "Песен моя", ослепителната Кристина Димитрова с "Липсваш ми" и вечно свежата Роси Кирилова със "Слънце мое".

В края на тази встъпителна музикална част, микрофона докопа Стефка Берова и пое събитието, както само тя си знае. След едно силно и много прочувствено слово за Катя Филипова от най-близката ѝ приятелка стартира и излъчването на самия филм, прекъсвано през 10-на минути за по едно изпълнение.

Гласовитата Маргарита Хранова пя "Хипотеза", прелестната Петя Буюклиева – "Обич", а Стефка Берова се раздаде с парчето "Модел". В силна форма и с доказано самочувствие Христо Кидиков представи "Истински приятел", а съпругът на КатяКрум Кълъчев, изпълни на английски едно от любимите парчета на Катя под съпровода на Ангел Заберски – син.

На самия финал неповторимата Силвия Кацарова извиси глас в "Безсилна е смъртта", подчертавайки, че тя е единствената изпълнителка тази вечер, която не е имала честта да познава Катя Филипова лично, но винаги се е прекланяла пред смайващия ѝ талант.

Катя се ражда и умира в един и същи ден. Точно година по-късно на същия този ден солидна група близки, приятели и колеги, показаха, че ще я обичат вечно, а Кидика философски заключи "Кате, чакай ни! Ние някой ден отново ще се съберем с теб там, горе!".

Аплодисменти, поклон и незабрава за Катя Филипова!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички