Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Безобразна веселба на концерта на Parkway Drive


Безобразна веселба на концерта на Parkway Drive

4697

"Една от най-актуалните тежки групи на съвременната сцена" май си стана дълъг синоним на австралийската банда Parkway Drive.

Шайката млади сърфисти идва за втори път у нас и то точно когато е гореща, гореща.

Музикантите ще имат концерт в София на 5 юни. Три дни по-рано вече е ясно, че който взел билет, взел. Всички пропуски са изчерпани и истерията, каквато вече сме я cъпреживяли в същия клуб предишния път, ще е голяма.

Какво ще рече sold out за Mixtape 5? Колко, всъщност, е капацитетът на клуба? Отговори ще чуете всякакви, но, ако цитираме организаторите от Hard Core Spirit, на тотално разпродадения концерт на Parkway Drive е имало около 850 човека.

Обявеният график отива по дяволите. На момента си нямаме и представа защо, но по-късно причините са добре разяснени със специален пост по темата в сайта на организаторите, и са съвсем уважителни. След като пукат гума в Украйна, гостите и тяхното крю се засилват с автобус към Будапеща, после хващат полет за Виена. От там пък летят за София и в крайна сметка, това, което чакаха около 850, души се случи. Ураганът връхлетя! А австралийците за пореден път защитиха репутацията си на "група, която никога не отменя свой концерт". Двата часа закъснение на събитието са нищо пред угрозата то да бъде отменено, която реално е съществувала ден преди шоуто.

Още с излизането на македонските братя Smut атмосферата става  много топла, никой вече не го свърта на едно място, а настроението е, меко казано, приповдигнато. Много ги обичам тези момчета. Истински са, яки са на живо и се раздават. Последният им албум от април 2012 - "Memoarite Na Skrsheniot Chovek", е много силен и само можем да се радваме, че им се удава трета възможност да ни свирят песни от него, тук, в София. Музиката е далеч от нещо, което лесно ще понесе етикета "просто хардкор". Мрачни, тежки мелодии, разчупени барабани и вокали, както си ще Gole. Освен безспорния хит и ултраяк трак "Srce Na Bina", към който има и добър видеоклип, македонците забиват и "Muzejot Na Skrsheni Srca" и още две песни от същия диск, както и по-старата класика "Татко ми често збореше". А бащата на Gole е умен човек, от мен да го знаете. Колко хубав сингалонг се получава на "Ova E Za Vas", за приятелите и семейството - за всичко, което имаме. Направо не искаме да ги пускаме да слизат от сцената.

Не само че има бурно вълнение в тълпата, но и много мераклии да яхнат гребена на вълните, в които се люшка целия клуб от началото, и, както ще се окаже, до самия край.

Melekh мачкат по различен, но пак успешен начин. Кой не знае Боро с изтрещелите вокали, за които да се пробват на първа линия сега са се наредили само мацки, а върху им прелитат всякакви обекти. Борбата и на фотографите е епична. Сетът е микс от стари и по-нови парчета, но групата вече си има дайхард фенове, които пеят всичко, зяпнали право в изтрещелия поглед на вокалиста. Мила картинка! 30-те минутки на групата свършват и преселението навън за въздух и обилен цигарен дим е последен шанс за дишане преди Parkway Drive да ни хванат за гушите.

Сърфиране върху публиката, стейдж дайв, помитащ всичко живо съркъл пит и ползващи сцената като барут фенове -  ето това е се върти в непрекъснат цикъл още с появата на ухилените австралийци. Всичко живо пощръклява. Гората от ръце е красива гледка и настроението е заразно. И всичко това - през цялото време. Щура работа! Надуваеми играчки, спасителни пояси и дюшеци летят във всички посоки и от време на време някой, който ги е яхнал, гребе из гората от ръце.

Parkway Drive цепят ли цепят, а вокалистът Winston McCall саркастично обяснява как тази песен била тежка, но следващата ще е по-лека и после пак същото, а в метализирания им кор няма нищо леко. Включването на публиката в лесните "Оооо-оооо-оооо-оооо" припеви може и да заблуди някой, че тук има място за "лирични отклонения", ама надали. Както се и предполага, забиват песни предимно от актуалния албум "Atlas", но без да забравят и хитовете, вече класически за сет листа им - "Home Is For The Heartless" (която в студийния запис "Deep Blue" (2010) включва Brett Gurewitz от Bad Religion), "Sleepwalker" пак от 2010, и "Carrion" от втория им проект "Horizons" (2007).

Със сигурност не само цицината на главата ще ми напомня за този напомпан с адреналин концерт.

Снимки - в секцията "Галерия".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички