Босненските рок ветерани Дивите ягоди изкараха Видин от апатията


Босненските рок ветерани Дивите ягоди изкараха Видин от апатията

9494

Видин е уникално място, забравено от богове и политици.

Нещо като неофициална автономна област, умишлено обречена на заличаване. Незнайно защо! Само за последните 10 години населението на този исторически център е намаляло с над 30 000 души. Логично и от много силната музикална сцена през 80-те и 90-те години, останките са нулеви. И докато в съседните най-бедни точки на Европа Зайчар (Сърбия) и Калафат (Румъния), сцената прогресира, във Видин е ... безвремие!

Това лято обаче, благодарение на един сериозен проект, нещата започнаха да се случват, най-вече в културно отношение. Община Видин закупи модерна сцена, монтира я на градския площад "Бдинци" и даде началото на двумесечния фестивал "Дунавски вълни".

Между стотиците фолклорни ансамбли от цял свят, едно мъничко "парченце от евро-баницата" беше заделено и за по-младите жители на града. Всеки петък в рамките на партито "Сценична треска", малобройните НЕпенсионери във Видин слушаха и видяха на живо по-различни изпълнители. От онези, със старовремските хора и ръченици.

Как се появява в целия този шарен цирк една от най-емблематичните и обичани рок групи на бивша Югославия? И то за първи път в България! По случайност, разбира се!

Дивлйе Ягоде трябваше на същия този ден (19 юли) да изнесат концерт в близкия до Видин град - сръбския Неготин. Община Видин използва момента и след кратки преговори успя да убеди лидера на бандата Сеад "Зеле" Липовача да премести изявата в Неготин с ден по-късно, а на 19-ти да забие с групата на обявения мотосъбор "Видин 2013". Чудесен шанс за 36-годишните "ягоди" да добавят и България към богатата си концертна колекция. Друг е въпросът доколко Видин е част от България изобщо! :(

Ето няколко секретни факта за Divlje Jagode, които трудно ще намерите дори и в интернет:

 *** Независимо, че стартира като хард рок група в края на 70-те, копирайки Deep Purple и Black Sabbath, формацията става популярна след запис на народната песен "Мой дилбере".
 *** Един от основателите – Мустафа Исмайловски, е основател и на не по-малко популярните Srebrna Krila.
 *** След издаването на дебютната си плоча през 1978, музикантите се разпадат за цели три години, а лидерът на бандата Сеад Липовача става член на диско  групата Mirzino jato и записва тогавашния югохит "Абсолутно твой".
 *** "Мотори" държи рекорд на бивша Югославия за песен, в която най-много пъти се повтаря една и съща дума.
 *** Опитът за световна кариера в Лондон под името Wild Strawberries през 1986 е нагло прецакан от Горан Брегович, който отмъква певеца Ален Исламович и го прави основен вокал на Bijelo Dugme.

Дори и в най-смелите си сънища не съм очаквал, че площад "Бдинци" във Видин през лятото на 2013 ще събере над 2 000 души и то заради класическа хеви метъл група. Да, имаше солидна доза рокери с мотори, дошли от далечни места. Заблязах и много гости от други градове, включително и емблематични представители на столичния рок живот. Но истината е, че марката "Дивлйе ягоде" успя да изкара видинчани от тоталната апатия, която ги вледенява вече над 20 години.

Приемам, че много от тях зарязаха болезнено "По света и у нас" или поредната турска сапунка заради кебапите и бирата, или заради това, че "идват едни сърби, а щом са сърби, може да са нещо като Синан Сакич или Драгана Миркович". Или пък че за този площаден концерт не се плаща. Факт е обаче: най-хейтърската публика на света (видинската), посрещна достойно легендите от Босна.

Всъщност, "Ягодите" са босненска група едва 40%. Като изключим лидера Зеле и барабаниста Наско Будимлич, останалите членове са от: Сърбия (Дамян Деурич – клавишни), Унгария (Андраш Ишпан – бас) и Хърватска (Ливио Берак – вокал и китара).

Заради култовия статут на песента "Мотори", Divlje Jagode са щамповани като моторджийска група още от началото на 80-те. В това няма нищо лошо, само дето у нас нещата, както винаги, са леко поизтрещели. Как пък за толкова години родните рокаджии не се научиха, че форсирането на "железни коне" по време на живо изпълнение на рок банда е, меко казано, невъзпитано. Цели два пъти в петъчната вечер се наложи Сеад да прекъсне концерта, за да се изфукат някакви заякнали "луди максове", опушвайки стотици хора и превръщайки ги в гепарди с петна от машинно масло. Пълна дивотия! Бил съм на мотосъбори в Сърбия, там изобщо не е така!

Рок шоуто трябва да се уважава от първата до последната минута!

Иначе при Дивите ягоди всичко си е постарому. Липовача - на 58 години, изглежда като на 38. Стилът не е пипан от 35 лета, като при ДиСи, а вокалистите се сменят през година-две. Големият бонус за бандата беше, че поне над 1 000 души на видинския площад знаят сръбски (останалите – влашки). Нали ви казах, че Видин не е съвсем в България? Та, в началото Зеле се опита да топи ледове с няколко написани фрази на български, които си звучаха на чист македонски, но скоро след това видя, че си е на домашен терен. И се започна!

Два часа и 15 минути продължи шоуто на Дивите ягоди. В тях гостите изблъскаха към 25 парчета от всички декади на солидната си кариера, включваща 14 албума (като борим и "бестовете"). Цели три пъти забиха "Мотори", като на първия агитката на ЦСКА Boys Vidin, окъпа площада в светлината на червените си факли.

После звучаха всички онези балади, с които ние на северозапад сме отгледани. Имаше песни дори от смятания като провал (и най-любим за мен) албум "Чаробняци" (1984).

Озвучаването обаче беше в категория "крайно променливо". Точките от "идеално" до "пълна катастрофа" се пресичаха не на метри, а на сантиметри. Ама с холни колони за "плейбекаджии" – толкова! Освен това мястото на новата хубава общинска сцена категорично не е там, където е в момента. Изключително неподходяща локация откъм уют и видимост!

Съпорт на майсторите от Босна беше ¾ видинската банда Рядка Порода. След много силния си концерт само преди месец на същата сцена, този път видинската публика не ги посрещна много мощно, което е съвсем логично при толкова силна за региона гостуваща звезда. Тони, Станчо, Явор и Росен представиха за първи път на живо и две от новите си парчета и то на български език, което е повече от добра новина. Дано да са се убедили, че хит в България се прави само и единствено на български език.

Именно музицирането на роден език превърна групи като Divlje Jagode в легенди и не им пречи да пълнят зали дори в Лондон и Мелбърн към днешна дата.

Финално: древните фенове на Дивите ягоди преживяха незабравима вечер и попълниха албумите си със спомени напълно гратис. Останалите използваха възможността да се видят с познати и приятели, което правят много рядко заради епидемичната видинска апатия. Ние пък, живеещите концертно, повилняхме рутинно и чакаме следващата спирка от сръбската ни колекция, а тя е с името Парни Валяк в Зайчар, Сърбия, на 3 август.

Изчислих, че Divlje Jagode са на престижното 9-то място в личната ми класация по любимост на изпълнители от бивша Югославия. А това - при смазващата конкуренция във въпросната сцена, поставя лайфа във Видин на една доста бляскава позиция.

Veliko hvala!

Idemo dalje!
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички