Третото издание на Силата на рока – най-силното


Третото издание на Силата на рока – най-силното

6264

Надъханите му фронтоваци са в такава форма, че късат глави.

Повечето от тях идват от тавани, гаражи и мазета, но са се научили да свирят на стадионно ниво. Сигурен съм, че всички тези, които дойдоха в събота и неделя в столичния рок-бар "Фенс" на третото издание на есенния младежки фестивал за авторска песен "Силата на рока", ще ме подкрепят с две ръце и два крака за тези думи.

Все още борещата се с африкано-европейската аклиматизация Първа дама на българския рокМилена Славова, и тази година с много инат и верен съпорт успя да съхрани жив един от най-необходимите фестивали в България през последните три кризисни години.

18 железни рок групи в два конкурсни дни. (Seize The Day от Перник отпаднаха в последния момент на втория ден поради заболяване на певеца им). Още близо толкова не успели да докопат финала. Агитки от красиви млади хора все още пушещи отвън, а не вътре. Почти 12 часа рок от София до Бургас, от Пазарджик и Петрич, до Пловдив и дори Струмица, Македония.

И най-важното – другарска взаимопомощ! Уж конкурс, уж битка за награди, а всеки помага на всеки с чинели, ефекти, кубета, китари, кабели и други подобни на заем. Това не ви е режисирано интригантско ТВ риалити, това е млад рок-ен-рол "мейд ин БГ".

Правилата – прости. Всяка банда свири по две песни. Първата е конкурсната, заявена предварително чрез записано демо, а втората - по избор. Регламентът разрешаваше и кавър, но почти никой не прибегна до това. При толкова скъсен сет всяка участваща група, предпочете да изпълни две авторски парчета.

Жури – епично. Милена Славова (организатор на проявата), Бойко Гюров (рок промоутър), Румен Янев (журналистическа рок легенда), Емо Братанов (пак така) и моя милост (скромен диско изпълнител).

В първата (съботна) вечер се представиха 11 групи, като три от тях (Response, Nemo и Attic Noise) участваха и на предишното издание на "Силата на рока". Ниво – убийствено! Просто нямаше банда, за която да проявиш и леко съмнение, че не става. Единодушно мнение на фенове и специалисти. В бонус – смазващо стилово рок разнообразие.

С огромен респект към две от групите, които пропътуваха стотици километри, за да се включат в този спектакъл, реализиран с подкрепата на Министерството на културата. Става дума за бургаските "машини" от Stokholm и колоритните Балкански Бандити от Струмица.

След изключително силната първа вечер и финалната в неделя, съвсем очаквано задържа нивото. За участие останаха 7 групи след отпадането на бандата от Перник. Освен състави от София, клуб "Фенс" беше разтърсен и от мощен рок с "родина" Петрич, Пазарджик и Пловдив. Все „П”-та, както забеляза зоркото око на Емо Братанов.

Единствената група на целия фестивал, която избра да свири кавър, като своя втора песен, беше Изида от Пловдив. Но пък какъв кавър само! "Give In To Me” на Майкъл Джексън и Слаш, буквално събори всичко живо на земята.

Най-атрактивна в "Силата на рока" 3 се оказа наградата на публиката. Една прекрасна черна китара, осигурена от "Форте Мюзик". Поради едва двудневната версия на конкурса и многото групи, журито избра 8 от тях, които бяха получили най-мощна подкрепа от агитките. После те бяха редуцирани на 4, които влязоха във финална битка по вдигане на шум (аларма) от готините хора, изпълнили популярното заведение".

След бесен финал между Impade, Attic Noise, Stereorush и Klosh, публиката с мощен рев избра брутално шумните хлапета от Klosh да приберат китарата. Домакините на "Силата на рока" 3 пък, в лицето на рок-бара, поощриха с три допълнителни награди бандите, класирани на 4, 5 и 6-то място, според точките, дадени от журито (по шестобална система).

Така с подарък "участие на живо в клуба в близките седмици” се уредиха: ResponseСофия, Изида Пловдив и Metalwings София.

На трето място заслужено бяха наредени симпатягите от Балкански Бандити. Втори се класираха StokholmБургас, а голямата награда (запис в студио на нов сингъл), категорично отиде при блестящите Crush с брилянтното парче "Feels Like The Old Times”.

Докато журито се мъчеше да пресмята резултатите, с кратък акустичен сет Христо от  Amayah успя да обере овациите на всички фенове, чакащи класирането. За финал изкараха и Милена на сцената, която съвсем импровизирано изпълни "Истина" и "Ха-ха", подкрепена от група Веси.

Третото издание на "Силата на рока" се оказа най-силното и най-успешното досега. Страхотно впечатление направи реакцията на групите, които не попаднаха сред наградените. Те блеснаха със суперджентълменско поведение, както в коментарите по интернет, така и на самото място на проявата. Едно младо рок общество, в което всички са приятели. Усмивки, прегръдки и настроение. Малко фестивали могат да се похвалят с такъв финал. Бъдете сигурни!

В клуб "Фенс" – два дни на перфектна дисциплина, прекрасен звук, никакви цигари, никакви инциденти, никакви салфетки за хвърляне и една щастлива публика, подкрепяща усмихнати млади изпълнители. Защото това е просто рок-ен-рол!

"Силата на рока" е Сила, а Милена обеща за пореден път твърдо да не се отказва, като дори има вариант догодина фестивала да има цели две издания. Но за това в близките месеци ...

Останете на линия!

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички