Огънят на Анадола лумва в зала 1 на НДК


Огънят на Анадола лумва в зала 1 на НДК

4847

Най-популярната турска трупа - Огънят на Анадола, ще представи спектакъла "Еволюция" само с едно представление в София.

Орагинизираният от DeGris гастрол е в зала 1 на НДК на 8 декември. Концепцията на програмата е среща на цивилизациите. Това е танцов портрет, който комбинира източната и западната култури, изпращайки универсалното послание за световен мир.

Арт директор и хореограф е създателят на трупата Мустафа Ердоган. Зрелищните спектакли са резултат на дълги репетиции, в които участват хореографи, диетолози, масажисти и йога инструктори. Танцьорите са минали теоритични часове по "Нотация на ритмите на Анадола", за да изведат техниката си до абсолютен перфекционизъм, обясняват запознати.

Огънят на Анадола започва световното си турне през 2002 и веднага получава покани за повече от 20 държави - Германия, Белгия, Холандия, Израел, Китай и Япония. Успехът на проекта се дължи на невероятния синтез на стотици танцови стъпки и музика от различни региони на Турция. В спектаклите са вплетени елементи от митологията и затова, според Ердоган, той може да бъде наречен антична мозайка от любовта, културата, историята и духа на Анадола.

Танцьорите получиха овациите на публиката в "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк, "Чикаго Тиатър" и "Берси" в Париж. Спектакълът е поставен с огромен успех още в парламента на Китай, московския "Кремъл", джамията "Мохамед Али" в Кайро, пред Египетските пирамиди... От Сибир до Катар, през Америка до Япония, навсякъде по света магията на анадолския фолклор очарова.

Огънят на Анадола е номинирана за "Гинес" като първата танцова трупа, изнесла представление в китайския парламент и първата с изява в Античния театър в Бодрум 2300 години след последния спектакъл в него.

Мустафа Ердоган е роден в Хакари през 1965. Той учи философия в университета в Хаджеттепе и публична администрация в университета Гази. По време на образованието си не престава да се интересува от народни танци и с трупите, които тренира, печели награди по фестивали и състезания в Турция и извън нея.

Трупата пристига в България със собствен диетолог и йога инструктор. Балетистите спазват строг хранителен режим. Дневното меню е предварително изготвено и се състои само от биопродукти. За престоя си в България гостите са изискали специално от нашето кисело мляко.

Дизайнерите са заложили на 10 костюма. Гардеробът на Огънят на Анадола разполага с 2 000 костюма, 600 чифта танцови обувки, 12 000 метра плат – всичко с обща тежест два тона и половина. "Еволюция" съдържа 3 000 танцови фигури.

По думите на Ердоган, шоуто е синтез от стотици народни танци и музика от различни региони от древната митология.

Билети - на касата в НДК и в мрежата на Eventim.bg.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички