Morcheeba в София: Неприлично добри вибрации


Morcheeba в София: Неприлично добри вибрации

5714

Откакто световната музика се осакати и тотално изтрещя в своята безидейност преди десетина години, нормалните изпълнители се вкопчиха в духа на старата школа, за да съхранят истинското.

Така се родиха групи в понятието "бяла лястовица". Не са много. Около дузина са. Сещам се за: Coldplay, Scissor Sisters, Franz Ferdinand, Hurts, Skunk Anansie и още няколко други. Сред тях на задължително и много централно място е Morcheeba.

Елегантната британска трип-хоп агитка е наковала 8 брилянтни студийни албума от 1996 до днес. Цели 25 сингъла има формацията в кариерата си досега, но за топкомерсиален успех не може да се говори, независимо че в първите си години музикантите бяха сред бетонираните любимци на MTV.

Честно си признавам, че новият албум "Head Up High" на страхотната лондонска банда съм го слушам около 70 пъти през телефона си в продължение на два месеца. Знам го почти наизуст и както вървят нещата май още дълго ще ми бръмчи в ушите.

Гостите свириха в София във височинната зала 3 на НДК, до която се стига след дълга екскурзия с ескалатор. Не знам защо, ама там концертите, на които съм бил, винаги са се получавали прекрасни и заредени със свръхположителна енергия. Още с интрото на новото парче "Make Believer", саундът така разцепи, че близо 2 000 души (повече от половината чудно красиви девойки) щат – не щат, затанцуваха възможно най-сладострастно.

Фронтдамата с пълно име Шърли Кларис Йонавийв Едуардс - или просто Скай, се появи на сцената - самата елегантност. Страхотна черно-бяла рокля и убийствена прическа. А водопадът от добри вибрации ни заля на секундата.

Шоуто на Morcheeba е суперстатично, но качествената музика прави смайващи чудеса. Изпълнителите почти не се помръдват от местата си, а залата е едновременно диско дансинг и пого арена. На петото парче -  актуалния сингъл "Gimme Your Love", танците и подскоците така разтресоха пода, че всички взеха да се оглеждат уплашено. Без майтап, подът на зала 3 се огъваше като при земетресение и ... аха да пропадне.

Личният ми пик в този прекрасен лайв беше в самата среда на сетлистата с първите акорди на класиката на великия Дейвид Боуи – "Let's Dance". Брутално добра версия, за която чернокожата Скай дълго време търсеше човек с червени обувки из публиката. Певицата 90 минути не спря да се усмихва и да се държи адски мило, като си личеше колко много се радва на страхотния прием от феновете в София. Нали споменах, просто добри вибрации!

15-те песни, представени на този концерт, бяха подредени по перфектен начин, а от тях цели 5 (за моя огромна радост) бяха от новия албум, в който празно няма. Частта преди бисът завърши с горещата "Release Me Now", а в самия бис бяха вмъкнати още две нови композиции, като за баладата "I'll Fall Apart" певицата прикани всичко живо да си свети с телефоните. И като грейна онази ми ти зала № 3! Коледна приказка, ви казвам!

Суперлюбопитно ми беше кой ще рапира в последното парче "Face Оf Danger", защото в албума там се вихри мъжки речетатив. Вокалистката обаче така го изстреля, че народът пощуря. А колко як китарист е Рос Годфри, дори не е за разправяне. На места в този лайв само той докарваше звук в пъти по-рок от Bon Jovi и Scorpions взети заедно.

Всъщност Рос и брат му Пол са ядрото на бандата, като именно те гонят за цели 6 години от нея страхотната Шърли (2003 – 2009). Това, което видяхме в София, за щастие, беше на 100% оригиналната Morcheeba и то в божествена форма.

Десет от най-емблематичните хитове на групата бяха изпълнени блестящо, плюс петте нови парчета. Българската публика посрещна най-шумно "Otherwise" и бисовата "Rome Wasn't Built In А Day" – може би най-успешният хит в кариерата на британската формация.

90 минути прекрасен предколеден подарък от една чак неприлично елегантна група в много приятна обстановка.

И накрая: огромна благодарност към организаторите от EventEase. Те си знаят за какво!:)

Снимката на екзотичната Скай е дело на Тонина Сатурнино Манфреди.  

Пълен сетлист:

Make Believer
Never An Easy Way
Part Of The Process
The Sea
Gimme Your Love
Shoulder Holster
Otherwise
Let's Dance
(David Bowie cover)
Crimson
Trigger Hippie
Blindfold
Release Me Now


Бис:

I'll Fall Apart
Rome Wasn't Built In А Day
Face Of Danger

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички