D2 предколедно – последният голям концерт за 2013


D2 предколедно – последният голям концерт за 2013

5469

Коледа се падна през септември тази година.

Поне ако съдим по изтрещялата метеорологична реалност. Джингълбелската традиция обаче беше спазена условно в може би най-силния финален концерт за 2013 в София. Този на професионалистите от D2 в клуб "Микстейп 5".

Цели 4 часа висококачествен български рок и то в ден, в който близо 300 000 автомобила най-нагло опразниха столицата, извозвайки солидно количество ваканцуващи "коледари" към родните им места. Около 250 души обаче предпочетоха да повилнеят като за последно през тази противоречива година.

Сред публиката са лицата на готини хора. От музиканта Момчил Колев, режисьора Андрей Слабаков, актрисата и певица Людмила Сланева, журналиста Милко Стоянов, та, чак до ... Давид от Кюстендил (няма значение кой е, едно едро момче с кичара).

Като предсъпорт, малко след 22.00 часа на претъпканата с инструменти сцена, излиза помитащото пловдивско тийн торнадо Downer Kill. Бандата - победител в конкурса за най-добра училищна група "Голямото междучасие" и феста "Силата на рока" през 2012. Ирина и момчетата вилнеят както винаги на ръба на предела за точно 5 песни време, а публиката им се радва от сърце. Шумни, твърди и завладяващи. Абе ... добри деца са!

Следва светкавична промяна и за своя половинчасов сет е готова една от най-симпатичните банди в София в момента, наречена Crush. Тя спечели конкурса за авторска песен "Силата на рока" 3 преди около два месеца. Всъщност това са българските Guns N’Roses, но много по-възпитани и елегантни :) Формацията  пердаши три авторски парчета ("Feels Like The Old Times" вече си е почти хит) и два зверски кавъра ("Welcome To The Jungle" – G’N’R и "Black Dog" на Led Zeppelin). Тодор, Манол, Иван и Дими са хиперзареждащи и позитивни, а публиката ги изпраща с бурни овации и мощен рев. Изключително талантлива и атрактивна група!

После идва изненадата. Минути преди хедлайнърите да се качат на сцената, Митко Кърнев ме "коронясва" за водещ на шоуто и се налага екстремно на фрийстайл да разказвам за успехите на легендарната група през 2013, както и да представя двата им нови видеоклипа: акустичната версия на парчето "Секс, лъжи и музика" (режисьор Валери Милев) и видеото към новата песен "Deadman" (режисьор Васил Стефанов), в чиито кадри се вихри само Дидо.

"Deadman" открива ударно близо двучасовия мегалайв. Групата звучи жестоко, а вокалите на Дидо разцепват. Истински машини! Самият фронтмен се появява с противогаз на сцената и две факли в ръцете сред наситена димна завеса. Мил предколеден апокалипсис, дето се вика.

В бясно темпо се сменят актуалните хитове на бандата с убийствени кавъри ("Working Class Hero", "Wicked Game") и до болка обичаните стари парчета ("Нямаше кой да ни каже", "Ледено момиче" и "100 години").

Час и нещо се изнизват на един дъх, а някъде там зад клавишните се монтира култовата особа на Дани Ганчев, за който аз настоятелно твърдя, че е българският Малкълм Макларън. Човекът, без който най-великия роден ню уейв албум "Бъди, какъвто си" просто никога не би се случил.

Дани прави едно парче с D2 ("И пак вали") с всички онези нахилени пози, усвоени до съвършенство още в средата на 70-те в Словения, и идва ред на феноменалната версия по култовата "Черно-бяла снимка" на Тангра 2. След това Дидо кани на сцената Стенли, чийто емблематичен глас е раздиран от досаден вирус точно в този ден. Белокосата легенда едва подкарва "Жулиета" и стига само до припева. На помощ с лъвски скок от публиката притичва развихрилият се мегафен Митака, докопва микрофона и пее като за "Сан Ремо" най-малко.

Стенли събира сетни гласови сили и изкарва геройски "Оловният войник", а "Бъди, какъвто си" е поделена логично между всички с микрофон на сцената. Следва пауза за по две питиета, в която около 120 човека отиват да пушат, като се връщат наполовина 90 минути след полунощ. И има защо ...

На подиума се качват Насо Русков и Чарли от Бейбифейс Клан и заедно с D2 свирят и пеят смазващо - точно две песни време. Верен на себе си, за финал Русков се изплюва в шепата си, сваля бомбето и се маже с ръка по темето. Може би нов начин за лекуване на косопад или пърхот, знае ли човек? Написано може и да изглежда леко гнусно, но на сцена някак си е адски рок-ен-рол, без да има логично обяснение. Все пак иде Коледа!:)

Купонът е пълен. D2 редят хит след хит. Мацките пищят, а Дидо им прави лек коледен подарък с 50-процентов стриптийз, след което громи наред с "Тук и сега", "Breakdown" и класиката на Motorhead – "Ace Of Spades". Идва дълго финално разпяване с "Не мога да спра да те обичам" и два часа след полунощ последният ГОЛЯМ концерт на 2013 финишира триумфално.

Изключително добро шоу на една от най-значимите български групи в историята. Новият албум пристига скоро!

Весели празници! Снимки - на:

https://www.facebook.com/vasko.gromkov/media_set?set=a.10201564468897110.1073741842.1339197269&type=1

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички