Тори Еймъс с първи концерт в България, А Sorta Fairytale


Тори Еймъс с първи концерт в България, А Sorta Fairytale

4108

Първият концерт на Тори Еймъс (Tori Amos) в България ще се състои в зала 1 на НДК на 20 юни.

Определяната за един от 5-те най-добри изпълнители на живо в света пристига по покана EventEase, за да представи предстоящия си студиен албум "Unrepentant Geraldines". С помощта на своето пиано Тори деликатно забърква алтърнатив рок с класически и фолклорни мелодии.

Когато една жена има много неща за казване и силен глас, няма как да не бъде чута. Когато има червена коса и много енергия, няма как да не бъде видяна и запомнена. Тори Еймъс притежава всичко това плюс бонусите: класическо музикално образование, опит в църковен хор, рок-ен-рол отношение към пианото, собствен почерк и смелостта да направи песен от историята за изнасилването си. Всичките ѝ парчета разказват за нейния живот.

Родената почти на сцената американка обещава да докаже и у нас, че определението на списание Rolling Stone "един от 5-те най-добри изпълнители на живо в света" не е случайно.

Завършена жена и артист, певица, текстописка, пианистка и композиторка, Тори е многократно номинирана за наградите на Grammy и MTV за хитовете  "Crucify", "Cornflake Girl", "Silent All These Years", "God", "Caught А Lite Sneeze", "Spark" и "А Sorta Fairytale".

За над 20-годишната си кариера Еймъс, наречена от критиката и Кралицата на феите, може да се похвали с безброй професионални музикални проекти, 13 студийни албума, над 12 милиона продадени копия, 13 световни турнета, над 1000 уникални концерта и не на последно място - създаден собствен музикален лейбъл: Transmission Galactic - постижения, които по-скоро я сближават с публиката, вместо да я издигат в измислените небеса на славата.

Тори Еймъс започва да свири и композира на пиано едва на 5-годишна възраст. Няколко години по-късно може да се похвали с редовни клубни участия и първи сингъл през 1980. През 1986  създава групата Read заедно с барабаниста Мат Соръм,  който по-късно става част от познатите на всички Guns N 'Roses и Velvet Revolver. Бандата издава само един албум, след което се разпада. Тори решава да продължи сама, като през 1992 излиза и първият  ѝ солов албум, "Little Earthquakes", който бележи началото на нейния световен успех. Над дебютя си албум Еймъс работи с Дъг Морис – бивш изпълнителен директор на Universal Music, който понастоящем е начело на световната звукозаписна компания Sony Music.

През следващите няколко години изпълнителката разширява кръгозора на музиката си, създавайки албуми като "Boys For Pele" – записан в църква,  "Choirgirl Hotel" и "To Venus Аnd Back", в които експериментира с електорнното денс звучене, "Strange Little Girls" с кавъри на песни в оригинал написани и изпълнени от мъже, но интерпретирани и пречупени през светогледа на жени, както и "Scarlet 's Walk", който Еймъс определя като представяне на другото си "Аз".
 
В края на 2011 Тори издава първия си диск с класическа музика, "Night Оf Hunters", трибют към великите композитори Бах, Шопен, Дебюси, Гранадос, Сати и Шуберт. Две години по-късно идва и друг амбициозен проект – мюзикълът The Light Princess, номиниран за най-добър мюзикъл през 2013 от престижните английски награди за театрално изкуство Evening Standard Drama UK.

Разтърсила всички с дебюта си "Little Earthquakes" (1992), Тори не се спира нито за момент и 20 години по-късно издава компилацията "Gold Dust" с римейкове в чест на земетръсното си начало.  

Тя е от малкото алтърнатив рок артисти, ползващи пиано като основен инструмент. Именно благодарение на умелото и изкушаващо преплитане на звука на пианото със своя глас, Тори създава уникални акустични кавъри на паметни рок парчета като "Smells Like Teen Spirit" на Nirvana, "Karma Police" на Radiohead, "Losing My Religion" на R.E.M и други.

Гостуването на магичната изпълнителка в София е част от европейското  турне в подкрепа на 14-ия ѝ самостоятелен албум "Unrepentant Geraldines", чиято премиера е обявена за 12 май. Обиколката ще премине през Ирландия, Великобритания, Франция, Германия, Белгия, Швейцария, Холандия, Русия, Румъния и други.

Билетите за концерта на Тори Еймъс в София са в продажба в Билетен център на НДК, онлайн и в цялата страна в мрежите на Ticketprtal.bg (книжартници Booktrading, Office 1) и Еventim.bg /Germanos, Picadily, OMV и други на цени от 40, 50 и 60 лв. в зависимост от разстоянието до сцената, a само 50 броя VIP пропуски на цена 90 лв. ще бъдат пуснати за най-големите фенове на Тори.

Продажба на билети - на:
http://www.eventim.bg/bg/bileti/tori-amos-sofia-national-palace-of-culture-hall-1-355626/event.html

http://www.ticketportal.bg/predstavenie_javisko_view.asp?IDPred=425639

Видео:

http://www.youtube.com/watch?v=cB4pCkHYig4

Линк към събитието във Facebook:
https://www.facebook.com/events/742375912450687/?ref=3& ef_newsfeed_story_type=regular

Повече за Тори Еймъс - на:

www.toriamos.com
www.facebook.com/toriamos
www.eventease.org
https://www.facebook.com/eventeaseparty

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички