Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Фондацията на нацията подлуди над 5 000 в НДК. Ах, спомени!


Фондацията на нацията подлуди над 5 000 в НДК. Ах, спомени!

9916

Ще започнем тази история отзад-напред.

Изминали са 115 минути от смазващия лайв на Фондацията. Близо 5 000 души, натъпкани като сардели в зала 1 на НДК, над час са на крака и не спират да аплодират. Отзвучават финалните акорди на евъргрийна на Георги Минчев "Бяла тишина". Това е трети бис на концерта. Секунди преди да се изнижат, смазани от щастие, петимата музиканти се покланят за последен път, а Иван Лечев повтаря думите на Дони от преди няколко песни време: "Ще се видим на 10-ти ноември в зала "Арена Армеец" в силно подкрепен състав, заедно с останалите от Щурците и ФСБ!”.

Ето това е новината на вечерта! И тя е повече от важна. Защото легендата трябва да живее. Особено когато е в топформа. Билетите в НДК бяха напълно разпродадени седмица преди концерта. Хайде на на бас, че и в арената ще е така! Защото Фондацията не е просто супергрупа. Фондацията е АНТОЛОГИЯ.

Както каза Лечев, те имат репертоар за точно една пълна седмица без да повтарят песни. А тези песни са от задължителните в учебната програма. Фамозен проект, намерил точното време и място, шумно приветстван от Торонто до София и на практика вечен.

За всеки е ясно, че Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански са брилянтни музиканти с чудовищен опит от няколко декади. Каквото и да изпълнят в сета си, ще го направят по най-перфектния начин и то с небрежна лекота.

Това, което мен лично ме накара да провисвам чене многократно, беше формата на Кирил Маричков. Гонейки 70-тата си година, този великан извади такъв ясен и уверен вокал, че просто помете залата. Гласът му не трепна дори когато с очи пълни със сълзи, изпя "Безкраен вятър" - една от последните песни на своя най-добър приятел Пеци Гюзелев. Чак тогава си дадох сметка колко ми липсват Щурците и как чрез Фондацията те все още са на самия връх.

Отдавна не бях виждал зала 1 пълна на макс, че и отгоре. Както и жеста на организаторите от "Артишок" в такова меле да осигурят страхотни места за пишещите журналисти в оркестрината. Имате ГОЛЯМО тенк ю!

Сетлистът на Фондацията стартира с "Пак ще се прегърнем" на ФСБ или в самото начало Фондацията заложи на Формацията!:) После Дони завихри партито с хита си "Червило" (Ейййй, този човек се разпра от танци и контакт с публиката! Харизмата си е харизма!), Славчо продължи с "Няма връщане назад" на БТР (останалите от Б.Т.Р бяха на балкона в почти пълен състав), а първата четворка от мегахитове завърши Маричков с "Вълшебен цвят" на Щурците.

После механизмът се завърта отново с "Малкият принц" (Дони и Момчил), "Да погледна в теб" (Б.Т.Р.), "Не е така" (ФСБ) и пак Дони с "Уморени крила". Своите вокални две песни слава отбелязва и Иван Лечев и, макар че се шегува с това, легендарният китарист си пее бетонно в 6-минутния трибют на Гошо Минчев, събрал песните "Бира, секс и рок-енд-рол" и "Блажени години".

Следва моментът, в който почти цялата зала става на крака и пее страховито "Две следи" на Щурците, а Маричков продължава да цъфти от щастие. Фондацията изкарва и "Спасение" на Б.Т.Р. и се покрива зад сцената за няколко минути, през които Венко Поромански върти дръм соло, а аз се чудя, ако вместо първото "О" във фамилното му име имаше "И", как можеше това соло да е с огнени палки примерно и да стане още по-ефектно. А за финал да запали касата, чинелите и цялата сцена.

Но докато фантазирам върху пироманска тематика, Фондацията набързо заема местата си и изкарва скоростно "Страхотен ден", оня хит на Дони, изпълнен също от сборна формация преди години. Уникалният Кирил Маричков за пореден път с режещ хъс изпява "Няма как" на ФСБ и продължава с "Вкусът на времето" (Щурците), а Дони се раздава на височините.

После пак Дони държи кратка реч, заклеймявайки идиотите, запалили колата на журналистката Генка Шикерова, и ги поздравява тематично с антимутренската поп класика "Ближи си сладоледа". Иван Лечев разцепва на цигулката темата, преминава в някакво румънско кънтри и веселбата е пълна. Отново към 5 000 души са на крака, танцуват и припяват доволни, а големият четворен финал се задава.

Стотици фенерчета на мобилни телефони огряват залата в култовата балада "След 10 години" (ФСБ), последвана от "Клетва" на Щурците и концертът УЖ свършва. След около минута бесни аплаузи отнякъде изниква Дони, сяда на пианото и запява припева на "Кукла". Публиката поема рефрена, Венко, Славчо, Иван и Киро се връщат на сцената и изкарват в пълен вариант едно от най-емблематичните парчета в българската музика. Дони тук казва, че те са млада група и затова разрешават да ги снимат нон-стоп по време на участие и дори моли всички да качват колкото се може повече клипчета и снимки на Фондацията в интернет. Маричков пък обяснява, че няма нужда да се губи време да се прибират пак зад кулисите, само за да спазват правилата на шоубизнеса и като втори бис зазвучава "Среща" на Щурците.

Никой не иска този лайв да свърши, та логично (а и предвидено) се стига до бис № 3, който финализира магията със споменатата "Бяла тишина" на Георги Минчев. После историята продължава с първите 5 изречения в този текст (върни се най-горе със скрола на "мишката").

За тези, за които не стигнаха безценните билети, пак ще напомня, че поправителен ще има и то в много по-хардрок вариант в зала "Арена Армеец" на 10 ноември. Там с много специални гости, отново ще ни помете Фондацията на нацията!

Бъдете сигурни!

Момчета, благодарим за спомените! Снимка: Тонина Манфреди.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички