Турската трупа Огънят на Анадола с три изяви у нас през април


Турската трупа Огънят на Анадола с три изяви у нас през април

4205

Турската трупа Огънят на Анадола ще се изяви три пъти у нас до края на месеца.

Гастролът на популярните танцьори, организиран от DeGris, ще мине през Варна, Велико Търново и София съответно на 24, 25 и 27 април.

Водена от арт директора и хореограф Мустафа Ердоган формация ще представи спектакъла "Еволюция". Тя се прочу с най-бързия танц в света -  241 стъпки в минута, регистриран в Книгата за рекорди "Гинес", и с танца на дервишите, в който изпълнителите се въртят близо 10 минути около оста си с впечатляваща скорост и затворени очи.

Танцьорите издадоха, че  тайната е в ментата, която слагат под езика си преди да излязат на сцената. Всеки от тях има билков микс от 9 вида мента, но преобладаващият е (M. piperita), или черна мента.

Непосредствено преди всяко представление танцьорите отделят половин час  за медитация, след което пеят кратка песен, съпроводена от монотонни стъпки, изпълнени в пълен синхрон.

Огънят на Анадола разказва историята на Прометей, Зевс и Пандора, изгражда портрети на конфликта между доброто и злото, преминава през иконите и дервишите, за да завърши с колорита на космополитния Истанбул. Навярно заради това името на шоуто е "Еволюция", а сюжетът преминава през различни епохи, за да стигне до модерността.   

Двучасовият хепънинг е подчинен на амбицията да бъдат показани танци в максималната широта на понятието – стил, идеи и жанр, които се сменят буквално всяка минута. Традициите на Ориента се смесват с брейк, автентичният фолклор - с поп звучене и диско ритъм, а на финала трупата излиза с 30 тъпана.

Турските звезди засвидетелстват респекта си към грузинските танци – в един от етюдите завъртат телата си досущ като неконтролируемите артисти, обединени  във формацията Сухишвили, а в друг - откриват хармонията в спиращи дъха и вдитащи адреналина дуели със саби.

Както MySound.bg писа, спекатълът бе поставен в София през декември миналата година.  
                                                                     
Билети за представленията - в касата на НДК и в мрежата на Eventim.bg.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички