Авторски композиции на Уди Шоу в Студио 5


Авторски композиции на Уди Шоу в Студио 5

3581

Някои от емблематичните композиции на последния голям иноватор на джаза – Уди Шоу (Woody Shaw), ще прозвучат в популярния столичен клуб Студио 5 от 18.30 ч. на 23 април (сряда).

Пиесите на класика ще бъдат интрепретирани от едни от най-добрите ни джаз музиканти: Димитър Льолев (саксофон), Александър Логозаров (китара), Димитър Карамфилов (бас) и Стефан Горанов (барабани), които ще уверят присъстващите в истинността на всяка изказана дума за творчеството на джазаса.

Надарен по рождение с фотографска памет и абсолютен слух, Шоу изучава класическа и джаз музика. Творчеството му е силно повлияно от Джон Колтрейн, за когото създава най-известната си композиция едва на 18 години - "The Moontrane". Голяма роля в развитието на тромпетиста и бенд лидера играят европейските композитори на XX век - Бела Барток, Игор Стравински и Золтан Кодали. "Zoltan" е пиеса, посветена на големия унгарски композитор.

Едва на 20 години Шоу вече участва в легендарните групи на Арт Блейки и Лари Йънг. Уди загива след трагичен инцидент едва на 44-годишна възраст през 1989. Въпреки това творчеството му  оказва силно влияние върху най-големите имена в джаза от 70-те години на миналия век до наши дни - от Уинтън Марсалис, до Алекс Сипягин и Дейв Дъглас.

"Той наистина беше един от най-великите...", казва Макс Роуч.

"Уди Шоу е един от гласовете на бъдещето", допълни Дизи Гилеспи.

"Ето това е тромпетист. Той свири различно от всички други", не скри Майлс Дейвис.

"Уди Шоу е все още недостижим. Може ли композирането за голям ансамбъл да е по-вдъхновяващо от "Blackstone Legacy"?", попита Стив Леман.

Вход за концерта в Студио 5: 10 лв.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички