Цветна танцова магия се разгръща на 4 сцени в столицата


Цветна танцова магия се разгръща на 4 сцени в столицата

4001

Цветната танцова магия на третото издание на Международния детски фолклорен фестивал – София, ще се разгърне на 4 сцени в различни точки на столицата от този четвъртък до неделя включително.

Събитието ще завърши с пищно дефиле в центъра на града. То ще тръгне от високата сграда на НДК на булевард "Витоша" в 13.00 часа в неделния ден, ще премине по пешеходната част на "Витошка" покрай църквата "Св. Неделя", след това през площад "Независимост", покрай президентството и ще продължи по жълтите павета на булевард "Цар Освободител", за да стигне до лятната естрада в Борисовата градина, където ще е разположена основната сцена на фестивала. Там в 15.00 ч. ще започне заключителният концерт.

Както и в предходните си издания, и този път Международният детски фолклорен фестивал – София се ангажира със социалноориентирани каузи. На 25 април (петък) преди обяд в градинката пред община Младост ще бъде оформена лесо зона, създадена от участниците. Децата ще засаждат дръвчета, дарени от обществената инициатива "Когато станем 100 000 – ще посадим гора". Фестивалната лесо зона се реализира със съдействието на Столична община, район Младост.

Организаторите на детския фолклорен фест дават възможност за изява на сцените му на деца от социални домове и дневни центрове. Сред тях са децата от Средното  специално  училище  с  детска  градина  за  деца  с  увреден  слух  "Проф. д-р Дечо Денев" – София, възпитаници на СОУ за деца с нарушено зрение "Луи Браил" – София, вокална група Феникс с ръководител Георги Холянов, танцова и певческа формация Аз също мога към Столичния общински дневен център за социална интеграция на инвалиди.

Основните участници от българска страна са и съорганизатори на събитието. Това са детско-юношески танцов ансамбъл Пламъче (на снимката), детски танцов ансамбъл Огнените - Бусманци, и детски фолклорен танцов ансамбъл Искрица при народно читалище "Витоша".
 
Детко-юношески танцов ансамбъл Пламъче е създаден през 2007 като първоначално е кръстен Зорница. Основатели са Ивайло и Ралица Първанови. Днес в него се обучават над 180 деца на възраст от 4 до 16 години. Те изучават български народни песни, танци и обичаи от всички етнографски области на България. В своята кратка история ансамбълът има над 150 концерта и участия в страната, в Полша, Румъния, Босна и Херцеговина и Италия, носител е на няколко награди от различни танцови конкурси.

Танцовото изкуство в Народно читалище "Елин Пелин-1926", Бусманци, откъдето е фолклорен ансамбъл Огнените, поставя началото си още през 1943, за да просъществува и до днес. Към читалището съществуват детски и голям танцов състав Огнените, а към ансамбъла е основана  женската певческа група Пъстра свиленица с ръководителка изключителната професионалистка Йорданка Гиздова. В репертоара на Огнените са танци от всички етнографски области на страната, а в гардероба на ансамбъла може да се открие богат избор на народни носии. Огнените са носители на златни медали и призови отличия от различни фестивали и концерти у нас и в чужбина.

Третият сред съорганизаторите - Детският фолклорен танцов ансамбъл Искрица при Народно читалище "Витоша", е създаден през 1999 от Николай Несторов, който работи с децата и до днес. Искрица наброява над 150 деца на възраст от 3 до 16 години, разделени в четири възрастови групи. Сред многото концерти у нас и участия в конкурси, ансамбълът има изяви и в съседните Сърбия, Македония и Турция.

Освен тези три основни трупи – съорганизатори, от българска страна в  третото издание на фестивала ще участват още 144 СОУ "Народни будители" София, танцов състав Лодос към 129 ОУ "Антим І" - София, детски танцов състав към читалище "Св. Цар Борис I" - Бистрица, ДТС Илиенче - София, детски танцов състав Кремиковче към НЧ "Светлина" - кв. Кремиковци, детско музикално-танцово студио Хорце - София, Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) - София, група Дионисиев звън Сопот, детският фолклорен ансамбъл Габровче - Габрово, танцов състав Чудесия при младежки дом в Пазарджик.

Акцент в програмата в съботната вечер, 26 април, е специалният поздрав, който Бистришките баби ще отправят със своите песни към участниците на фестивала на сцената на народното читалище "Св. Цар Борис I- 1909" в Бистрица.

На четирите сцени в четирите дни на фестивала, наред с родните танцьори, ще се изявяват и техните гости от чужбина - образцовият ансамбъл за песни и танци Везелинка от Белгород, Русия; Каина от Естония; Мали Дзянишание от Полша; Les Sarabandes du Folk от Хагенау, област Елзас, Франция; културно-артистичната асоциация Гайрет от Сараево, Босна и Херцеговина; детско-юношеската фолклорна група Корничка от Тренчин, Словакия.

Официално видео на Международния детски фолклорен фестивал – София 2014:
http://youtu.be/tCpfgM9J0a0

Събитието се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

ПРОГРАМА:

24 април (четвъртък)
17.00 часа Открита сцена в градинката пред община Младост – жк. Младост 3
Програма "Фолклорни огънчета" – деца от детски градини от район Младост
18.00 часа Открита сцена в градинката пред община Младост – жк. Младост 3

Официално откриване на Международен детски фолклорен фестивал София 2014
В програмата: Босна и Херцеговина, Естония, Полша, Русия, Словакия, Франция, България

25 април (петък)
18.00 часа Концерт в Бусманци – пред Народно читалище "Елин Пелин"
В програмата: Босна и Херцеговина, Естония, Полша, Русия, Словакия, Франция, България

26 април (събота)
11.00 часа Лятна естрада в Борисовата градина
Програма "Заедно можем повече" – деца от социални домове на територията на град София и Извънреден национален преглед на ЦИОФФ България
В програмата: Босна и Херцеговина, Естония, Полша, Русия, Словакия, Франция, България
18.00 часа Концерт в Бистрица – Народно читалище "Св. Цар Борис I – 1909
В програмата: Босна и Херцеговина, Естония, Полша, Русия, Словакия, Франция, България

27 април (неделя)
13.00 часа Дефиле в центъра на София
15.00 часа Лятна естрада в Борисоватаградина

Официално закриване на МДФФ София 2014
В програмата: Босна и Херцеговина, Естония, Полша, Русия, Словакия, Франция, България

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички