Поли Генова просълзи българските емигранти в Кипър


Поли Генова просълзи българските емигранти в Кипър

5385

Безспорно най-харизматичната българска певица в момента – Поли Генова, се раздаде на максимум по време на концерта си в Никозия, организиран от Съюза на българите в Кипър, по време на Дните на българската култура в островната държава.

Като пряк участник в проявата, категорично заявявам, че това беше една от най-емоционалните изяви на българската представителка от "Евровизия" 2011. Поли пя с много любов и сърце и заслужено обра овациите след двата си сета. За мен се падна по-лесната част от партито, защото когато подгряваш като  диджей толкова завършен професионално изпълнител, събитието се случва от самосебе си с неповторима лекота.

Посрещането и престоят ни в Кипър бяха изумително сърдечни в рамките на 4 дни. Малко е да се каже, че домакините ни носеха на ръце и ни отрупваха с мило внимание във всички градове и места, които посетихме.

По неофициални данни в момента в Кипър живеят и работят около 20-25 000 българи. Преди да удари кризата са били почти двойно повече. Съюзът на българите в Кипър от няколко месеца е в променен ръководен състав и полага впечатляващи усилия организацията да работи като перфектен механизъм. Най-важната мисия, разбира се, е съхраняването на българщината и родните традиции.

На срещата с български творци, живеещи на острова, която бе на 21 май, с Поли бяхме изумени какви невероятно талантливи хора на изкуството живеят и работят в Кипър. В зала "Кастелиотиса" (последната българка, пяла там, е Янка Рупкина), в присъствието на посланика Христо Георгиев, актрисата Моника Мелеки изпълни изящни стихове на българските поетеси Василка Хаджипапа и Дошка Кънчева. Фамозен синхрон се получи със съпровода на пиано от маестро Мирослав Господинов.

Видяхме картини на художниците Ангел Михайлов, Андри Евангелу и София Хаджипапа. Красивите скулптори на Иван Митрев Иков очароваха Поли Генова и той й направи страхотен подарък: две червени павета, донесени от България и изваяни в Кипър във формата на влюбена двойка. С риск от свръхбагаж, върнахме обратно в родината, тези два, вече оживели камъка.

В Ларнака и Агия Напа срещнахме също много българи. Някои от тях са само за близо 9-месечния летен туристически сезон. Оказа се, че популярността на госпожица Генова в Кипър е доста голяма, защото, освен сънародниците ни, я разпознаваха кипърци и дори една мила англичанка. В магазините в Ларнака ни правеха отстъпки, защото сме българи. Уважението на кипърци към нашите сънародници наистина е изумително. Поне така го видяхме ние.

В Агия Напа кипърският собственик на ресторанта, в който обядвахме, пусна един от хитовете на Поли и през 10 минути идваше да ни пита нуждаем ли се от нещо. Накрая дори ни почерпи, обещавайки, че картичката с лика на Генова и нейният автограф ще стоят на видно място в прекрасния му ресторант. (Калмарите бяха изумително вкусни, а Пепи от Пловдив е най-готината сервитьорка!).

Топзвездата DJ Авичи беше вилнял там в един от предните дни преди серията си от участия в Лас Вегас. Курортът е пълен догоре с руснаци, които развяват знамена и аха да се присъединят ... и аз не знам към кого!:)

Има още хиляди неща за разказване от Кипър. За слънцето, за папагалите, пауните и лебедите във вълшебната градина насред Никозия, за филипинските слуги, за липсата на градски транспорт, за недовършените покриви на къщите, чакащи вдигане на още един етаж при раждане на момиче в семейството, за покривите, поемани от държавата, за турската част (ходихме и там, разбира се) и бруталната демонстрация с онова светещо нощем гигантско знаме на планината, за скъпите ни Петър (един от първите барабанисти на група Атлас) и Дени Даскалови, без които тази кипърска приказка сигурно нямаше да се случи никога ...

Но кулминацията на нашето посещение в Кипър беше - съвсем логично, музикалната вечер в зала "Конте Демокритос", където Поли Генова представи много по-различен сет от стандартните си участия в България, изпълнявайки свежа "китка" от вечни български песни и смазваща версия на "Хубава си, моя горо", докарало до сълзи усмихнатите ни сънародници.

Освен най-популярните си парчета досега, Поли с много усмивки, настроение и танци изпя и няколко кавъра на световни топхитове от репертоара на Ейми Уайнхаус, Сий Ло Грийн и Daft Punk.

С огромна радост, българските деца и техните родители в Кипър танцуваха на "1,2,3", "Солени дни", "Нека с теб", "Едва ли", "За нас" и марковата "На инат". Имаше и бис, разбира се, за който "русият ангел" избра прекрасната си балада "One Lifetime Is Not Enough".

Подгряващият, междинният и финалният ретро сет от моя милост включваше едни от най-обичаните песни от световната и българска продукция през 70-те, 80-те и 90-те години. Дори разтанцувалият се собственик на залата (професионален изпълнител на кипърска музика), ми довери, че на такъв тип шоу не се е забавлявал така никога досега.

Със сигурност този гастрол в Кипър няма да е последен за мен лично, а най-вече за Поли Генова, защото при нея чарът и талантът са в такива дози, че няма как да не ги пожелаеш отново. Получихме куп покани и твърдо смятаме да се възползваме в най-скоро време.

Благодарим ви от сърце, прекрасни български емигранти в Кипър!

До много скоро, приятели!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички