Вечерта, в която Б.Т.Р. окончателно станаха Легенди


Вечерта, в която Б.Т.Р. окончателно станаха Легенди

46858

С риск да изгубя солиден брой читатели още след първото изречение, ще заявя с удебелен шрифт личното си мнение:

Концертът "20 години Б.Т.Р." беше с една (от благоприличие една) класа над много от онези събития с чуждестранни гости, венцеславени от останалите колеги като "шоуто на годината".

Говоря за всички компоненти: визия, светлинно шоу, звук, мултимедия, настроение, гости, динамика и най-вече ПУБЛИКА!

Може би над 3 000 души в продължение на 140 минути не спряха да се разпяват заедно с групата, настанила се вече трайно и завинаги в сърцата на най-малко две поколения. Разбира се, става въпрос за формацията, чието име се изписва с точките между буквите, прескачайки първата декада на състава. Без точките, но с необходимото уважение.

Рок група Б.Т.Р. показа в зала "Универсиада" на 5 юни 2014 как се прави класен юбилей! Музикантите просто разцепиха! А вярната им публика - предимно  млади хора, им спретна такъв съпровод, че ще го помнят с години. Сигурен съм.

Просто нямаше слаб пункт в този безупречен концерт. Всичко беше изпипано с безкомпромисна класа. Още с помитащото начало на "Забравената нежност", Киро, Наско, Славчо, Иван и Илиян влязоха в шоуто като военен бетеер в поле със слънчогледи. И ни отнесоха главите със саунд и светлини, плюс малко огньове за начална концентрация.

Изключително пипната беше светлинната част. Наблюдавах внимателно детайлите. Пушекът се подаваше адски плавно и на най-точните места, така че на всяка песен прожекторите да създават тотално различна атмосфера. Не знам колко е тренирано всичко това, но тези хора определено си свършиха работата перфектно.

Бандата редуваше парчетата от новия си (великолепен) албум "Защо?" с най-най-големите хитове от своята внушителна 20-годишна кариера. Рокаджиите не са слизали от сценате тези две декади и спокойно можем да им ги броим и за 40 години в пълен рок-ен-рол екшън.

Като първи специален гост на сцената беше поканен страхотният пианист Ясен Велчев. Още с появата му ми стана ясно как точно Б.Т.Р. са подбирали гостите си в новия албум и концертния проект за 20-годишнината. Те просто са намерили хора от една и съща порода като тяхната. Фини, точни, възпитани и земни. И резултатът е налице.

Две от песните в "Защо?" (2014) - вече в продажба по всички музикални щандове в страната. са тотални хитове още от миналата година. Третата - "Несбъдване" с Мариана Попова, е на същия път и "плаче" за видеоклип. На първо слушане всичко останали парчета от новия диск са потенциални хитове. Това със Стунджи на тъпана и гайдаря Кирил Николов е наистина впечатляващо. "Стоманени криле" също е готово за бъдещ The Best Of на формацията. Има си и балади, и здрав рок, и интригуващи заигравки с народни мотиви, и всичко останало "Защо?" да се впусне в люта битка за Албум на годината, заедно с "Феникс" на D2.

В шоуто "20 години Б.Т.Р." не мина и без задължителната акустична част на бели столчета. И очаквано стотици девойки с влажни погледи си разпраха гласните струни, а гаджетата им - сигурен съм!, са останали доволни през нощта след концерта.

В неофициалната трета част на събитието стана помитащо. Излишно е да обяснявам какво цунами се завихри на класики като "Море от любов", "Цвете от луната", "Няма връщане назад", "Играта", "Хей, момиче", "Елмаз и стъкло" и т.н. и т.н.

Много бляскава беше появата на сцената на Мариана Попова, стилизирана от горе до долу в безупречна черна рок визия. Топвокалистката влезе величествено в "Несбъдване" под щрайха на дамския симфоничен квартет Стрингс. Тази балада е наистина е убийствено добра, а гласовете на Наско и Мариана просто залепват един за друг. Като обилно намазани с лепило "Капчица".

Друг специален гост - и то на акордеон, беше Антоний Георгиев-Тонто от група Ахат. Клавишният му "дуел" кийбордиста с Ясен Велчев малко преди финала на шоуто беше грабващо впечатляващ.

С изключително симпатично чувство за хумор и самоирония като вокалист в легендарния хит "Нощни влакове" пък се включи Александър ФилчевСанеца, когото рокаджиите представиха като "шестия член на групата".

Мощни крясъци огласиха "Универсиада" в момента, в който Наско с фамилия "от Б.Т.Р." обяви, че до края на този епичен лайв остава само още едно парче. Фронтменът обясни, че знае, че ни се е сторило кратко, но да си погледнем часовниците все пак. И беше прав. Над два пълни часа се бяха изпарили по някакъв вълшебен начин в четвъртък вечер.

Разбира се, без бис нямаше как да мине и докато го чакахме, започна оня велик хорски тропот с крака, който прави зала "Универсиада" все още уникално рок съоръжение. Там тропотът просто звучи чутовно и кара тялото ти да вибрира от удоволствие!

Сред щастливата публика бяха лицата на много приятели и колеги на Б.Т.Р., които отбелязваха своя респект към една от най-значителните банди в рок историята на България. Данчо Караджов, Кирил Маричков, Цонко Цонев, Митко Кърнев, Дани Ганчев, Денис Ризов, Влади Въргала, Ники Кънчев и много други. Изключително силно ме впечатли присъствието на Веселин Маринов (нищо, че хич не съм му фен), който скромно се нареди на опашка на влизане и търпеливо изчака близо половин час, докато му дойде ред да бъде допуснат в залата.  

За най-последен финал - но напълно очаквано, бандата остави химна си "Спасение", изпят поне на 80% само от публиката. Очевидна и пълна хармония, сливане между фенове и изпълнители.

Накрая Наско помоли за едно прощално селфи за спомен с най-прекрасната публика, а музикантите и техните гости го получиха от грейналата зала. Чак тогава си отговорих на въпроса "Защо?".

Защо Б.Т.Р. са озаглавили новия си проект "Защо?". Ами защото те са истински. Защото са безкрайно внимателни и етични с фенове, медии, стаф, колеги и приятели. Защото не карат лъскави лимузини и все още репетират в мазе. Защото оцеляха 20 години на върха с рок музика в една доста враждебна среда за подобен род авантюри. И заслужено (пък и официално) след юбилейната си вечер могат да използват за себе си титлата ЛЕГЕНДИ!

Рапорт даден!

Снимки на Тонина Манфреди - в секцията "Галерия"

И на:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.676939952379691.1073741826.399202823486740&type=1

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички