Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Музеят на съзнанието отваря в ефира на програма Хоризонт довечера


Музеят на съзнанието отваря в ефира на програма Хоризонт довечера

3577

Dongle (периферно устройство за компютър) и Mongle (крада) са единствените две други думи, които се римуват със Shpongle, този странен хибрид на електронна среда и шамански прийоми със замразени цифри, който изстисква съзнанието и изпълзява отвъд вратите на възприятието. В постоянно търсене да намери друг чифт зарове, с които да предизвика съдбата, да измисли някакви нови трикове и багри, с които да надуе до безкрайност балона, изпълнен с причудливия и странен свят на халюцинациите, в градината на земните изкушения…

През 1996 година Simon Posford (известен още като Hallucinogen) и австралиецът Raja  Ram създават психеделичния даунтемпо или сайбиент проект Shpongle, станал едно от най-ярките явления в електронната музика.

Ето какво споделя Simon Posford: "Raja е човек със силно визуално начало, великолепен художник. Обикновено идва в студиото с готов визуален образ, който аз после прехвърлям на музикален език. Неговото въображение е невероятно вдъхновяващо, той намира теми дори в съобщенията за експериментите в CERN с големия адронен колайдер в Швейцария, за идеята за частици, сблъскващи се на висока скорост, за създаването на черни дупки и нови вселени, ето такива работи. Така например "The Epiphany Of Mrs  Kugla" от последния ни албум "Museum Оf Consciousness" съдържа историята на домоуправителя на къщата, в която Raja е живял през детските си години.

"И така, ние вече имаме визуалния образ – продължава Simon Posford – Тогава го карам да млъкне, Raja сяда на дивана и прави хиляди рисунки в своя скицник, докато аз съм пред компютъра и превеждам неговите образи в звуци. Всъщност програмирането, композирането и свиренето го правя аз, защото Raja не работи с компютър, той е вдъхновителят, нашата муза, която свири на флейта и пее в микрофона на различни езици, защото е същински полиглот".

"Ние просто искаме да дадем образ на това, което чуваме в главите си, и се опитваме да сътворим психеделично преживяване, но без наркотици. Затова се налага да навлезем дълбоко в душите и съзнанието си, за да извлечем тези образи и да намерим техен музикален изказ, което съвсем не е лесно. Можете да имате страхотни образи, но има да извървите дълъг път, докато се получи стойностно звучене, това е истинско предизвикателство", добавя Raja Ram.
 
"И така, в албума "Museum Оf Consciousness" ние ви каним на посещение в нашия замък на психиката, обагрен с различни настроения. Това е огромен замък с много стаи, някои са лъскави, тайнствени, други са по-мрачни или странни, всички обаче са наситени с психеделични изживявания. Вие може да мачкате звуците, да ги изкривите или да ги уеднаквите, а може също така да направите музикална скулптура, която ще ви се разкрие, когато влезете в нашия музей от звуци и багри", казва още музикантът.

"Museum Оf Consciousness", или "Музеят на съзнанието", ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 21 февруари, след новините от 21.00 часа.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички