Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Jeremy?, Пейо Колев и Виктор Лилов срещу насилието на жени


Jeremy?, Пейо Колев и Виктор Лилов срещу насилието на жени

4317

За трета поредна година у нас ще се проведе мартенската кампания "Извърви километър в нейните обувки", в която мъже обуват дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху насилието над жени.

И през 2015 сред тях са и известни личности - музикантите от група Jeremy?, създателят на сайта "Изгубената България" Пейо Колев, продуцентът и правозащитник Виктор Лилов, които изпращат и видеопослание.

Тази година "Извърви километър в нейните обувки" ще се проведе на 8 март от 14.00 ч. на "Аптека" (кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" в София). Осигурени са обувки за участниците, но е най-добре всеки, който може, да вземе назаем от приятелка чифт токчета. За да бъде шествието безопасно, в началото моделът Юлия Кулиш ще проведе кратък инструктаж за мъжете по ходене с високи дамски обувки.

Фондация "Ресурсен център Билитис", Българският хелзинкски комитет и Информационното бюро на Европейския парламент отново канят мъжете да изразят ясно солидарността си с жените, преживели насилие, и да насочат вниманието на обществото към грозната статистика за големия брой жертви на домашно и сексуално насилие у нас.

Тази година посланието е свързано основно с мъжете – те трябва да бъдат съюзници на жените в борбата срещу домашното и сексуалното насилие и ясно да покажат, че не биха участвали в какъвто и да е акт на насилие срещу жени.

По случай Международния ден на жената Информационното бюро на Европейския парламент организира дискусия на тема "Има ли мъжки професии?" в Дома на Европа от 10.00 до 12.30 ч. на 6 март. Събитието ще покаже примери на хора в "необичайни" за двата пола професии, ще се говори за разликата в заплащането и мястото на жените в управленските бордове.

На 8 март от 11.00 ч, малко преди шествието на мъжете с токчета, фондация "Билитис", Българска асоциация на университетските жени, Съветът на жените бежанки в България, колективът "Мулти Култи" с подкрепата на "Сдружение 365" (Free Sofia Tour) организират Феминистка разходка. Тя тръгва от градината до Народното събрание и СУ "Св. Климент Охридски" и ще посети места с историческо значение не само за феминистките, но и за усилията на куиър общността, жените мигранти и борбите на малцинствата. Разходката ще се провежда със същата начална точка от 14.00 ч. всяка неделя на март и април.

Лицата на кампанията

Пейо Колев е създател на сайта "Изгубената България" (www.lostbulgaria.com) – огромен албум с фотографии за всичко, изчезнало от света ни. Пейо е софиянец, завършил е Художествената академия и се запалва по идеята да направи сайта след като ретушира една снимка на прадядо си от Първата световна война. Така започва да търси, събира, сканира и обработва ретро фотографии, изнамерени откъде ли не – стари вестници, лични архиви, фондове... Обикаля антиквариатите, а познати му позволяват да рови в родовите им албуми, стари скринове, тавани и мазета. "Изгубената България" бързо набира популярност, а страницата на сайта във фейсбук има над 26 000 почитатели.

***

Jeremy? (на снимката) e сред най-популярните в момента рок банди у нас. Те са четири момчета: Ерсин Мустафов – вокал и китари, Ташо Колев – китари, Росен Ватев – барабани, и Емилиян Бонев – бас. Ерсин Мустафов и Ташо Колев се местят от родната си Каварна с една-единствена цел – да правят музика и да се качват на все по-големи сцени. Имат успех. Феновете ги обичат, а наскоро MTV ADRIA започна да излъчва видеото към сингълa на Jeremy? "Fake Fruits". Бандата ще издаде албум до края на годината, а в момента музикантите работят по нов сингъл, който ще промоутират със специално европейско турне тази пролет.

***

Виктор Лилов се занимава професионално с музикален мениджмънт и е ангажиран в областта на културната индустрия. Член е на Надзорния съвет на ПП ДЕОС. Бил е радиоводещ в RFI – България и музикален рецензент. Съосновател е на Black Flamingo Publishing – издателство, в което се публикуват книги, голяма част от които са свързани по един или друг начин с човешките права. Издателството има и LGBT поредица.

***

Иван К. Иванов е активен общественик и политик, а по образование клиничен психолог. В момента е заместник-председател на Народното събрание. Има опит в управлението на конфликти и кризи и е докторант в Нов български университет. Иван Иванов е запален по колоезденето и народните танци, а през март – и по "Извърви километър в нейните обувки". Той се включи малко по-късно в кампанията и записа отделно видео в подкрепа на каузата.

"Walk A Mile In Her Shoes" (http://www.walkamileinhershoes.org/) е международна инициатива, започнала през 2001. На тези демонстрации мъже, обути в дамски обувки, привличат медийното и общественото внимание върху насилието над жени, изнасилванията и сексуалния тормоз и набират средства в помощ на кризисните центрове за жертвите.

За повече информация, снимки и видео следете Фейсбук страницата "Извърви километър в нейните обувки" и събитието.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички