Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Виж как да удариш на най-стария рок фестивал в света


Виж как да удариш на най-стария рок фестивал в света

5282

Един от най-старите рок фестивали в света - "Гитариада" в Зайчар, Сърбия, е в трескава подготовка за своето 49-то поредно издание.

Както MySound.bg вече извести, събитието се побратими с българския фест "Силата на рока".  

На специална пресконференция в столичния бар Rock It снощи бяха разяснени условията за записване в конкурсната част на "Гитариада"-та, които важат за всички желаещи рок състави от България в категория "демо банди" (без издаден официален албум). Крайният срок за подаване на заявките е 22 май.

Освен стилния концерт в Rock It, промо турнето на "Гитариада 49" тази година включва и шоу в кюстендилския клуб "Никита" от 19.30 часа днес, 2 април. Вход свободен.

Музикалният журналист и ТВ водещ Васко Громков, който е и сред най-активните и колоритни автори на MySound.bg, стана първия българин, поканен за член на журито на рок фестивала "Гитариада". В 9-членната селекционна комисия са емблематични личности от Сърбия, Босна, Хърватска, Словения, Македония ... а вече и от България. 49-тата зайчарска "Гитариада" ще се състои само на 15 километра от северозападната ни граница между 29 юли и 1 август.

Над 35 рок групи в продължение на 4 дни събраха над 250 000 зрители в малкото сръбско градче през 2014. Там беше и родната група Sevi, която от главната сцена подгря легендите от Riblja Corba пред около 60 000 души.

Специлни гости на "Гитариада" 2015 са титаните Теръпи?

Факти за фестивала:

*** "Гитариада" е рок фестивалът с най-много издания в СВЕТА! Цели 48 последователни години от 1966 до днес.

*** По време на войната в бивша Югославия е на ръба да бъде прекратен. Тогава Бора Джорджевич от легендарната сръбска група Riblja Corba предлага да пее безплатно, за да спаси феста. Прави го и на следващата година. Оттогава за местните е нещо като полубог и абсолютен култ.

*** Концертите са напълно безплатни, както и къмпингът, а от миналата година се раздават дори и безплатни храни и напитки за гостите на града!

*** Над 1000 души помагат денонощно за реализацията на фестивала като доброволци. И броят им се увеличава от година на година.

*** Петте сцени миналата година в 4-те дни на фестивала са били посетени от над 250 000 души (сумирано по дни). Абсолютен рекорд досега.

*** Програмата на фестивала още от 1966 се състои от състезателна част на демо състави и концерти на мегагрупи от пределите на бивша Югославия.

*** Миналата година българската група Sevi стана едва 4-тата родна банда, участвала на феста. Преди нея там са свирили само Пиромания, Ахат и D2.

*** Фестивалът се излъчва на живо по телевизия BEST и националното радио "Белград 202".

*** В рамките на феста се провеждат и мото събор (18-то му издание събра над 2000 мотористи от цяла Европа и допълнителни 6 рок групи), промоции на книги, комикси, нови албуми, изложби с рок тематика, премиери на филми, рок училище за начинаещи музиканти и други подобни инициативи.

*** Според кмета на Зайчар (население  - около 40 000 жители), фестивалът е достатъчен, за да съживи икономиката на градчето за цялата година.

*** Обмисля се юбилейното 50-то издание на "Гитариада" през 2016 да се разпростре в рамките на 7-10 дни. Планира се и разширяване на терена, защото досегашният вече не успява да побере десетките хиляди.

Рекламен видеоклип на "Гитариада":
https://www.youtube.com/watch?v=iTkwt-kb9OA

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички