Nigel Kennedy ще представи своя Hendrix Project в НДК на 10 май


Nigel Kennedy ще представи своя Hendrix Project в НДК на 10 май

4282

Виртуозът Nigel Kennedy ще представи и в България своята нова програма Hendrix Project по покана на Loud Concerts.

Прочитът на творчеството на легендарния Jimi Hendrix е в зала 1 на НДК от 20.00 ч. на 10 май. С тази изява знаменият гост стартира своето турне в подкрепа на актуалния си проект.

Опитът на харизматичния цигулар варира от класическата музика (интерпретациите му на "Концерт за цигулка на Elgar", "Четирите сезона" на Vivaldi, "Концерт за цигулка на Beethoven" и други му донесоха световна слава) до колаборации със съвременни музиканти от ранга на Stephane Grappelli, Kate Bush, Robert Plant, Paul McCartney, Talk Talk.

От началото на кариерата му има един композитор, към когото се връща непрестанно - Jimi Hendrix. "Това, което ме привлича към него, е изключително широкият мироглед, който  имал. Това се отразява многостранно; той е бил винаги внимателен и никого не е наранявал, което струи от музиката му. В композициите му има много влияния: от рок, блус и келтска музика до транс и експериментални стилове. Може би затова ми се струва толкова естествено да изследвам музиката на Jimi Hendrix – аз самият съм свързан с много подобни стилове. Особено много ме вълнува трансцеденталната, психеделична страна в музиката на Jimi", не крие маестрото.

Той работи с нови музиканти от различни страни: Doug Boyle (който често заема мястото на Jimmy Page и работи с Robert Plant), Julian Buschberger (18-годишен гениален китарист), Orphy Robinson (уникален вибрафонист - един от основателите на The Jazz Warriors), Tomasz Kupiec и Adam Czerwinski (едни от водещите европейски ритъм секция - музиканти от бандата Jarek Smietana).

Световноизвестният цигулар ще присъства на откриването на изложбата на своя приятел - художника Румен Рачев в галерия "Нюанс", ден преди срещата на българската публика. Приятелството между двамата започва през 1995, а творческата им колаборация - през 2000, когато Kennedy кани Рачев за направата на графичното оформление и дизайн на албума си "Kennedy plays Bach", отличен с престижната British Classic Award.

Експозицията от живопис и рисунки ще представи нови творби на художника, в които звучи градският джаз. Характерният неоимпресионизъм в комбинация с поп-арт и абстрактни елементи продължава тематиката на автора в малко по-различен дискурс. Урбанизмът в работите на Рачев засяга смисъла на взаимоотношенията между човек, пространство, архитектура и природа.

Румен Рачев гледа света през черни очила "Рей Бан". Старателно се маскира зад тяхната анонимност, за да вижда неоновите си сънища. Сваля ги само в ателието си, насаме с платното и палитрата. Творецът минава покрай "нещата от живота" с лачени обувки. Но това не са чепиците на незнайния войн, защото той отдавна е знаен художник. В България, Германия, САЩ, Холандия, Швеция. Детето в него обича играчките. Вече може да си позволи скъпи залъгалки като китарата "Стайнбъргър" примерно. За него цветовете са звуци и звуците - цветове. "Животът ми е в цвят, макар че виждам и тмната страна на живота", казва Рачев, който живее и твори в Германия дълги години.

Събитието се осъществява със съдействието на G.P.Group Ltd.

Билети за концерта в продажба в мрежата на Еventim (www.eventim.bg), магазинитe Office 1 Superstore, Telenor, OMV и Picadilly на цени от 55 до 120 лева в зависимост от местоположението в залата.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички