Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Ах, този Найджъл!


Ах, този Найджъл!

3372

Като един градски търсач на любов и вдъхновение, кръстосвайки столичните улици всеки ден, намирам разнообразни неща. Контейнерите не са ми интересни, съблазняват ме самотните пейки, лицата на хората и думите, които не стигат.

Така в началото на годината се срещнах и с Найджъл Кенеди (Nigel Kennedy) – той залепен за стълб до Борисовата градина, аз – в някакъв автобус с нос о прозореца, защото да го видиш него, и то в твоя град, не ти се случва всеки ден.

Така започна любовта ни – в главата ми, разбира се, поне до завчера. Едва ли има човек в София, който да е пропуснал постера с  великата снимка на магьосника. Двамата с цигулката му заживяха в столицата още през зимата. И най-сетне се запролети, та да  настане вечерта с Найджъл Кенеди.

Чудото започна в зала 1 на НДК малко след 20.00 ч., когато дързък лъч светлина огря една цигулка и една щастливо лице с една щастливо щръкнала коса -  в средата на залата.

Тъ-дъ-дъ-дъ-ъ-ъм!

Найджъл Кенеди за всички нас – СЕГА!  

Придвижвайки се нежно с музика към сцената събра много целувки, немалко цветя, фотографите започнаха да се настъпват и препъват един в друг, бащите с децата по раменете - да се надигат от седалките. Искрящи с червило усмивки. Бурно ръкопляскане …  "Браво, Найджъл!" - кънтеше в залата, а концертът тепърва трябваше да започне. Ама че кеф!

Ах, тази цигулка! Ах, тази широка усмивка! Ах, тези подскачащи крака в зелените маратонки!

Ах, този Найджъл!

След първата доза музикално пиршество – смях, вулканично мощни импровизации, сред които и "Purple Haze" от Project Hendrix, последва и (не)очакваната изненада - "Йовано Йованке".  Аплодисменти от наша страна, неудържимо подскачане – от негова! Да ви го опиша, не мога. С Найджъл Кенеди трябва да се срещнете на живо – да усетите силата на психеделичното.

С акустично изпълнение на "Drifting" колоритът спечели любовта ми цялостно и завинаги. Всичката ми я взе, гола съм отвътре…

Велик експериментатор, който сътворява музикална какофония, наподобяваща хаоса по земното кълбо, хаоса в междуличностната комуникация, хаоса в претъпкания квартален супермаркет, хаоса – в ума, в живота. Музиката му е хаос, заради който продължаваме да туптим. Та кой би съществувал в пълен покой?  

Нежните хармонии прерастват в дръзки и ожесточени спорове, сменят различни цветове, както ние с теб когато сме неразделни за 4 дни. Обичаме се и се смеем, и ме целуваш по носа, и летим в Нищото заедно и се мразим, и си крещим, и те удрям, и ти тряскаш вратата, и сълзи по пода и … -Се връщаш през прозореца и ми затваряш очите, и аз те удрям с лакът и целувки. И сме пак заедно – завинаги! Защото Найджъл Кенеди успява да пресъздаде с музиката си - своя или чужда, унищожителната любов, без която не можеш да дишаш. Шизофренично и с много страст!

Тази музика е като ураган, който завлича всичко по пътя се – не можеш да се скриеш, няма да избягаш. Ще се изгубиш някъде във вихъра, сред музикалните вълнения. И ще се намериш, ще се издигнеш – пак някъде там. Някъде измежду зверски китарни рифове, африкански перкусии, стръвна маримба, диво барабанене и виртуозни интерпретации на цигулка!

Стоп пауза: именитият гост се развихри с цял безкрайно сърцат рок-ен-рол бенд в състав: Doug Boyle (който често заема мястото на Jimmy Page и работи с Robert Plant), Julian Buschberger (18-годишен гениален китарист), Orphy Robinson (уникален вибрафонист - един от основателите на The Jazz Warriors) и атрактивните поляци Tomasz Kupiec и Adam Czerwinski - авангардни интерпретатори от формацията Jarek Smietana.

Екзалтираната публика усвои и малко футболна техника - Найджъл демонстрира физиономиите и позициите на типичния шотландски вратар. Надупване в разкрачена стойка, поглед напред – ръце назад и обратното, ритник напред, налудничаво неразбиране на ситуацията, след което бира. И толкоз.
Освен че е спортяга, той е и сваляч от класа.

– How are you today, my lady? You look really beautiful! What is your name?
Dessy.
– Oh, Dessy, this is my favourite name!

Да, Найджъл Кенеди знае как да омагьоса публиката с музика, артистичност и нулева бариера между нас и него. E, oсвен пичовете от охраната  – чаровно намусени и с оранжеви жилетки. Aма не за такива бариери разказвам сега.

За финален подарък получихме хармония между жизнерадостни шотландски ритми от северната част на острова и сантиментална нежност със секси намигване – от южната част.

С вдигната като дяволски рогца прическа, за официалeн безКрай Найджъл избра "Crosstown Traffic" – парче, магистрално не само за Джими Хендрикс, но и за цялата блус-рок музика (Втори сингъл от знаменитата тава "Electric Ladyland" (1968) - б.р.), което гостът разля мощно, но с финес през огнедишащия Marshall.

Пристрастена съм. Отказвам цигарите, искам Найджъл Кенеди - в големи целодневни дози!

Don’t Keep Сalm!

И обичай Найджъл Кенеди!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички