Прогресив рок от Норвегия с D Accord


Прогресив рок от Норвегия с D Accord

3722

…Зимна нощ на 373 г. преди Христа.

Жителите на древния град Хелике, център на областта Ахая в северната част на Пелопонес, тръпнат в тревожни предчувствия. Огнени пламъци изригват от морето и стигат до небето, птиците и животните напускат ужасени града. Мнозина си припомнят епизода с делегацията на йонийските гърци, които са пристигнали преди дни в Хелике с молба да им отстъпят или да им дадат копие от статуята на бог Посейдон. Жестоко убити, със смъртта си посланиците разгневяват Посейдон, който със своя тризъбец предизвиква катастрофално земетресение, довело до изригването на вулкани и гигантска морска вълна. Градът е напълно унищожен и остава под водната повърхност…

Ератостен, Павзаний, Страбон, Диодор Сицилийски и Овидий са само няколко от изследователите, философите и писателите, чули легендата и посетили след години мястото на потъване на Хелике - по онова време все още са се виждали неговите руини под водата.

Оттогава археолозите не престават с опитите си да намерят останките на града, но чак през 2001 това става в лагуната близо до град Ризомилос, потвърдено от изследванията през 2012.

Музикантите от норвежката прогресив рок група D’Accord, водени от мултиинструменталиста Daniel Maag, дълго време са под впечатленията от легендите за потъването на митичната Атлантида. Във втория си студиен албум те пресъздават в две епични композиции своето възприятие за катаклизма, довел до изчезването на тази цивилизация, пренасяйки събитията на територията на действително съществувалия Хелике.    

Сергей Шишов ще представи албума "Helike" в предаването "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 5 декември, след новините от 21.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички