Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Крисчън МакБрайд – Hitting a jazz sweet spot


Крисчън МакБрайд – Hitting a jazz sweet spot

4456

Следвайки логиката "хубавото никога не е твърде много", клуб Music Jam продължава серията от изискани, естетски джаз деликатеси за публиката с фини възприятия и високи стандарти.

Концертът на Крисчън МакБрайд (Christian McBride) трио - последната формация на 41-годишния световнопрочут джаз басист, ще се състои по покана на "София Мюзик Ентърпрайсис" в Sofia Live Club от 21.00 ч. на 7 март.  

Знаменитият гост ще се изяви с още двама брилянтни музиканти – пианистът Крисчън Сандс и барабанистът Юлисис Оуенс Джуниър. В този състав триото свири вече три години, като концепцията на музикантите – по собствени им думи – е "да търсят и извличат експресивна дълбочина и нюанси в подбрани изпълнения по целия свят".

Най-актуалният им запис "Out Here", е пети проект на МакБрайд, записан за Mack Avenue Records. "Нашето трио е доста разнообразно – разказва повелителят на плътната струна – в основата му са хардкор суингът, блусът и традиционният американски репертоар. Част от това се дължи на факта, че Крисчън Сандс е разностранен пианист и иска да "посещава" различни музикални територии, затова аз и Юлисис нямаме избор, освен да забиваме здрав суинг с него".

Любопитното е, че МакБрайд, който изгрява шеметно като комета на джаз сцената още 17-годишен, никога не е мислил, че ще предвожда собствено трио. Яркият му талант бързо поражда паралели с легендарния басист Рей Браун, с когото записва в началото на 90-те години в групата Superbass. Но след като Рей става негов ментор и гуру, Крисчън избягва да води свое трио именно за да избегне неизбежните паралели с Браун, прочул се с триото на Оскар Питърсън, както и със свои последващи формации от трима музиканти.   

Съдбата обаче си знае работата и през 2009 отсъствието на саксофониста и вибрафониста от квинтета му Inside Straight принуждава МакБрайд да изведе на сцената... трио – той, пианиста Питър Мартин и Юлисис Оуенс зад барабаните. Изживяването не е фатално лошо и ето – големият басист продължава да кръстосва планетата, изследвайки звука и възможностите на тази класическа джаз формация. Не спират и съвместните му проекти с имена като Пат Метени, Чик Къриа, Джон Маклафлин, а периодически МакБрайд застава начело и на своя едноименен биг бенд (с който спечели "Грами" през 2012).

Със съратници като Сандс и Оуенс той с лекота кръстосва целия джаз спектър – от стандартите през блус, соул и ар-ен-би вариации до кавъри на Синатра и... всичко по средата. Затова талантът на МакБрайд, твърди сериозната джаз критика, както и следата му на джаз сцената, надскачат и сянката на Рей Браун, и жанровите граници. В последните си записи триото било ударило "a jazz sweet spot", което – преведено с други думи, означава "музика за душата".

Билетите са на цена от 30 лв.  В последната седмица пред концерта (1–7 март) ще струват 40 лв.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички