Метаноя, или кой е {Х}


Метаноя, или кой е {Х}

6530

Метаноя (μετάνοια): процесът на фундаментална промяна в човешката личност, която включва разпадането и замяната на всекидневното его и съзнание.

Думата е създадена, за да опише спонтанния опит на психиката да се изцели от непоносим вътрешен конфликт чрез разтапяне и прераждане в по-адаптивна форма. Карл Юнг е смятал, че психотичният срив може да се разбира като екзистенциална криза, която се случва като опит за самовъзстановяване.

Да изоставиш въобразния, фалшив Аз в името на по-открит. Процес, белязан от смесица от крайни емоции, отчаяние, депресия, отказване от себе си и сблъсък с вътрешната празнота.

Това е обяснението за името на последния албум на Chris Corner - икона на тревожните тийнейджъри, появила се десетина години след Placebo, известен още като онзи британец от Sneaker Pimps, който от 2004-та насам претворява всевъзможните форми на тъга в безобразна красота под етикета IAMX. Кой си ти и защо си Х, Крис?

Говорим за човек, който живее за своя "sacred art". Не просто по отношение на музиката, защото Корнър е също продуцент, визуален артист и каквото още се сетиш, местещ се насам натам по Европа и Щатите в търсене на идеалната атмосфера за нещата, с които се занимава. Човек, който ще се самотрепанира, за да освободи вътрешните си демони, и после ще работи рамо до рамо с тях. Накратко: той постига онова, което си мечтал да можеш да правиш с мъката си, докато осцилираш около етапите дете-юноша-опитзавъзрастен-възрастен. Обобщавам: обожаваме Крис Корнър. Отвори събитието във Фейсбук и се наслаждавай на стената от многоцветни сърчица (малки розови дупенца с твърде малко сходство с органа, помпащ кръв и алкохол към сивото ти вещество).

Няма нужда да  коментирам подробно девойките с проблеми с детайлите по концерта на идола в столичния клуб Joy Station. Във времето беше позициониран като детски рожден ден с вечерен час десет, а в пространството: в сърцето на страховития Студенстки град, обиталище на греховни денонощни дюнери и на мрак (напоследък съвсем буквално). Та проблеми за девойките не би трябвало да е имало, но пък самите те ми носят някаква носталгия.

Дотук трябва да е станало ясно, че този концерт го чакаме, откакто самите ние бяхме още филмирани тийнейджъри през лѣто две и пето. И най-сетне, най-сетне, това се случва, почва съвсем навреме и е шоу, планирано и изпълнено с прецизност и внимание. От екраните, през грима и кожените дрехи до малките детайли. Около нас е пълно с барнати девойки и де що минава тъмния спектър (готик-индъстриъл-метъл-уейв-алтърнатив - ...) Бирата в клуба е с кофти избор, но поне не топла, всичко е замъглено, а съзнанието е чисто като сълза. И той е там, с подбраните си музикант и музикантки, надигащ бутилка вино, трошащ и пресъздаващ себе си на сцената. Нямаме изненади като плейлист или дори визия, всичко това е повтаряно неведнъж, което не го прави по-малко специално за всички ни. Слушаме по-впечатляващите парчета от последния албум "Metanoia", предния (и много силен) "The Unified Field" и по-класически пиеси от "The Alternative" и "Kiss + Swallow", като само прекрасният "Volatile Times" (2011) е пренебрегнат. Разгледай си плейлиста за подробности. И имай предвид, че звукът и усещането на живо и да си сам сред тълпата, изправен срещу безкрайно провокиращия Крис, е различно от това да си сам насаме. И че искаш да се върне. Важно - ама много важно, е да се върне. Защото кризите не изчезват с времето, просто се сменят. Имаме нужда да ги видим превърнати в изкуство и шоу. Както и да е.

Следващия път, моля, не бързайте да си ходите. Не се втурвайте да съблазнявате охраната да докопате човека, който така или иначе дава предостатъчно на сцената. Нека няма нужда организаторите да показват обещаващ неслучил се повече сетлист на рязко напускащите в десет добри депресирани деца. Няма да пействам изтърваните песни. Благодарим на човека-нечовек Х и неговите прекрасни секси миниъни за шоуто, радваме се, че, за разлика от некъсметлиите в Турция, тук имахме тези два часа за екстаз и преосмисляне и продължаваме напред.

Без да спираме след края на концерта.

Сетлист:

I Come With Knives
The Alternative
Happiness
No Maker Made Me
Tear Garden
Oh Cruel Darkness Embrace Me
Spit It Out
Nightlife
Insomnia
North Star
Aphrodisiac
Your Joy Is My Low
---
Kiss + Swallow
I Am Terrified

Снимки на Серж Сетиян в секцията "Галерия"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички