Двойна доза Йозеф ван Висем


Двойна доза Йозеф ван Висем

4523

Радиофестивалът Alarma Punk Jazz отново кани на среща с Йозеф ван Висем (Jоzef van Wissem).

Авторът на музиката към филма "Само любовниците остават живи" на Джим Джармуш ще се изяви в Първо студио на БНР (заедно с Кайно Йесно Слонце (Kayno Yesno Slonce) от 21.00 ч. на 22 март, а на следващия ден ще гостува в изложбени зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново заедно с Ambient Folklore. Петър Делчев - контракитара, тамбура, Татяна Йосифова - глас, перкусии, Евгени Чакалов - флейти, ирландско бузуки, италианска средновековна гайда подгряваха музиканта миналата година при първото му идване в България. Събитието е част от проявите, включени в програмата за честване празника на старопрестолния град. Съорганизатор на концерта там е фестивалът Transfiguration, който ще се проведе на крепостта Царевец тази година.

Преди Висем на сцената на Първо студио ще излязат всеобщите етно-трайбъл-ембиънт любимци Кайно Йесно Слонце със специален гост Маги Петрович на чело, които ще представят 40-минутна програма от нови пиеси, създадени специално за случая.

Йозеф ван Висем е композитор-минималист и създател на "нова музика за старинни инструменти", чиито музикални търсения и превъплъщения не познават жанрови граници – неговата лютня стои напълно естествено и в пост-рок, и в пост-пънк, и в ренесансов, и в бароков, и в ембиънт-нойз, и във фрийк-експериментъл контекст. В София и Търново ван Висем идва и с нов албум – "When Shall This Bright Day Begin", в който участва Зола Джизъс и който официално излезе преди дни.

Билети:

София: http://www.eventim.bg/bg/bileti/jozef-van-wissem-sofi-studio-1-na-bnr-424950/event.html

Велико Търново: http://www.eventim.bg/bg/bileti/jozef-van-wissem-beliko-trnovo-izlozbeni-zali-rafael-mihalov-426907/event.html

"Времената, в които живеем, са съвсем тежки. Всичко е доста повърхностно, смятам, и ориентирано в погрешната посока. Всички вършат едни и същи неща. Дори снимките, които правим, например, са едни и същи. Изкуството се е превърнало в част от света на мултинационалните корпорации. Всички големи градове по света днес изглеждат по един и същ начин с веригите "МакДоналдс" и т.н. Хората комуникират през екрани и вече не си говорят по друг начин… И лютнята в случая е идеалният пример, с който мога да покажа, че нещата могат да стоят и да изглеждат и по друг начин", сподели Йозеф ван Висем пред "Аларма" (БНР, програма "Христо Ботев").

"... То е като да влезеш в бяла стая. Губиш усещането за време и не знаеш колко дълго си прекарал там, защото не можеш да го отнесеш към някаква система на отчитане. Същото чувствам и по отношение на музиката: понякога искам да се загубя в дадена пиеса. И като слушател, и в моята музика, докато свиря", каза виртуозният музикант пред портал "Култура".

Видео:

Jozef van Wissem – "Mystery Of Heaven" (Live):
https://www.youtube.com/watch?v=Ev90tgY3pZQ

Кайно Йесно Слонце - Live @ БНР:
https://www.youtube.com/watch?v=mFZ-5Wfe5mU

Ambient Folklore - Live @ БНР:
https://www.youtube.com/watch?v=F8620kH0Lbw

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички