Почина композиторът Александър Бръзицов


Почина композиторът Александър Бръзицов

4183

Авторът на редица български естрадни хитове и филмова музика Александър Бръзицов си отиде след сърдечни проблеми на 73-годишна възраст, съобщиха от Съюза на българските композитори.

Бръзицов е създал множество песни за Камелия Тодорова, Йорданка Христова, Орлин Горанов, Нели Рангелова, Маргарита Хранова, Петя Буюклиева и много други. Автор е на музиката към повече от 80 анимационни, игрални и телевизионни филми, театрални постановки и на над 150 песни и оркестрови пиеси.

Маестрото е автор на над 400 аранжимента, има издадени албуми с авторска музика - грамофонните плочи "Избрани песни" (1984 г., 1987 г.) и CD "Прошепнати мечти" (Златните хитове на А. Бръзицов). Печели многобройни награди у нас и в чужбина. Носител е на "Братиславска лира" и на голямата награда на "Златният Орфей +" през 1995 за песента "Докога" в изпълнение на Нели Рангелова, "Златният Орфей" за "По никое време" от репертоара на Ивелина Балчева и много други. Сред най-популярните му песни са "Прошепнати мечти" (известна като "Летят последните таксита", Камелия Тодорова), "Да започнем отначало" (Орлин Горанов), "Боси времена" (от ТВ сериала "Фильо и Макензен"), "Думите отлитат" (дует Нели Рангелова и Орлин Горанов)…

В началото на 90-те създава рок-операта "Кукленика" по сюжет на Андерсен и стихове на Атила Береш, която е поставена в НАТФИЗ от режисьора Здравко Митков. През 1994 е осъществен студиен вариант в БНР с ФСБ, Васил Петров, Орлин Горанов, Богдан Томов, Румяна Коцева, Петя Буюклиева и Искрен Пецов, издаден същата година.

Композиторът е музикален ръководител на Ансамбъла на Строителни войски. Заема длъжността директор на БНР през 2001. Един от водещите аранжори в българската забавна музика през 70-те и 80-те (награда за аранжимент на полска песен на фестивала в Сопот пре 1976) и дългогодишен аранжор на Биг бенда на БНР.

Александър Бръзицов е роден на 6 март 1943 в София. Завършва Художествената академия в столицата през 1971. Син е на Христо Бръзицов и внук на Димитър Бръзицов.Първите му опити като композитор са от 60-те години на миналия век, когато пише оркестрови пиеси.

Поклонението ще бъде в църквата "Свети Седмочисленици" в София от 12.30 часа на 2 април, събота.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички