Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Heavy Wave с Моторама By Your Side в клуб Mixtape 5


Heavy Wave с Моторама By Your Side в клуб Mixtape 5

4952

Точно преди две години пост-пънк бандата Motorama обиколи с турне Руската федерация, като включи и Румъния, но подмина България - за огромна тъга на родните фенове.

Музикантите от Ростов на Дон обаче най-накрая излязоха за пръв път пред българска публика в Side B на столичния клуб Mixtape 5 по покана на "Грешния организатор" миналия вторник.

Концертът бе обявен за 21.00 ч, а датата в София - добавена ексклузивно за Балканите благодарение на Wrong Fest, след първоначално анонсирани нейни изяви само в Гърция. Цената на билетите бе съвсем поносима - 20 лв. в предварителна продажба и 25 лв. на място. Събитието бе напълно разпродадено.

Jin Monic – небрежно прекрасни (както винаги)

Вечерта стартира с една от най-обещаващите наши ъндърграунд инди-рок групи. Не се сещам за по-точно подбрана родна банда, която да подгрее Motorama. Музиката на нашите момчета пасна перфектно. Николай Иванов (вокал), китаристите Ивайло Василев и Боян Дечев, Джокич Стефанов (бас) и барабанистът Георги Иванов откриха с песента "Pyramid", като освен познати  от самото създаване на бандата парчета, изсвириха и съвсем нови композиции, по които работят в момента. Така загатнаха за своя следващ албум. Формацията издаде своя едноименен дебют през пролетта, а на 1 декември представи и видеото към сингъла си "Hateful", с което парче завърши своя сет. Момчетата признаха, че са фенове на Motorama, че са присъствали на саундчека им и нямат търпение да ги гледат заедно с останалата публика.

Jin Monic свирят заедно едва от 2011, обаче за пръв път се качват на сцена едва през 2013, но за тези пет години са израснали толкова много и са се развили така добре, че можем само да им се радваме и да чакаме още от тях. Слушала съм ги много пъти в най-различни клубове и никога не са ме разочаровали. Не го направиха и сега. Напротив - бяха небрежни, елегантни и брилянтни!

Музикалният селектор - Vladi Mer, застана зад пулта в паузата преди Motorama. Залата бе пълна с различно изглеждащи хора, които ми се иска да срещам по-често по улиците на София. Около мен се чуваше английска, сръбска и руска реч. А атмосферата беше доста приятна.

Motorama

Вокалистът и китарист Владислав Паршин, Максим Поливанов - китара и барабанистът Олег Чернов се появиха около 22.30 ч. с половинчасово закъснение. Но дори и в намален състав - без съпругата на фронтмена Ирина Паршина (бас), бяха безупречни. Ако не си светнат, че Motorama е банда от Русия, няма как да познаеш, макар музикантите да си носят едно такова специално  звучене, типично за бандите от Източна Европа. Произношението на певеца е перфектно. Зарядът - типичен за западния инди-рок, пост-пънк и уейв.  

Прозвучаха доста от старите им парчета - "Holy Day", "Mirror" и "Heavy Wave", както и "Hard Times", "Sign", "Tell Me", "I See You", "By Your Side", "Above The Clouds"  от новия албум "Dialogues", чиято премиера се състоя в края на октомври. Като единствен минус мога да отчета, че липсваше по-близък контакт с публиката. Едно "Здраствуйте!" например щеше да е добре дошло, пък и щяхме да ги разберем, но уви. Иначе хората слушаха с кеф музиката им. И - по-важното: танцуваха.

Малко за бандата

Motorama е създадена в Ростов на Дон през 2005. Сред основателите ѝ са Владислав Паршин (китара и вокал) и Василий Яковенко, заменен от Ира Марченко (бас), после към тях се присъединяват Александър Норец (клавишни) и Максим Поливанов (китара). На барабаните се сменят Роман Беленки, Вадим Касов и Олег Чернов.

Стилът на бандата е повлиян от ню уейв вълната през 80-те от Joe Division, Nick Cave Аnd The Bad Seeds, Wire, Leonard Cohen, The Bats, Lee Hazlewood, British Sea Power, Kraftwerk, Marianne Faithfull. През годините претърпява промяна от класически пост-пънк, характерен за първите демозаписи "Horses" (2008) и "Bear" (2009), към подчертано ню уейв и инди звучене в следващите албуми. Текстовете са изцяло на английски, Паршин е с перфектно произношение, често сравняван с фронтмена на Joy Division - Йън Къртис.

Към този момент групата има четири студийни диска  - "Alps" (2010), "Calendar" (2012), "Poverty" (2015) и "Dialogues" (2016), и седем сингъла. Нейната музика навява леко меланхолична атмосфера, без да е депресивна. Името на формацията идва от сюрреалистичния филм "Моторама" на Бари Шилс от 1991. В него се разказва за момченце, което обикаля автосервизите на Северна Америка с открадна кола и се сблъсква с разнообразни персонажи, опитвайки се да открие осемте лотарийни билетa от играта "Моторама", с които да грабне обещаната голяма парична награда.

Страничните проекти

Музикантите участват още в два странични проекта, които пеят на руски –  Утро и Берген Кремер. При тях обаче нивото на депресивност е доста по-осезаемо. Утро се отличава с плътен мъжки вокал, кратки силно въздействащи текстове, еднообразни, но леснозапомнящи се мелодии. Формацията е номинирана за престижната награда "Степен вълк" през 2011, организирана от Московския открит фестивал на книгата, Централния съюз на художниците в Москва и музикалния критик Артемий Троицки.

В Берген Кремер (2012) участват само вокалистът Влад Парашин (китари, синтезатор) и съпругата му Ира Парашина (бас, вокал). Тук те залагат на по-ясно пост-пънк звучене, отново дълбок мъжки вокал, въздействащи текстове и силно присъствие на синтезатора. Те също получиха аплодисменти, които донесоха допълнителна популярност на Моторама извън необятната руска шир.

Пост-пънк от Русия? Really? Е да, ама… да.

От това, което съм слушала в проектите на Motorama, както и след концерта, смея да твърдя, че бандата има силно въздействие, отличаваща се индивидуалност, както и ядро верни фенове и успява да предаде красива и хармонична съвкупност от западни и източноевропейски похвати в музиката.

Признавам си, че ги слушам съвсем от скоро. Не знам защо съм се заплеснала така и съм ги пропуснала. Пост-пънк от Русия? Really? Е да, ама… да. Заслужават си.

И, ако още не сте ги чули, направете го.

Снимка: Десислава Ницова

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички