Световна премиера на Моление Господне на Светоглас


Световна премиера на Моление Господне на Светоглас

4646

"Слънцето бавно скрива своя диск зад върховете. Лек полъх гали лицето. Изкачваш бавно и замислено стъпалата към храма. В душата ти все повече нахлува лекота и спокойствие. Прекрачваш прага и смирението те обгръща. Тишина… и шепот на молитва… и музика! Вълшебна музика..."
 В дните около Рождество Христово търсим общите знаци на моралните ценности и традициите и затова в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" водещият Сергей Шишов представя български автори с духовно мерило.  Най-новият албум на мъжката вокална формация Светоглас е посветен на древните химни на православието ето така според неговите автори: "Без да има претенциите за антология, този албум е опит за обрисуване на музикалната картина на богослужението в българските храмове през вековете. Още с приемането на християнството в България през IX век хората търсят надежда и упование в Бога чрез молитва и песнопения. И днес традицията продължава да е жива и все по-силна. В забързания съвременен свят минутите на моление са все по-нужни и търсени от човека. Проектът "Древните химни на българското православие" представя незаписвани досега църковни песнопения. В издирването на музиката сме се опрели на живата, устна традиция и на стари сборници и документи. И без да звучи помпозно, с право можем да кажем, че това е тяхната световна музикална премиера! Звукозаписите реализирахме в старинния български православен храм на Клисурския манастир "Св. Св. Кирил и Методий". По този начин, запазвайки реалната акустика, компактдискът пресъздава естествената звукова картина на църковното богослужение",  заявяват певците от Светоглас
Албумът "Моление Господне" ще прозвучи в "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 17 декември, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички