SZ (Стоян Захариев) предколедно в SLC


SZ (Стоян Захариев) предколедно в SLC

6648

Има една отбрана шепа изпълнители от старата певческа школа на България, която остана елегантна, красива и позитивна дори в дивашки времена като днешните.

Безспорно един от тези оцелели поп диаманти е Стоян Захариев. Оня същият Стоян, обявен за тотален секссимвол в началото на 90-те и успял да закове национален златен хит - "Анджелика". (Знаете ли, че преди години победителите в един риалити формат в Южна Америка купуват тази песен, презаписват я и продават над 2 милиона копия?)

Макар и пренебрегнато от масовите медии, 2016 година за Стоян беше много успешна. Тя премина под знака на тайнствения проект Blue Eyed Soul. Както каза седящият до мен в клуба Момчил Колев: "Стоян рядко пуска нови неща, но направи ли парче, гарантирано ще е изпипано перфектно и ще е топкласа"!

Blue Eyed Soul е наречие за белокожи изпълнители, пресъздаващи до съвършенство чернокожите соул ритми. Под кодираното име SZ, Стоян Захариев лансира този прекрасен трак за свободно теглене от интернет в продължение на близо половин година, като на всеки месец и половина споделяше и нов ремикс.

Никой не знаеше кой е изпълнителят. Тръгнаха и измислени слухове, за да подсилят мистиката около проекта. Един от тях беше особено атрактивен и гласеше, че самият Принс е изсвирил солото в парчето, малко преди да умре.

Така се завъртя животът, че не бях гледал и слушал на живо Стоян Захариев близо четвърт век. Като изключим, че на 1 ноември той малко предсрочно направи жест и разкри Blue Eyed Soul за тесен кръг от публика по време на партито по случай четвъртия рожден ден на телевизионната ми класация "НОВО 10+2".

Концертите в София броени часове преди Бъдни вечер са крайно рискова авантюра, дори за уютната атмосфера на Sofia Live Club. Леденият вятър пред НДК те пронизва с едни палави -11 градуса. Напук на всякаква логика под звездите имаше открита минисцена, по която зъзнеха измръзнали балеринки (!?) пред 4 души. Има нещо гнило в развлекателната ни индустрия! Определено!

Клубът ме посреща с "Дъ Бест Оф" на Sade. Определено е точният диск за това място! С около 50 минути закъснение (неприлично малко за Sofia Live Club), 60-те човека ставаме 70 и започва един прекрасен концерт, който трябва да се случва поне два пъти месечно в столицата.

Бендът на Стоян е в състав: Стоян Янкулов-Стунджи (ударни), Ангел Дюлгеров (китара), Елена Кокорска (вокали), Мартин Ташев (тромпет и вокали) и Теодор Петков-Тото (кийборд). Звукът както винаги брилянтен! Просто гали!

След видеоинтро, Захариев излиза и запява като славей "Lovely Day" на Bill Withers. Толкова е стилно и хубаво, че имаш чувството, че си на афтърпарти на "Оскар"-ите. Следват "И така и така" и "Rocket Love" на Стиви Уондър (между другото новото парче на Стиварата - "Faith", с Ариана Гранде просто помита).

После Ели Кокорска пее основни вокали в "If You Had My Love" на Дженифър Лопес (ако съм познал версията), а веднага след това Стоян изпълнява 8-минутен микс, включващ песните "What’s Going On", "Имам теб, имаш мен" и "Мария". Тук някъде започват и танците, освен сърдечните аплодисменти.

Предколедният концерт на Стоян Захариев беше в две части и първата, в която той пя облечен в черни дрехи, завърши с "Всичко или нищо". Преди да се промени в бели одежди, изпълнителят ни представи свое 8-минутно видео в памет на две любими негови легенди и вдъхновители, починали през отиващата си 2016 година. Става дума за Принс и Роб Темпертън. Изключително емоционален момент с части от чутовните хитове на творците. Не знам защо, но точно на "Question Of U" на Принс някаква буца ми заседна в гърлото. Страховити загуби понесе световната музика тази година.

"Бялата част" на този лайв започна с "Blue Eyed Soul". Върху белия си панталон Стоян беше изписал с черен и червен маркер текста на парчето и посланията към него. Не мога да съм сигурен, но все си мисля, че това е за първи път в света на музиката.

След кратък преход с "Rock With You" на Майкъл Джексън, лично аз бях разкован от персонален фаворит – изящен кавър на "Everything She Wants" на дуото WHAM!. Или на Джордж Майкъл - за по-непросветените в духа на 80-те.

Стоян пее с изумителна микрофонна техника. Само големите майстори го правят така. И всичко е толкова леко и едновременно фънки. Тази държава не заслужава такива артисти в момента! Прекалено са интелигентни и потенциално опасни за налаганите ритми.

Партито продължи с лек батъл между скречовете на DJ Fabrizio Parisi и барабаните на Стунджи. После кавър върху "Grandma's Hands" на Bill Withers и латиновеселбата "Анджелика".

Последният троен микс в концерта на Стоян Захариев беше за вечни теми като "Black Magic Woman" на Карлос Сантана, "Another Star" на Стиви Уондър и принсовата "When Doves Cry".

За бис отново "Blue Eyed Soul", плюс "Анджелика" по желание. И 80 минути минаха за норматив. Кирил Пелтеков снимаше с камера през цялото време. Надявам се да се появи хубаво видео от този много фин концерт. "Blue Eyed Soul" от днес би трябвало да е в електронна продажба по целия свят и много, ама много ми се иска да стане световен хит.

Чакаме и официално видео.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички