Почина Рик Парфит


Почина Рик Парфит

5724

Черната серия през 2016 продължава: Рит Парфит (Rick Parfitt) - китаристът на легендарната британска рок група Стейтъс Куо (Status Quo), почина на 68-годишна възраст навръх Бъдни вечер, 24 декември.

Музикантът е издъхнал в болница в испанския град Марабеля, след като е бил хоспитализиран заради инфекция на наранено при падане рамо по-рано същия ден. В лечебното заведение обаче е получил сепсис и се е споминал.

Китаристът премина през поредица от здравословни проблеми - най-вече три последователни инфаркта, през последните години. Той се оттегли от редиците на групата миналия октомври, обявявайки, че възнамерява да се отдаде на солова кариера. Рик оставя съпругата си Линдзи и четири деца.

Формацията Стейтъс Куо е създадена през 1962 като Спектърс, преди да получи името, с което се прочува в цял свят, през 1969. Тя е продала над 100 милиона копия от албумите и синглите си. Сред най-известните хитове на британците са "In The Army Now", "Rockin' All Over Тhe World" и "Caroline", повечето от които са съвместно дело на Парфит и фронтмена Франсис Роси (Francis Rossi).

В 50-годишната си история групата е свирила на живо повече от 6000 пъти пред публика от общо 25 милиона души. Британците винаги много са държали на изпълненията на живо и връзката с феновете. Те имат и няколко рекорда, свързани с концертите им. През 1988  поставят абсолютен рекорд като изнасят 14 поредни, напълно разпродадени концерта на огромния Олимпийски стадион в Москва. Бандата осъществява най-амбициозния си проект и с него влиза в книгата на рекордите на "Гинес" на 21 септември 1991: рокаджиите изнасят 4 последователни шоута точно за 11 часа и 11 минути. Проектът им се казва Rock ‘Till You Drop, а изяви (в претъпкани зали) се състояха в Sheffield Arena, Glasgow SE&CC, Birmingham NEC и Wembley Arena.

Като истински британци, подкрепата на благотворителни каузи е неизменна част от живота на групата. През юни 1999 в два последователни дни те откриват двата огромни концерта на олимпийските стадиони в Сеул и Мюнхен, като част от благотворителните концерти на Майкъл Джексън (Michael Jackson) в помощ на децата в Косово. Бандата издава обновена версия на най-големия си хит  "In The Army Now", а приходите от него са в помощ на благотворителните организации British Forces Foundation и Help For Heroes.

Българските меломани аплодираха Стейтъс Куо за първи път у нас през 2012

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички