Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

С Тангра на Коледа: Любовта, без която не можем!


С Тангра на Коледа: Любовта, без която не можем!

9752

Безкрайно недостатъчно е да възприемаме Тангра като една от най-значителните рок групи в историята на българската музика.

Защото Тангра са Мисия, Култ и Носталгия, а събирането им за нова дейност през 2016 за България е равносилно на събиране на Led Zeppelin, Pink Floyd или дори хипотетично The Beatles за световната сцена.

Тази група е толкова значителна, че трябва да се смята за забележителност, а тези, които я видят наредена на сцена (дори без да свири и пее), да са щастливци, зърнали едно от чудесата на България.

Това беше моята втора коледна нощ в компанията на група Тангра. Първата остана 32 години назад във времето. Пожелавам им след още едни 32 години да потретим, ако е възможно. Честно да ви кажа, не вярвах, че Sofia Live Club ще се напълни навръх Коледа и то при цена на билет с каквато преди няколко години гледахме White Snake и Def Leppard накуп. Още едно категорично потвърждение за понятието легенда!

Бащите на българския ню уейв са не просто преродена формация, а подарък за цяло едно поколение, формирало се чрез тяхното вдъхновение. Най-изненадващо за мен, толкова години по-късно, единствен "бащата" Косьо Марков е запазил на 100% цялата идеология на новата вълна в себе си. Благата му благородническа поза и фини движения с баса напомнят приятно за Джон Тейлър от Duran Duran.

От друга страна "стиловият мотор" Дани Ганчев на тези сериозни години е повече Джони Ротън от Sex Pistols, отколкото някогашния Том Бейли от Thompson Twins. Всъщност Дани в момента е един щастлив белгийски пенсионер, дошъл да се забавлява за пореден път в България, както го е правел многократно в изключително цветния си живот.

Най-фрапираща обаче е трансформацията на Стенли през годините. През 2016-та фронтменът на Тангра е пълна противоположност на вокалиста с ледено лице и обрани движения от средата на 80-те. Днес Стенли е стихия с огромна усмивка, която буквално раздава сърцето си на всеки един пред сцената. Обикновено рок звездите стават все по-кротки с напредването на годините. При Стенли всичко върви точно в обратен ред.

Новите попълнения Иво Чалъков – китари и Стефан Попов – ударни, безспорно са си Тангра отвсякъде. По-подходящи заместници на Валери и Емо здраве му кажи. На практика Gravity Co. си бяха основно ню уейв група, а думата "алтърнатив" беше вкарана в световно обръщение от еволюционна гледна точка.

Минути преди концерта, в гримьорната питам Стенли колко ще продължи сета тази вечер. Изненадва ме с цели 16 броя песни. И докато ги смятам наум, Стенли добавя: "Ще пея и моята "Обсебен" в нов аранжимент, само с Дани!". Така сметката ми излиза!

Само с 40 минути закъснение (Sofia Live Club, задобрявате!), "На Коледа с Тангра" стартира вълнуващо и опознавателно с "На тридесет и пет". Веднага след това включваме на режим "турбо" с "Делник", връщаме се към Тангра 1 с "Богатство" и коледното парти между музиканти и публика вече е осъществено максимално.

Гледам, слушам и си мисля. Всъщност Дани Ганчев е донесъл стилово от Словения в Тангра 2 преди 30 и кусур години най-много от магията на покойния австриец Falco. Други "подправки" в този епохален албум ("Тангра 2" 1986) почти не се усещат. Били са месеци на моментна музикална гениалност и чудовищни текстове на Сашо Петров.

Редят се "Циркът", "Закъсняла любов", "Така стоят нещата", "Неделя", "Есен" и чочовата "Нашият град". А Коледата става все по-весела и по-весела. Иво Чалъков разцепва на китарата. Защото Тангра има едни от най-запомнящите се и елегантни китарни сола в родната музика! На практика те са си един отделен припев, хитов наравно с основния.

В средата на концерта Стенли пее слоу-версия на "Обсебен" само с Дани и неговите клавиши на сцената. Както бях предупреден преди това. Sofia Live Club също пее сериозно, а Жоро Пентаграма снима телефонно видео, правейки балончета с дъвка, седнал на пода в клуба. Цари тематична идилия.

Кога мина половин концерт, изобщо не ти е ясно. За втората му част са оставени само топхитове. "Черно-бяла снимка" винаги е била мой персонален фаворит. Онези "рипсени чорапи" ми се мотаят в мозъка цели 32 години. И не само те! "Лилавото обръснато лице" от "Делник" също. И още стотици послания от феномена Тангра.

Колко ли трябва да си надскочил времето си в една соц.-държава, за да създадеш такива брилянтни песни? Положителните вибрации се вдигат от всяка следваща нота и строфа. "До последен дъх", "Оловният войник", "Бъди какъвто си" ... няма прошка във възходящата сетлиста. Станислав Сланев - Стенли се радва като дете. Може и да се е просълзил леко под очилата. Аз лично никога не съм го виждал толкова емоционален.

И концертът взе, че свърши! Поне за един първи поклон. На всеки е ясно и без викове "още", че без "Жулиета" няма как да се случи коледното Тангра Чудо. Няма нужда музикантите да слизат и от сцената. Ще е излишно губене на тръпката. С тази песен-емблема Стенли поздравява фенката Анжела, дошла за този концерт от Австрия и донесла един от онези антикварни култови плакати на младежите от Тангра 2 в средата на 80-те.

За най-най-финал, публика и изпълнители си "вземат сбогом с онази любов, без която никак не могат". Някак лесно е когато си създал вечни песни с послание за всяка една житейска ситуация. А ние, феновете, сме едни пълни щастливци и винаги с доволство можем да заявяваме, че сме живели във времената на група Тангра.

Любовта, без която не можем!

Снимка: Тонина Манфреди

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички