Similarity на ню джаз сензацията Eyot в Картини от една изложба


Similarity на ню джаз сензацията Eyot в Картини от една изложба

4872

Джаз квартетът Eyot от Ниш, Сърбия, е добре познат у нас както с издадените компактдискове, така и след четирите представления пред българска публика, а също и с успехи от концертите в редица европейски страни.

Със завидно високо ниво на музициране Деян Илиич (пиано), Сладжан Миленович (китара), Милош Войводич (барабани) и Марко Стоилкович (бас) представят удивително съчетание на джаза с класическа музика, прогресив рок и фолклор. Техните композиции сякаш мощен поток повличат слушателя напред към безкрая на хоризонта, чийто граници групата се стреми да разбие и разшири.

Това именно настроение се долавя още в дебютния им албум "Horizon", за да добие нови измерения в третото заглавие от тяхната дискография - "Similarity", или "Сходство", записан и издаден в Бристол, Англия. Достатъчно е да споменем, че сред участниците в звукозаписния процес откриваме имената на Jim Barr от Get The Blessing като продуцент и тонинженер заедно с още двама от тази звездна формация: Jake McMurchie (саксофон) и Pete Judge (тромпет).

Най-впечатляваща в звученето на диска е атмосферата, това често неопределимо усещане, което музиката внушава. То именно създава онова настроение или чувство, което изкушава слушателя и предизвиква въображението му. Тази атмосфера не е нито мелодията, хармонията или ритъма, но тя се нуждае и от трите без изключение, и точно тя властно присъства в "Similarity". В нея слушателят ще открие както спомени от времената на опушените  барове, през искрящите съвременни брас и струнни фрагменти до ембиънт стилистика, поднесени свежо и впечатляващо.

"Сходство" носи също така посланието, според авторите, че този свят може да се върти повече около нещата, които карат хората да са заедно, а не ги разделят. Деян Илиич, който е композитор и автор на аранжиментите на всички пиеси в албума, споделя също така:

"В основата на нашата ембиънт меланхолична груув музика са мощната ритмична секция, която се опира на балканските неравноделни размери, на ембиънт и често необичайните линии на китарата, на лиричните мелодии от пианото и особено енергията при свирене пред публика".  

Албума "Similarity", чийто авторски права Eyot предоставят на БНР за излъчване, ще бъде представен в предаването "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР след новините от 21.00 ч. тази събота, 4 февруари.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички