Блус-рок приказка от Швеция с Blues Pills


Блус-рок приказка от Швеция с Blues Pills

4722

Една нощ, но като хиляда.

Имаш толкова много да кажеш, докато си там. Искаш толкова много да напишеш за шоуто, докато го преживяваш… Накрая споделянето е река от думи и емоции, но (както се оказва) само към твоите хора, към тези, които са тук и сега. Наистина ми се ще да мога да ви разкажа за приказката от тази една нощ, взета от хилядата, които преживях последните месеци… И мога. Но доколко ще ми се отдаде да предам емоцията и да ви потопя в атмосферата? E, това вече е под въпрос.

И така, Blues Pills (Блус Пилс) срещу българската публика в първа среща на наш терен не е като отборът "X" срещу отбора "Y" и краен резултат еди-си-колко. Това е мач с продължение. Има дузпи и те са в полза на шведите. Резултатът? Равен. Ако питате мен.

Та, да го сложим в релсите на разчитаемото за масовата публика: шведската блус-рок група Blues Pills свири в столичния клуб Mixtape 5 на 9 март. Те са сензация в Европа, една от успешните нови банди в стила в родната им страна. Те вече са фаворити на 300 фена от България, никой от които не е надникнал в клуба колебливо, а напротив – влязъл е със сигурна крачка, че събитието си заслужава. Може и да е старомодно, но се умилявам винаги, когато гледам как почитатели на всякаква възраст се кефят на нещо било 30-ина години преди или след тях. Аз самата също съм се родила след датата на издаване на някои от определящите за мен самата албуми.

Всъщност, дали думите "старомодно" и "ретро" носят едно и също значение? Тц. Ретрото е на мода. А е старомодно да се стараеш да си в крак с новото. Никак не е чудно, че в Швеция има магазини, които предлагат дрехи, аксесоари и каквото се сещате там от 50-те, 60-те и 70-те и тези магазини са популярни. Ето това вече е дума, която може да има горчив привкус - "популярен". Инак, общо казано, тя показва доколко даден артист е срещнал по-широка публика. Шведите бяха понесени от хайп вълната и са от тези, които успешно сърфират на нея, а не бълбукат отдолу ѝ, сякаш никога не са се учили да плуват. Казват, че няма да се родят втори Джими Хендрикс, Би Би Кинг или Дженис Джоплин.  Вероятно... Едва ще има и банди с такова влияние като Битълс или Блек Сабат например, но не е престъпление да ценим и новите таланти. Тези на нашето време.

Да, обаче първо трябва да ги открием. Понякога вместо нас го правят звукозаписните компании, друг път е приятел или пък просто нашето любопитство и усет. Независимо кое от изброените ви е довело до Mixtape 5 миналия четвъртък, знаете че ще има много качествена музика, която общо ще наречем блус.  Не за да размътят водите, а за да подгреят джакузито за шведите първи на сцената са Van Cock (Ван Кок). Родна банда, с чието творчество се срещам за първи път. Въпреки желанието им да са отпуснати, купонджии и неглижарки на сцената, момчетата като че ли са притеснени. И нормално – и вие да сте, ще се спечете. Това е обаче само първите три парчета и после им дай с размах да пеят за трева, за поркане до откат и безпаметни нощи… Срещат одобрението на публиката. Въпреки подсказките в сета им до кавър на Doors (Дорс) не стигат.

Сайдери, бири и приготвяне на сцената за гостите… А аз едно си знам - в съзнанието ми продължава да звучи съвсем отчетливо "Girl With A Raven Mask", бленувам Jennie-Ann Smith и дуума на Avatarium. Като по някакъв странен начин се опитвам да напасна "заместник".

Това обаче е една друга жена със също толкова строго индивидуална личност, присъствие и глас: Elin Larsson (Елин Ларсон). Отличен артист и, ако говорим с езика на туристите, "аниматор". Тоест, какъвто и теремут да си, колкото и да се дърпаш, тя те увлича и след няма и три реплики – разбирай припева, вече си в нейния филм, свят и време – някъде там през 70-те. Хубави времена са били тези на Уудсток… Чак сега ли го разбра?

И за да бъде по-завършена и съвършена спиралата на вечерта, на една от хилядата нощи, в бар Black Lodge, където сме отишли да обсъдим концерта, ни идват на гости…  шведи. (Наздраве, Томи и Рикард!). Ми какви други да дойдат? Това е шведска приказка.

И нека пожелаем на организаторите Wrong Bar тя да е без край.

Сетлист:

Lady In Gold
Little Boy Preacher
Intro
Black Smoke
Bliss
Won't Go Back
Elements And Things
(кавър на Tony Joe White)
You Gotta Try
Astralplane
High Class Woman
Ain't No Change
Little Sun
Outro
I Felt The Change
Gone So Long

Снимки - в секцията "Галерия"

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички