Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Биг бендът на БНР закрива сезона заедно с Крейг Бейли


Биг бендът на БНР закрива сезона заедно с Крейг Бейли

5224

Биг бендът на Българското национално радио ще закрие сезона с концерт на открито пред Народния театър "Иван Вазов" от 18.30 ч. на 28 юни, сряда.

Музикантите и диригентът им Антони Дончев ще излязат на сцената заедно с двама забележителни солисти - саксофониста Крейг Бейли и певеца Петър Салчев, за да представят музиката на Рей Чарлз. В градската градина ще прозвучат теми от репертоара на Брадър Соул, както наричат покойния титан, аранжирани от Крейг Бейли, сред които "Georgia On My Mind", "I Got A Woman" и "Come Rain Or Come Shine". Бендът и гост-солистите ще изпълнят и авторски произведения на Крейг Бейли, част от които са написани специално за Рей Чарлз.

Крейг Бейли е известен като любим саксофонист на Рей Чарлз. Алт саксофонист, флейтист и кларинетист, той е сред най-търсените музиканти в Ню Йорк заради характерния си тон и лиричен стил на изпълнение. Роден в Синсинати, Охайо, през 1960, още от ранно детство интерпретира госпъл, класика, соул и джаз. Едва 16-годишен той печели стипендия от Консерваторията в Синсинати, свири в класически ансамбли, брас оркестри, симфонични оркестри и джаз бендове. През 1983 продължава обучението си при легендарния саксофонист Джаки Маклийн в Университета в Хартфорд. Работи и с Монго Сантамария, Арт Блейки (Art Blakey), Джордж Коулман, Рони Матюс, Ал Грей, Бени Картър и други. От 1987 Бейли е музикален директор, аранжор, водещ саксофонист и флейтист в оркестъра на Рей Чарлз, който става негов ментор. Постоянен участник в проектите на Tanareid, както и квинтета начело с барабаниста Акира Тана и басиста Ръфъс Рийд.

Петър Салчев е популярен български изпълнител, който започва вокалната си кариера с джаз формацията Бели, зелени и червени през 1990. През 1994 получава награда за най-добър млад изпълнител от пловдивската "Младежка джаз среща", а през 1997 печели стипендия за магистърска програма в Бостънската консерватория. Записва за БНР и БНТ, солист е на Биг бенда на БНР и Биг бенд – Пловдив. Работи с Ангел Заберски - син, Живко Петров, Христо Йоцов, Симеон Щерев, Теодосий Спасов, Асен Дойкин, Милчо Левиев, Петър Петров, Камелия Тодорова, Хилда Казасян, Оливер Йосифовски, Костас Магинас, Мариус Поп и други. Участва със собствени проекти във всички джаз фестивали в България, изнася концерти в Англия, Германия, Австрия, Дания, САЩ и други.    

С концерта пред Народния театър ще завърши балканското турне на Крейг Бейли и Петър Салчев и изключително успешният сезон на Биг бенда на БНР, ръководен от Антони Дончев.

Събитието се осъществява с подкрепата на Mtel.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички