Цветята от края на 80-те се събуждат за нов живот във Водна кула


Цветята от края на 80-те се събуждат за нов живот във Водна кула

4802

Иконичната водна кула в софийския квартал Лозенец оживява като галерийно пространство с проект на художничката Боряна Венциславова
Новата галерия +359 ще отвори вратите на водната кула за годишната изложба за съвременно изкуство на Посолствоото на Австрия в България, по чиято покана художничката гостува със своя самостоятелна изложба, озаглавена "Ние сме част от колекция", с куратор на проекта в София Вера Млечевска. Арт фондация ДОМА е организатор на събитието. То може да бъде посетено от 14 септември до 22 октомври.
В своята самостоятелна изложба Боряна Венциславова прави своеообразна равносметка. Тя живее и работи в Австрия и има многобройни международни участия, но никога не губи връзка с времето и мястото, които са оказали силно влияние върху личността и практиката и на артист. Нейните инсталации, фотографии, обекти и видeа, които се сливат с пространството на водната кула са своеобразен личен разказ за 80-те и 90-те. Периодът съвпада за поне две поколения с прехода от детството към юношеството, към емоционалната нестабилност на тинейджърството. 
Преходът у нас има всички белези на своеобраен исторически пуберитет: анализиран е от политолозите и социолозите като период на незрялост в публичната сфера, деформиран от политически мутации и икономическа нестабилност. Промените обявиха нови идоли и събудиха младежкия ентусиазъм, който накара мнозина да излязат на улицата, а после донесе и икономическа депресия. Противоречията и контрастите на периода имаха своята хибридна и самоделна естетика. Фетишите на младежката култура миксираха петолъчката заедно с ярките символи на консуматорския рефлекс, старите кубинки на пънковете с навлизащите лъскави предмети от "чужбина". 90-те оформиха и символична топография, начератана от многобройните обувки, изтъркани между кино "Дружба", "Кравай", Аптека или "Калното".
Личният прочит на Боряна Венциславова - поетичен и фрагментарен като самата епоха, се разтваря в колективните спомени на мнозина; редуващите се ентусиазъм и апатия, уейв музиката, приватизация, крилати фрази и драсканици - образи, вплетени в тъканта на дългия и опърпан преход до настоящето. 
Плавно завръщане назад в годините прави и умишлено заимстваното име на изложбата от песента на иконичнитe за българския ню уейв група Нова Генерация"Част от колекция". За самото откриване акомпанимент на създадените от Боряна Венциславова произведения ще направи също прословутият от годините на уейва у нас Виолетов Генерал Джули, с псевдонима му на DJ Schnorchel Mechaniker. Откриването ще продължи с тематично уейв парти в бар Tell Me на улица "Иван Вазов" 12.
А на 30 септември от 18.30 ч. посетителите могат да се срещнат с автора на изложбата и да участват в кураторска обиколка и дискусия върху произведенията. Това ще бъде последвано от първия от много години насам концерт на група Виолетов Генерал, които ще застанат отново заедно пред публика с емблематичните си парчета в двора на галерията.
Австрийското посолство в София поставя във фокуса на дейността си в областта на културата представянето на съвременно австрийско изкуство. Изложбата "Ние сме част от колекция" е един от особено важните акценти на 2017. Галерия +359 e на улица "Галичица" 13  в квартал "Лозенец", София


Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички