Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Легенди за графствата, разказани от Threshold


Легенди за графствата, разказани от Threshold

4440

"Това е концептуален албум за една нация, която се опитва да намери своето място в света, но може и да е за човек, който се мъчи да направи същото".

Ето така британският прогресив метъл квинтет Threshold въвежда в техния концептуален студиен албум "Legends Of The Shires"("Легенди за графствата"), наредил се между най-доброто в стила за 2017. Сред участниците  в 11-то заглавие от дискографията на групата откриваме стария/нов певец Glynn Morgan, заменил Damian Wilson, и завърнал се да подкрепи творческото ядро Karl Groom/Richard West. "Не бързаме заникъде, но поне знаем, че не сме сами", пее Glynn Morgan в "Trust The Process", една от най-ярките политически песни в албума. Текстът представя темата за баланса между личните и политическите аспекти в социума, като сравнява и контрастира нарушените обещания от човек с разбитите обещания на една нация.

Пианистът Richard West пояснява: "Честно казано, когато започнах да пиша песните, мислех, че това ще бъдат "някакви истории от графствата". В Threshold обаче никога не сме разказвали истории. Започнах да правя една-две отделни песни и потръгна. Концептуално "Legends…"  бързо се изясниха, че ще бъдат истории за това как графствата са намерили  общи интереси, събират се, учат се да взаимодействат помежду си и отчасти как самата Англия се е научила да взаимодейства с Европа. Има много силна политическа страна в албума: баладата е за развода между Англия и Европейския съюз, как Дейвид Камерън се сбогува с Ангела Меркел. Така че го има този привкус на политическо злободневие и това е основната тема, но написана от гледна точка на отделния човек. И още нещо: когато започнахме да правим албума, решихме да направим нещо повече в стила прогресив рок, отколкото в последния ни албум "For Тhe Journey". И след като го решихме, историята започна да се разгръща в текстовете и стана концептуален албум. Първоначално си мислех, че легендите или историите ще бъдат самостоятелни песни, но след това стана ясно, че целият албум ще бъде една история и песните ще са отделни глави или снимки от историята. Получи се история, която ви превежда през вълнението от новото начало, разочарованието от ежедневието, загубата на всичко, борбата за ново  начало и начина, по който се връщате от това, но променени и по-силни" – завършва Richard West.

Китаристът Karl Groom, който иначе избягва публичните изявления, добавя: "Става въпрос за това как намираме своето място в света, на политическо или лично ниво и как се отнасяме помежду си. За тази цел наистина имахме нужда да направим  двоен концептуален албум, което пък ни даде такава вдъхновение да пишем текстовете с Richard. От политическа гледна точка бихте могли да приемете историята като за някоя страна или нация, търсеща своя път в света, и всички трудности, които идват с това. Мястото на Англия в Европа, предполагам, е тема, която вдъхновява, както и  всичко, което се случи през миналата година.

На индивидуално ниво, разбира се, е нещо съвсем друго, но като си спомниш нещата, които искате да не сте правили, и направите просто пътуване през живота си, ще си спомните за някого, който е успял да намери своя път. Този подход ни даде широко поле за разгръщане на концепцията в албума. Вижте това, което показваме във видеоклипа към "Small Dark Lines", чрез обрисуване линиите на отделните хора с черна боя, които изразяват своето съжаление за стореното от тях. Малките тъмни линии в песента също така показват границите между отделните държави и как в наши дни те са малко замъглени. Това са доста теми, до които можем да се докоснем и беше наистина страхотно да можем да ги представим по този начин", споделя китаристът.

"Legends Of The Shires" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 13 януари, след новините от 21.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички