Симфония на скръбните песни


Симфония на скръбните песни

4737

"Кулминация в тишината" – така определя "Симфония на скръбните песни" визионерът Йордан Камджалов.  Макар необичайно определение за произведение, "Трета симфония" на Хенрик Гурецки е уникална композиция със своите три бавни и изключително въздействащи части. Творбата ще бъде представена в зала 1 на НДК от 20.00 ч. на 14 март. "Ленто-ленто-ленто", обяснено на музикален език, такава е формулата на уникалната симфония, която Йордан Камджалов ще дирижира в изпълнение на българския международен оркестър Genesis Orchestra и солист световноизвестната Лиса Джерард.
Камджалов поставя Симфонията за първи път през 2015 заедно с Хайделбергската филхармония, на която е главен диригент по това време. По-особеното на това изпълнение е фактът, че той дирижира произведението без партитура – изключително постижение, което многократно засилва усещането от силно въздействащата музика. Латвийският композитор Петерис Васкс определя стила на Камджалов като "вулкан и аскет", а критиците не могат да скрият възторга си от това, че маестрото и филхармонията успяват да предизвикат напрежение и интензивност, кулминиращи именно във върховното усещане за "крещяща тишина". От своя страна, самото произведение се асоциира с промяната на стила на Хенрик Гурецки. Той се ориентира към опростяване и максимално редуциране на композиционните средства към този период на творчеството си.
Заедно с Брендан Пери, Джерард създава дарк уейв дуото Dead Can Dance през осемдесетте години на миналия век. Освен изпълнител, Лиса е и композитор на официалната музика на редица филми, сред които "Гладиатор", "Горящия човек" и новозеландската продукция с многожество награди "Ездачът на китове". За работата си по "Гладиатор", заедно с Ханс Цимер, певицата получава номинация за "Оскар" и печели "Златен глобус" и много други международни отличия за филмова музика. На съвместния концерт с визионера Камджалов, публиката ще има шанса отново да чуе на живо и "Sacrifice" от саундтрака на "Вътрешен човек" – филм с участието на Ал Пачино, получил 9 номинации за "Оскар" през 1999 г. На сцената ще излезе и другата съставна част от Концептуалната културна платформа на Йордан КамджаловМузикална лаборатория за човека.
Билети за концерта на Лиса Джерард и Йордан Камджалов с Genesis Orchestra - на касите в Easy Pay в цялата страна, както и онлайн на Epay.bg.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички